Gdy przyjdzie ochota na słodkie, można schrupać herbatniki, czy zjeść kawałek czekolady. Jednak domowy deser to zupełnie inna bajka. Każdy zajada go z przyjemnością. A można go zrobić w prosty sposób, wystarczy tylko kilka półproduktów. Poznajcie ten meksykański specjał, a z pewnością częściej będzie gościł na waszych stołach.
Jakie ciasteczka są najlepsze do deseru?
Ten meksykański deser w oryginale zawiera okrągłe ciasteczka Maria. Odznaczają się niezbyt słodkim, waniliowym smakiem, a także kruchością i delikatnością. Po namoczeniu w mleku lub kremie stają się miękkie, biszkoptowe. Bez problemu możecie je jednak zastąpić herbatnikami typu petit beurre czy herbatnikami maślanymi.
Jak zrobić orzeźwiający, meksykański deser?
Do przygotowania tego orzeźwiającego deseru potrzebujecie w zasadzie trzech składników. Są to: duża paczka herbatników, dwie puszki mleka skondensowanego – jedno słodzone, drugie niesłodzone, a także 4-5 limonek. Z mleka i soku z limonek przygotujecie szybko krem, którym wystarczy przełożyć warstwy ciastek. Ten deser jest niezwykle prosty i obłędnie smaczny.
Przepis: Szybki deser z herbatników
Z kilku półproduktów wyczarujesz orzeźwiający, pyszny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego (ok. 400 ml) lub śmietanki 30%
- sok z 4–5 limonek lub z 2-3 cytryn
- ok. 200–250 g herbatników typu petit beurre
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremuW blenderze lub mikserze połącz mleko skondensowane słodzone, mleko zagęszczone i sok z limonki. Miksuj 1-2 minuty, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
- Układanie warstwNa dnie szklanej formy ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej na nią warstwę kremu i równomiernie ją rozsmaruj. Przykryj ciasteczkami, kremem itd. W ten sposób zużyj wszystkie składniki. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa kremu.
- SchładzanieDeser przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj krojony w kwadraty lub trójkąty.
Orzeźwiający deser – kilka wskazówek
Przygotowanie tego deseru nie wymaga piekarnika, ani żelatyny. Po ułożeniu warstw całość należy wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie ciasteczka nasiąkną kremem i cały deser zrobi się delikatny i miękki. A oto jeszcze kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania.
- Wierzch deseru można posypać startą skórką z limonki, wiórkami kokosowymi lub kruszonymi herbatnikami.
- Deser podaje się krojony w kwadraty lub trójkąty, podobnie jak ciasto.
- By ciasteczka szybciej zmiękły, można je zanurzyć na chwilę w mleku lub wodzie z dodatkiem soku z limonki.
- Do kremu można dodać odrobinę ekstraktu waniliowego.
- Między jedną warstwę ciasteczek i kremu można też włożyć warstwę owoców. Dobrze sprawdzi się np. pokrojone w plasterki mango.
Czytaj też:
Przygotowuję je w 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika mam najlepszy deser na weekendCzytaj też:
Soczyste owoce zapiekam pod słodką chmurką. Ten prosty deser świetnie poprawia humor