Popołudnie bez ciasta? To niemożliwe! Przynajmniej w moim domu. Wszyscy zawsze czekają na coś słodkiego. By jednak nie tracić zbyt dużo czasu w kuchni, robię zwykle dosyć proste łakocie. Ten biszkopt z wilgotnym nadzieniem to jeden z przykładów. Ciasto jest bardzo lekkie, a krem i owoce dodają mu smaku.
Jak szybko przygotować biszkopt?
Biszkopt to jedno z najlżejszych ciast, jakie można upiec. To dlatego, że nie zawiera tłuszczu. Wychodzi puszysty, bo bazuje na białkach lub jajkach ubitych z cukrem. Wystarczy je tylko wymieszać z mąką i wstawić do piekarnika. Ciasto dosyć szybko się piecze, a przed przełożeniem należy je jedynie dobrze wystudzić. Inaczej krem się rozpuści i zostanie wchłonięty przez ciasto.
Jak zrobić lekkie ciasto z kremem i owocami?
Przygotowanie tego lekkiego ciasta z kremem i owocami jest proste i szybkie. Biszkopt często piekę dzień wcześniej, dzięki czemu stygnie w naturalny sposób. Następnego dnia przyrządzam tylko krem, szykuję owoce i przekładam nimi przekrojone na dwa blaty ciasto.
Staram się zawsze wykorzystywać owoce sezonowe. O tej porze roku można więc sięgnąć po delikatne maliny czy borówki, jednak moja rodzina woli wyraziste wiśnie. Ponieważ są dosyć kwaśne, wydrylowane podduszam krótko z cukrem, a potem dokładnie odsączam.
Przepis: Biszkopt z kremem i wiśniami
Lekkie ciasto z kremem i wyrazistym dodatkiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem:
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki wiśni
- 2-3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuŻółtka zmiksuj na puszystą masę z połową cukru. Białka ubij na sztywno z resztą cukru. Do białek dodaj żółtka, połącz. Dodaj przesiane mąki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 170-180 stopniach Celsjusza. Przestudź, wyjmij z formy, wystudź, przekrój na dwa blaty.
- Przygotowanie kremu i owocówWiśnie opłucz, osącz, wydryluj. Podduś je z cukrem, odcedź (sok możesz wykorzystać do przygotowania napoju). Mascarpone zmiksuj z cukrem wanilinowym. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz z mascarpone.
- Przekładanie ciastaNa dolnym blacie ciasta rozłóż odsączone wiśnie. Przykryj je kremem, równomiernie rozprowadź. Przykryj drugim blatem ciasta, delikatnie dociśnij. Ciasto dobrze schłodź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Czy trzeba nasączać biszkopt?
Biszkopt to dosyć suche ciasto, które lubi wilgotne dodatki. Można więc do niego dodać owoce albo przełożyć je kremem. Z tych składników przejdzie do ciasta wilgoć i zrobi się smaczniejsze. Jeśli jednak wolicie bardziej wilgotne ciasta, dodatkowo blaty biszkoptu możecie nasączyć płynem. Ja zwykle stosuję wystudzony, mocny napar herbaty z dodatkiem soku z cytryny. Można też jednak użyć samej wody z sokiem z cytrusów albo ulubionego, jasnego soku.
Czytaj też:
Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierniCzytaj też:
Takie proste, a jakie smaczne. To ciasto ze śliwkami i kruszonką schodzi u mnie blacha za blachą