Moja mama nie lubi piec ciast, dlatego jeśli już bierze się za wypieki, stawia na przepisy proste i szybkie. Tym razem przygotowała rewelacyjne ciasto na kefirze. Dodała do niego leśne jeżyny, ale mogą to być też inne owoce. To deser, który pasuje na różne okazje, ale też bez szczególnych okazji: po prostu jako ciasto do kawy, które można upiec łatwo i szybko nawet w zwykły dzień.
Jak zrobić ciasto na kefirze?
To ciasto na kefirze nie wymaga żadnego sprzętu, ani robota, ani miksera. Wszystko, czego potrzebujesz, to dwie miski i widelec. W miskach miesza się osobno składniki mokre i suche, a potem łączy w jedną masę (mieszamy tylko do połączenia). Potem pozostaje już tylko wylanie ciasta do formy, wyłożenie owoców i pieczenie.
Tym, co sprawia, że ciasto jest puszyste, ale jednocześnie nie traci wilgotności, są składniki takie jak kefir czy olej. Od razu podpowiedź: kefir można zastąpić również maślanką lub jogurtem naturalnym. Kwaśny nabiał reaguje ze środkami spulchniającymi i sprawia, że gotowe ciasto jest miękkie i ładnie wyrasta.
Jakie owoce wybrać do ciasta? Moja mama wykorzystała piękne, lekko kwaśne leśne jeżyny, ale mogą to być też inne owoce, najlepiej jagodowe. Sprawdzą się m.in. borówki amerykańskie, jagody, maliny czy poziomki, ale mogą to być także porzeczki czy śliwki. Pyszną opcją jest zrobienie miksu różnych sezonowych owoców.
Przepis: Ciasto owocowe na kefirze
Pyszny i prosty deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 282 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g owoców leśnych
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj widelcem składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre, czyli jajka, olej i kefir. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do wyłożonej papierem foremki. Ułóż na wierzchu owoce. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto z owocami na kefirze?
W mojej rodzinie wszyscy lubią czekoladę, dlatego moja mama swoje ciasto udekorowała prostą polewą z czekolady, która zastygła, tworząc chrupiącą, czekoladową skorupkę. Ale to ciasto na kefirze można zajadać bez żadnych dodatków: można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem przed podaniem i serwować udekorowane świeżymi owocami czy zielonymi listkami mięty lub melisy.
Czytaj też:
Biorę maślankę i garść owoców. Raz-dwa szykuję zdrowy koktajl na przekąskę lub kolacjęCzytaj też:
Posypuję owoce prostym ciastem i do piekarnika. Ten chrupiący, wilgotny deser smakuje obłędnie