Bardzo lubię ciasta ucierane, bo robi się je szybko. Jednak tę apetyczną tartę też przygotowuję w pół godziny. Kruche ciasto robi się naprawdę szybko, piecze 15 minut i obkłada smacznymi dodatkami. To prosta, wilgotna masa i świeże, pachnące maliny. U mnie to ciasto znika z lodówki kawałek po kawałku.
Jak zrobić ciasto do tarty?
Moją tartę przygotowuję zwykle na kruchym spodzie. Ciasto zagniatam szybko z kilku prostych składników. Są to: mąka, masło, cukier puder i żółtko. Robi się je raz-dwa, potem warto je schłodzić, choć przyznam, że często tego nie robię i też wychodzi delikatne. Ciastem należy wylepić dno i spód formy na tartę i upiec na rumiano. Jeśli chcecie jeszcze szybciej przygotować podobną tartę, możecie sięgnąć po gotowe ciasto francuskie.
Jak przygotować szybką tartę z malinami?
Kiedy mam upieczony kruchy spód do tarty, pozostaje już tylko chwila pracy. Gotuję budyń waniliowy lub śmietankowy i jeszcze gorący wykładam na kruchy spód. Gdy wystygnie, ciasto posypuję obficie malinami. Można je od razu podawać lub wstawić do lodówki, by się dobrze schłodziło.
Przepis: Tarta z budyniem i malinami
Krucha tarta z wilgotnym budyniem i aromatycznymi malinami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Na budyń:
- 400 ml mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
Do dekoracji:
- ok. 200 g świeżych malin
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduNa stolnicy wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj kawałki zimnego masła i całość posiekaj, a potem rozetrzyj w palcach na piasek. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Gotowanie budyniuW 1/3 mleka rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej do niego mieszankę budyniową, mieszając, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Dobrze ciepły wyłóż na upieczony spód. Odstaw do wystygnięcia, schłodź.
- Dekorowanie tartyWierzch tarty posyp obficie świeżymi malinami. Ciasto przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
Wskazówka: Maliny w tym cieście możecie zastąpić innymi owocami jagodowymi, np. borówkami, poziomkami, truskawkami.
Inny pomysł na krem do tarty
Jeśli chcecie, by masa do tarty była lżejsza i bardziej puszysta, możecie ją przygotować w prosty sposób. Wystarczy zmiksować trochę zmiękczonego masła, a potem łyżkami dodawać do niego ugotowany, zimny budyń. Krem cały czas miksujemy, by składniki ładnie się połączyły.
Można też krem budyniowy zastąpić takim na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wtedy są dwie opcje jego przygotowania. Pierwsza polega na ubiciu śmietanki i delikatnym wymieszaniu jej z mascarpone, druga na wymieszaniu obu tych składników i zmiksowaniu ich na puszystą masę.
Czytaj też:
Latem piekę puszyste ciasto z owocami i sekretnym składnikiem, o którym mało kto wieCzytaj też:
Taką szarlotkę z Papierówek piekła moja babcia. Z innych jabłek też wychodzi genialna