Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, robię to ciasto. Biszkopt z kremem i owocami znika od razu

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, robię to ciasto. Biszkopt z kremem i owocami znika od razu

Dodano: 
Ciasto z kremem i wiśniami
Ciasto z kremem i wiśniami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Moja rodzina kocha to okazałe ciasto. Okazałe nie oznacza jednak, że zbyt pracochłonne. Biorę zwykle biszkopt i przekładam go prostym kremem oraz owocami. Wychodzi przepyszny!

Popołudnie bez ciasta? To niemożliwe! Przynajmniej w moim domu. Wszyscy zawsze czekają na coś słodkiego. By jednak nie tracić zbyt dużo czasu w kuchni, robię zwykle dosyć proste łakocie. Ten biszkopt z wilgotnym nadzieniem to jeden z przykładów. Ciasto jest bardzo lekkie, a krem i owoce dodają mu smaku.

Jak szybko przygotować biszkopt?

Biszkopt to jedno z najlżejszych ciast, jakie można upiec. To dlatego, że nie zawiera tłuszczu. Wychodzi puszysty, bo bazuje na białkach lub jajkach ubitych z cukrem. Wystarczy je tylko wymieszać z mąką i wstawić do piekarnika. Ciasto dosyć szybko się piecze, a przed przełożeniem należy je jedynie dobrze wystudzić. Inaczej krem się rozpuści i zostanie wchłonięty przez ciasto.

Jak zrobić lekkie ciasto z kremem i owocami?

Przygotowanie tego lekkiego ciasta z kremem i owocami jest proste i szybkie. Biszkopt często piekę dzień wcześniej, dzięki czemu stygnie w naturalny sposób. Następnego dnia przyrządzam tylko krem, szykuję owoce i przekładam nimi przekrojone na dwa blaty ciasto.

Staram się zawsze wykorzystywać owoce sezonowe. O tej porze roku można więc sięgnąć po delikatne maliny czy borówki, jednak moja rodzina woli wyraziste wiśnie. Ponieważ są dosyć kwaśne, wydrylowane podduszam krótko z cukrem, a potem dokładnie odsączam.

Przepis: Biszkopt z kremem i wiśniami

Lekkie ciasto z kremem i wyrazistym dodatkiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie biszkoptuŻółtka zmiksuj na puszystą masę z połową cukru. Białka ubij na sztywno z resztą cukru. Do białek dodaj żółtka, połącz. Dodaj przesiane mąki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 170-180 stopniach Celsjusza. Przestudź, wyjmij z formy, wystudź, przekrój na dwa blaty.
  2. Przygotowanie kremu i owocówWiśnie opłucz, osącz, wydryluj. Podduś je z cukrem, odcedź (sok możesz wykorzystać do przygotowania napoju). Mascarpone zmiksuj z cukrem wanilinowym. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz z mascarpone.
  3. Przekładanie ciastaNa dolnym blacie ciasta rozłóż odsączone wiśnie. Przykryj je kremem, równomiernie rozprowadź. Przykryj drugim blatem ciasta, delikatnie dociśnij. Ciasto dobrze schłodź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Czy trzeba nasączać biszkopt?

Biszkopt to dosyć suche ciasto, które lubi wilgotne dodatki. Można więc do niego dodać owoce albo przełożyć je kremem. Z tych składników przejdzie do ciasta wilgoć i zrobi się smaczniejsze. Jeśli jednak wolicie bardziej wilgotne ciasta, dodatkowo blaty biszkoptu możecie nasączyć płynem. Ja zwykle stosuję wystudzony, mocny napar herbaty z dodatkiem soku z cytryny. Można też jednak użyć samej wody z sokiem z cytrusów albo ulubionego, jasnego soku.

Czytaj też:
Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierni
Czytaj też:
Takie proste, a jakie smaczne. To ciasto ze śliwkami i kruszonką schodzi u mnie blacha za blachą