Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający mus

Ubijam kilka składników i dodaję sok z cytrusów. To mój sposób na smaczny i orzeźwiający mus

Dodano: 
Mus cytrusowy
Mus cytrusowy Źródło: Shutterstock / Murilo Mazzo
Jeśli przejadły wam się już lody, w upalne dni możecie spróbować orzeźwiającego musu. Robi się go prosto, a dzięki dodatkowi soku z cytrusów jest smaczny i zdrowy. Zobaczcie, jak zrobić ten piankowaty przysmak!

W gorące dni każdy szuka ochłody i orzeźwienia. Warto wtedy pamiętać o wodzie, ale można też sięgać po zimne napoje i lekkie desery. Moja propozycja na dziś to leciutki mus cytrusowy, który po schłodzeniu doskonale smakuje i odświeża. Polubiła go już cała moja rodzina, może i wam przypadnie do gustu?

Jak spulchnić mus owocowy?

Mus owocowy to lekki deser o piankowej strukturze. Można go spulchnić na dwa sposoby – po pierwsze, dodając do niego ubite na gęstą pianę jajka lub same białka. Drugi sposób polega na wymieszaniu pozostałych składników z ubitą na sztywno śmietanką kremówką. By zachować puszystą strukturę, deser zwykle zestala się żelatyną.

Jak zrobić lekki mus cytrusowy?

Ten mus cytrusowy zrobiłam na bazie jaj ubitych z cukrem. Smaku dodał mu sok z cytryny i limonki. Dodatkowo, dla lepszego smaku składniki te delikatnie wymieszałam z ubitą na sztywno śmietanką, a na koniec połączyłam z rozpuszczoną żelatyną. Mus zastudziłam w pucharkach, dzięki czemu po udekorowaniu wyglądał niczym deser z restauracji.

Przepis: Mus cytrusowy

Puszysty mus z dodatkiem soku z cytrusów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 100 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCytryny i limonki wyszoruj, sparz wrzątkiem, wytrzyj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj z nich skórkę. Potem wyciśnij z owoców sok. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody.
  2. Ubijanie masyW misce ubij na jasną, puszystą masę jajka, żółtka i cukier. Dodaj sok z cytryny i limonki oraz połowę otartej skórki. Miskę postaw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i miksuj ok.10 minut, aż masa zgęstnieje. Do ciepłej masy dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, do jej rozpuszczenia. Masę schłodź.
  3. Wykańczanie musuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą jajeczno-cytrusową. Mus przelej do pucharków, wstaw na ok. 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp startą z cytrusów skórką.

Jak podać lekki mus cytrusowy?

Lekki mus cytrusowy przed podaniem warto posypać skórką startą z cytryny i limonki. Najlepiej sięgnąć po owoce z ekologicznych upraw, a jeśli nie mamy takiej pewności, dokładnie wyszorujmy limonki i cytryny, a po opłukaniu polejmy je wrzątkiem.

Deser można też posypać pokruszoną bezą czy herbatnikami albo wcisnąć w niego podłużny biszkopt. Składniki te przy okazji wzbogacą smak deseru. Elegancką dekoracją będą również świeże listki mięty lub melisy.

Czytaj też:
Orzeźwiający deser we włoskim stylu. Proste składniki sprawiają, że jest bardzo pożywny
Czytaj też:
Moje dzieci uwielbiają te galaretkowe kanapki. Robię je na wzór przysmaku znanego w PRL-u