Karmelowe ciasto bez pieczenia, choć nieskomplikowane w przygotowaniu, smakuje i wygląda obłędnie. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale także wyjątkową prostotę przygotowania – 10 minut miksowania oraz 5 minut poświęcone na wyłożenie składników do formy i ciasto jest gotowe do chłodzenia.
Jak przygotować karmelowe ciasto bez pieczenia?
Moje ciasto karmelowe to jeden z najszybszych w przygotowaniu deserów. Aby je zrobić, nie potrzeba drogich składników, masy wolnego czasu i wielkiego wysiłku. Do tego ciasta używam herbatników maślanych, ale dobrze sprawdzą się również herbatniki kakaowe, pełnoziarniste i podłużne biszkopty (polecam wcześniej namoczyć biszkopty w naparze kawy rozpuszczalnej, w mleku lub napoju roślinnym).
Krem karmelowy robię z kajmaku w puszce (klasyczną masę krówkową możesz zastąpić masą z różnymi dodatkami, np. o smaku kakaowym lub orzechowym), serka mascarpone, śmietanki kremówki (możesz pominąć) oraz odrobiny wanilii. Składniki masy łączę, a następnie przekładam kremem karmelowym warstwy herbatników i dekoruję wierzch roztopioną czekoladą gorzką. Tak przygotowane ciasto bez pieczenia wymaga schłodzenia – szczelnie owijam formę folią spożywczą, żeby deser nie wchłonął zapachów z lodówki, i chłodzę.
Przepis: Karmelowe ciasto bez pieczenia
Kremowa słodycz przełamana chrupiącymi orzechami i nutą gorzkiej czekolady.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 561 w każdej porcji
Składniki
- Składniki
Na spód i do przełożenia warstw masy:
- 400 g herbatników maślanych
Na krem:
- 1 puszka kajmaku
- 500 g zimnego serka mascarpone
- 200 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g czekolady gorzkiej do dekoracji
- 1/2 szklanki orzechów laskowych łuskanych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. W osobnym naczyniu połącz serek mascarpone, kajmak i ekstrakt waniliowy – miksuj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera – masa powinna być puszysta i jednolita. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietankę kremówkę i miksuj na niskich obrotach/mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Wskazówka: smak masy możesz wzbogacić, dodając sól morską, drobno posiekane, prażone orzechy laskowe, prażone płatki migdałów, pokrojone ma małe kawałki kruche krówki.
- WykonanieW kwadratowej formie o wymiarach 20 x 20 cm ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wyłóż warstwę kremu i ponownie ułóż herbatniki. Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz składniki – wierzch ciasta karmelowego bez pieczenia powinna pokrywać cienka warstwa kremu. Wskazówka: możesz również przygotować ciasto karmelowe bez pieczenia w tortownicy o średnicy 22 cm. W tym przypadku polecam herbatniki połamać na małe kawałki, bo wówczas łatwiej jest je ułożyć w okrągłej formie.
- DekorowaniePołam czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Na wierzchu deseru zrób wzorki (opcjonalnie). Udekoruj też wierzch ciasta całymi orzechami laskowymi. Gotowy deser wstaw do lodówki na 3 godziny, żeby herbatniki wchłonęły wilgoć z masy.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Inne wersje masy karmelowej do ciasta bez pieczenia
Ciasto karmelowe bez pieczenia możesz również przygotować w wersji ekspresowej – bez ubijania masy i zakupu dodatkowych składników. Wystarczy przełożyć warstwy herbatników lekko podgrzanym kajmakiem (ciepłą masę łatwiej jest rozsmarować). Doskonale smakuje również ciasto z herbatników oraz masy z:
- kajmaku i masła – masło ubij na puch i stopniowo dodawaj kajmak. Miksuj do połączenia się składników;
- serka mascarpone i czekolady karmelowej (proporcje: 100 g czekolady karmelowej na 200 g serka mascarpone) – czekoladę roztop, wystudź i zmiksuj razem z serkiem mascarpone.
Czytaj też:
Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający musCzytaj też:
Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humor