Skyr lub inaczej jogurt islandzki jest coraz popularniejszy wśród osób dbających o dietę i szczupłą sylwetkę. Powstaje z chudego mleka fermentowanego z udziałem innych szczepów bakterii niż klasyczny rodzaj. Dzięki temu jest wyjątkowo śmietankowy, gęsty i kremowy, a przy tym lekki. Stanowi idealną bazę dla zdrowych dań śniadaniowych i deserów, zwłaszcza w połączeniu z owocami. To znacznie lepsza alternatywa dla gotowych produktów, które często wcale nie są „fit”.
Dlaczego Frulove deser skyrnik z chia z Biedronki nie jest taki zdrowy?
Deser ze skyru z Biedronki to produkt bez dodatku cukru, słodzony erytrytolem i stewią. Opakowanie kosztuje prawie 12 złotych, a zawiera tylko 180 g, więc to spory wydatek. Mogłoby się wydawać, że to świetna opcja dla osób stosujących zdrową dietę. To usprawiedliwiałoby wysoką cenę. Niestety, po przeczytaniu informacji na etykiecie byłam mocno zawiedziona.
Sklepowy skyrnik zawiera żelatynę wieprzową, więc nie nadaje się dla wegetarian. Obok skyru jest w nim też zagęszczona śmietanka. W składzie ma ponadto różne dodatki do żywności – konserwant, aromat, stabilizator i modyfikowaną skrobię. Gdy podliczyłam udział składników według informacji na etykiecie, porcja okazała się zawierać tylko 33 g skyru i 15 gramów wiśni. To zdecydowanie za mało, żeby zapewniać korzyści dla organizmu.
Jak zrobić deser ze skyru i chia z wiśniami?
Używam do niego beztłuszczowego skyru naturalnego, który zawiera aż 12 procent białka. Dzięki temu porcja mojego skyrnika zapewnia podobną ilość tego składnika, co produkt ze sklepu, ale mniej kalorii (w podobnej ilości gotowca jest 165 kcal). Dodaję do niego nasiona chia i mieszam całość tylko za pomocą trzepaczki. Nie znam innej skutecznej metody, by zapobiec ich sklejaniu się ze sobą.
Drugą częścią jest masa owocowa, którą przygotowuję, nie żałując mrożonych wiśni. Duszę je krótko, by tylko zmiękły. W ten sposób tracą mniej witamin i cennych związków. Masę zagęszczam skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Do słodzenia całego deseru używam erytrytolu, jednak często zamieniam go na brązowy cukier. Danie ma o 28 kalorii więcej w każdej porcji, ale wciąż jest lżejsze niż sklepowa wersja.
Przepis: Deser ze skyru i chia z wiśniami
Pyszny kremowy pudding chia na jogurcie islandzkim z warstwą wiśni w sosie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 8 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 129 w każdej porcji
Składniki
Na skyr:
- 400 g naturalnego skyru
- 1 i 1/2 łyżki erytrytolu
- 13 g nasion chia (3 małe łyżeczki)
Na owoce:
- 300 g mrożonych wiśni bez pestek
- 60 g musu jabłkowego bez cukru
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania
- Mieszanie skyruDodaj do skyru erytrytol i nasiona chia, rozsypując je po powierzchni jogurtu. Wymieszaj za pomocą trzepaczki, by rozdzielić wszystkie ziarenka. Przykryj i odstaw do lodówki na 2-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Szykowanie wiśniWrzuć wiśnie do garnka, dołóż mus jabłkowy i podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Wsyp erytrytol i duś 5-6 minut, by były miękkie. Zalej skrobię zimną wodą, wymieszaj i wlej do wiśni. Gotuj 1-2 minuty, energicznie mieszając, aż całość zgęstnieje. Wyłącz palnik i odstaw do wystygnięcia, po czym schłódź w lodówce.
- Łączenie deseruRozłóż skyr do czterech miseczek i nałóż na wierzch porcje wiśni.
Czytaj też:
Codziennie robię ten napój z chia. Waga spada, głód znika, a ciało robi naturalny detoksCzytaj też:
Nie sięgam już tylko po siemię lniane i nasiona chia. Odkryłam nowe supernasiona
