Ciasto na Dzień Matki powinno być wyjątkowe i taki jest ten sernik na zimno. Wygląda efektownie i smakuje obłędnie. Ten sernik bez pieczenia to pyszny, ciasteczkowo-maślany spód i kremowa masa ze śmietanki, ricotty i białej czekolady. Samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu, ale zarezerwuj kilka godzin na chłodzenie ciasta.
Jak robić sernik bez pieczenia?
Spód tego sernika to klasyczny, ciasteczkowo-maślany spód. Aby go zrobić, wystarczy połączyć pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Można tu użyć klasycznych herbatników, ale mogą to być również herbatniki kakaowe.
Sama masa to przepyszne połączenie serka ricotta, kremowej śmietanki i białej czekolady. Smaki podkręca odrobina wanilii, a całość idealnie stabilizuje żelatyna. Zrobienie takiej masy jest łatwe, wystarczy trzymać się przepisu. Ważny, aby wcześniej namoczyć żelatynę: jak dobrze napęcznieje i wchłonie całą wodę, wstaw pojemnik żelatyną do miski z gorącą wodą, aby żelatyna się rozpuściła. Można do niej ewentualnie na tym etapie dodać jeszcze odrobinę wody.
Przepis: Sernik z ricottą
Pyszny deser bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 718 w każdej porcji
Składniki
na masę serową:
- 500 g sera ricotta
- 50 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki 36%
- 15 g żelatyny
- 50 ml wody
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
na spód:
- 300 g herbatników
- 150 roztopionego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduHerbatniki rozkrusz na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż nimi spód tortownicy, ugnieć i włóż do lodówki.
- Robienie masy serowejŻelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw, aż napęcznieje. Śmietankę ubij na sztywno. Ricottę zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii. Czekoladę rozpuść. Namoczoną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Do ricotty dodaj czekoladę, żelatynę i zmiksuj. Na koniec delikatnie wmiksuj ubitą śmietankę.
- Robienie ciastaWyłóż masę serową na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Jak podawać sernik z ricottą?
Sernik bez pieczenia z naszego przepisu jest wprost stworzony do serwowania z sezonowymi owocami. Udekoruj go przed podaniem kawałkami truskawek i listkami świeżej mięty czy melisy.
Ale nie jest to jedyna opcja: na wierzch sernika możesz wylać również owocową galaretkę i zrobić jeszcze jedną warstwę ciasta. Można np. rozpuścić truskawkową galaretkę w połowie wody zalecanej w przepisie na opakowaniu, dodać kilka świeżych truskawek, zmiksować, a kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na takie galaretce również można ułożyć świeże truskawki.
Czytaj też:
To szybkie ciasto na Dzień Matki rozczuli każdego. W życiu nie jadłem nic lepszegoCzytaj też:
To superczekoladowe ciasto mogę jeść bez końca. Robię je do weekendowej kawy