Robię je równie szybko, jak ucierane. To ciasto z malinami znika z lodówki nie wiadomo kiedy

Robię je równie szybko, jak ucierane. To ciasto z malinami znika z lodówki nie wiadomo kiedy

Dodano: 
Tarta z malinami
Tarta z malinami Źródło: Shutterstock / irina2511
Lato to doskonały czas na ciasta z owocami. Są świeże, aromatyczne i jest ich duży wybór. Dziś proponuję z ich dodatkiem przygotować pyszne, chrupiące ciasto. Mało przy nim pracy, a nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda.

Bardzo lubię ciasta ucierane, bo robi się je szybko. Jednak tę apetyczną tartę też przygotowuję w pół godziny. Kruche ciasto robi się naprawdę szybko, piecze 15 minut i obkłada smacznymi dodatkami. To prosta, wilgotna masa i świeże, pachnące maliny. U mnie to ciasto znika z lodówki kawałek po kawałku.

Jak zrobić ciasto do tarty?

Moją tartę przygotowuję zwykle na kruchym spodzie. Ciasto zagniatam szybko z kilku prostych składników. Są to: mąka, masło, cukier puder i żółtko. Robi się je raz-dwa, potem warto je schłodzić, choć przyznam, że często tego nie robię i też wychodzi delikatne. Ciastem należy wylepić dno i spód formy na tartę i upiec na rumiano. Jeśli chcecie jeszcze szybciej przygotować podobną tartę, możecie sięgnąć po gotowe ciasto francuskie.

Jak przygotować szybką tartę z malinami?

Kiedy mam upieczony kruchy spód do tarty, pozostaje już tylko chwila pracy. Gotuję budyń waniliowy lub śmietankowy i jeszcze gorący wykładam na kruchy spód. Gdy wystygnie, ciasto posypuję obficie malinami. Można je od razu podawać lub wstawić do lodówki, by się dobrze schłodziło.

Przepis: Tarta z budyniem i malinami

Krucha tarta z wilgotnym budyniem i aromatycznymi malinami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Na budyń:

  • 400 ml mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

Do dekoracji:

  • ok. 200 g świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduNa stolnicy wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i całość posiekaj, a potem rozetrzyj w palcach na piasek. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
  2. Gotowanie budyniuW 1/3 mleka rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej do niego mieszankę budyniową, mieszając, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Dobrze ciepły wyłóż na upieczony spód. Odstaw do wystygnięcia, schłodź.
  3. Dekorowanie tartyWierzch tarty posyp obficie świeżymi malinami. Ciasto przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.

Wskazówka: Maliny w tym cieście możecie zastąpić innymi owocami jagodowymi, np. borówkami, poziomkami, truskawkami.

Inny pomysł na krem do tarty

Jeśli chcecie, by masa do tarty była lżejsza i bardziej puszysta, możecie ją przygotować w prosty sposób. Wystarczy zmiksować trochę zmiękczonego masła, a potem łyżkami dodawać do niego ugotowany, zimny budyń. Krem cały czas miksujemy, by składniki ładnie się połączyły.

Można też krem budyniowy zastąpić takim na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wtedy są dwie opcje jego przygotowania. Pierwsza polega na ubiciu śmietanki i delikatnym wymieszaniu jej z mascarpone, druga na wymieszaniu obu tych składników i zmiksowaniu ich na puszystą masę.

Czytaj też:
Latem piekę puszyste ciasto z owocami i sekretnym składnikiem, o którym mało kto wie
Czytaj też:
Taką szarlotkę z Papierówek piekła moja babcia. Z innych jabłek też wychodzi genialna