Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepis

Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepis

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Pramen
Ciasta bez pieczenia są najlepsze na ciepłe dni. Nie tylko dlatego, że doskonale orzeźwiają, ale też nie trzeba uruchamiać piekarnika. Dzisiejszy przysmak szykuję na bazie serków, dodaję też trochę aromatycznej kawy.

Moje ciasto bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Nastawiam je w formie na babkę i kroję na kawałki. Dodatek kawy sprawia, że deser ten świetnie orzeźwia i odświeża. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony i nie trzeba już pić do niego małej czarnej.

Z czego zrobić orzeźwiające ciasto bez pieczenia?

Bazę do mojego ciasta bez pieczenia stanowią serki homogenizowane. Są lekkie, gładkie i szybko można zamienić je w pyszny deser. Możecie też jednak zastąpić je jogurtem naturalnym lub twarogiem sernikowym. By masa wyszła puszysta, warto dodać do niej ubitą śmietankę. Całość zaś zestalić żelatyną, a wtedy ciasto da się elegancko kroić.

Jak zrobić orzeźwiające ciasto bez pieczenia?

Moje ciasto bez pieczenia jest niezwykle orzeźwiające z dwóch powodów. Po pierwsze, do jednej części dodaję mocny napar kawy. Pod drugie przed podaniem całość dobrze schładzam. Ciasto nie jest pracochłonne, nie wymaga też użycia piekarnika. Trzeba tylko trochę poczekać, by najpierw zestaliła się jedna masa, a potem cały deser.

Przepis: Orzeźwiające ciasto bez pieczenia

Dwukolorowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem kawy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

Na jasną warstwę:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody

Na ciemną warstwę:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jasnej warstwyŻelatynę namocz w zimnej wodzie, napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Żelatynę połącz z serkami, a potem delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną. Masę przelej do formy na babkę, schłodź do zastudzenia.
  2. Przygotowanie ciemnej warstwyŻelatynę namocz w zimnej wodzie, napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Kawę rozpuść w 2-3 łyżkach gorącej wody, wystudź, połącz z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Żelatynę z kawą połącz z serkami, a potem delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną. Masę wylej na jasną warstwę, całość wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser stężał.

Wskazówka: Wierzch ciasta bez pieczenia można przykryć herbatnikami lub krakersami. Wtedy po odwróceniu i wyjęciu na talerz ciasto będzie miało chrupiący spód.

Jak przechowywać orzeźwiające ciasto bez pieczenia?

To orzeźwiające ciasto bez pieczenia trzeba bezwzględnie przechowywać w lodówce. Zawiera bowiem produkty nabiałowe, które w ciepłe dni szybko się psują. Pod wpływem ciepła upłynnia się też żelatyna, przez co ciasto nie da się ładnie kroić. By deser nie przeszedł obcymi zapachami z lodówki, najlepiej trzymać go w zamykanym pojemniku. To ciasto bez pieczenia najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni.

Czytaj też:
Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający mus
Czytaj też:
Mama wzięła kubek kefiru i nietypowe owoce. To ciasto bez miksera jest gotowe w godzinę