Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierni

Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierni

Dodano: 
Karmelowe ciasto bez pieczenia
Karmelowe ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / MShev
Szybkie w przygotowaniu, przepyszne i dziecinnie proste – takie właśnie jest moje ciasto z herbatników i kremowej masy kajmakowej. Zapraszam po przepis.

Karmelowe ciasto bez pieczenia, choć nieskomplikowane w przygotowaniu, smakuje i wygląda obłędnie. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale także wyjątkową prostotę przygotowania – 10 minut miksowania oraz 5 minut poświęcone na wyłożenie składników do formy i ciasto jest gotowe do chłodzenia.

Jak przygotować karmelowe ciasto bez pieczenia?

Moje ciasto karmelowe to jeden z najszybszych w przygotowaniu deserów. Aby je zrobić, nie potrzeba drogich składników, masy wolnego czasu i wielkiego wysiłku. Do tego ciasta używam herbatników maślanych, ale dobrze sprawdzą się również herbatniki kakaowe, pełnoziarniste i podłużne biszkopty (polecam wcześniej namoczyć biszkopty w naparze kawy rozpuszczalnej, w mleku lub napoju roślinnym).

Krem karmelowy robię z kajmaku w puszce (klasyczną masę krówkową możesz zastąpić masą z różnymi dodatkami, np. o smaku kakaowym lub orzechowym), serka mascarpone, śmietanki kremówki (możesz pominąć) oraz odrobiny wanilii. Składniki masy łączę, a następnie przekładam kremem karmelowym warstwy herbatników i dekoruję wierzch roztopioną czekoladą gorzką. Tak przygotowane ciasto bez pieczenia wymaga schłodzenia – szczelnie owijam formę folią spożywczą, żeby deser nie wchłonął zapachów z lodówki, i chłodzę.

Przepis: Karmelowe ciasto bez pieczenia

Kremowa słodycz przełamana chrupiącymi orzechami i nutą gorzkiej czekolady.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz. 15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
561 w każdej porcji

Składniki

  • Składniki

Na spód i do przełożenia warstw masy:

  • 400 g herbatników maślanych

Na krem:

  • 1 puszka kajmaku
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady gorzkiej do dekoracji
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych łuskanych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. W osobnym naczyniu połącz serek mascarpone, kajmak i ekstrakt waniliowy – miksuj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera – masa powinna być puszysta i jednolita. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietankę kremówkę i miksuj na niskich obrotach/mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Wskazówka: smak masy możesz wzbogacić, dodając sól morską, drobno posiekane, prażone orzechy laskowe, prażone płatki migdałów, pokrojone ma małe kawałki kruche krówki.
  2. WykonanieW kwadratowej formie o wymiarach 20 x 20 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wyłóż warstwę kremu i ponownie ułóż herbatniki. Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz składniki – wierzch ciasta karmelowego bez pieczenia powinna pokrywać cienka warstwa kremu. Wskazówka: możesz również przygotować ciasto karmelowe bez pieczenia w tortownicy o średnicy 22 cm. W tym przypadku polecam herbatniki połamać na małe kawałki, bo wówczas łatwiej jest je ułożyć w okrągłej formie.
  3. DekorowaniePołam czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Na wierzchu deseru zrób wzorki (opcjonalnie). Udekoruj też wierzch ciasta całymi orzechami laskowymi. Gotowy deser wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby herbatniki wchłonęły wilgoć z masy.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Inne wersje masy karmelowej do ciasta bez pieczenia

Ciasto karmelowe bez pieczenia możesz również przygotować w wersji ekspresowej – bez ubijania masy i zakupu dodatkowych składników. Wystarczy przełożyć warstwy herbatników lekko podgrzanym kajmakiem (ciepłą masę łatwiej jest rozsmarować). Doskonale smakuje również ciasto z herbatników oraz masy z:

  • kajmaku i masła – masło ubij na puch i stopniowo dodawaj kajmak. Miksuj do połączenia się składników;
  • serka mascarpone i czekolady karmelowej (proporcje: 100 g czekolady karmelowej na 200 g serka mascarpone) – czekoladę roztop, wystudź i zmiksuj razem z serkiem mascarpone.

Czytaj też:
Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający mus
Czytaj też:
Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humor