Ten obłędny sernik bez pieczenia zachwyci każdą mamę. Idealny deser na Dzień Matki

Ten obłędny sernik bez pieczenia zachwyci każdą mamę. Idealny deser na Dzień Matki

Dodano: 
Sernik  ricottą
Sernik ricottą Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Szukasz niebanalnego przepisu na ciasto dla mamy? Ten pyszny sernik z ciasteczkowym spodem bez pieczenia będzie idealny.

Ciasto na Dzień Matki powinno być wyjątkowe i taki jest ten sernik na zimno. Wygląda efektownie i smakuje obłędnie. Ten sernik bez pieczenia to pyszny, ciasteczkowo-maślany spód i kremowa masa ze śmietanki, ricotty i białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu, ale zarezerwuj kilka godzin na chłodzenie ciasta.

Jak robić sernik bez pieczenia?

Spód tego sernika to klasyczny, ciasteczkowo-maślany spód. Aby go zrobić, wystarczy połączyć pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Można tu użyć klasycznych herbatników, ale mogą to być również herbatniki kakaowe.

Sama masa to przepyszne połączenie serka ricotta, kremowej śmietanki i białej czekolady. Smaki podkręca odrobina wanilii, a całość idealnie stabilizuje żelatyna. Zrobienie takiej masy jest łatwe, wystarczy trzymać się przepisu. Ważny, aby wcześniej namoczyć żelatynę: jak dobrze napęcznieje i wchłonie całą wodę, wstaw pojemnik żelatyną do miski z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła. Można do niej ewentualnie na tym etapie dodać jeszcze odrobinę wody.

Przepis: Sernik z ricottą

Pyszny deser bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
718 w każdej porcji

Składniki

na masę serową:

  • 500 g sera ricotta
  • 50 g cukru pudru
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 15 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

na spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 roztopionego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduHerbatniki rozkrusz na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy, ugnieć i włóż do lodówki.
  2. Robienie masy serowejŻelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw, aż napęcznieje. Śmietankę ubij na sztywno. Ricottę zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii. Czekoladę rozpuść. Namoczoną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Do ricotty dodaj czekoladę, żelatynę i zmiksuj. Na koniec delikatnie wmiksuj ubitą śmietankę.
  3. Robienie ciastaWyłóż masę serową na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Jak podawać sernik z ricottą?

Sernik bez pieczenia z naszego przepisu jest wprost stworzony do serwowania z sezonowymi owocami. Udekoruj go przed podaniem kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty czy melisy.

Ale nie jest to jedyna opcja: na wierzch sernika możesz wylać również owocową galaretkę i zrobić jeszcze jedną warstwę ciasta. Można np. rozpuścić truskawkową galaretkę w połowie wody zalecanej w przepisie na opakowaniu, dodać kilka świeżych truskawek, zmiksować, a kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na takie galaretce również można ułożyć świeże truskawki.

Czytaj też:
To szybkie ciasto na Dzień Matki rozczuli każdego. W życiu nie jadłem nic lepszego
Czytaj też:
To superczekoladowe ciasto mogę jeść bez końca. Robię je do weekendowej kawy

Źródło: smaki.pl