W sumie to ciasto mogłoby się nazywać kakaowym, bo do masy nie dodaję czekolady, tylko ciemne kakao. Jednak po upieczeniu ma czekoladowy smak, który dopełnia jeszcze niezwykłe wykończenie. W jego skład wchodzi już najprawdziwsza czekolada, która dodaje deserowi głębokiego smaku.
Ciasta czekoladowe ma wiele walorów
Ciasto czekoladowe jest jednym z najwartościowszych. Podobnie zresztą, jak czekolada wśród słodyczy. To zasługa kakao, które wzbogaca te smakołyki w cenne składniki. Zawiera m.in.:
- magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego i mięśni i zwalcza stres;
- żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek;
- polifenole – silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na serce;
- teobrominę, która poprawia nastrój i koncentrację;
- cynk wspomagający odporność i dobrze wpływający na stan skóry;
- tryptofan – aminokwas wspierający produkcję tzw. „hormonu szczęścia”.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z piankową masą?
Przygotowanie tego wybornego ciasta wcale nie jest trudne. Masę na ciasto robi się prosto, łącząc ze sobą składniki mokre i suche. Dopiero po upieczeniu ciasto zamienia się w wyjątkową słodycz. To dlatego, że dobrze ciepły wypiek posypuję piankami marshmallows, a gdy się rozpuszczą, całość polewam roztopioną czekoladą. Deser zachwyca wyglądem i niezwykłym smakiem.
Przepis: Ciasto czekoladowe z pianką
Ciasto czekoladowe udekorowane słodką pianką i polewą czekoladową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g ciemnego kakao
- 120 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 100 g mini pianek marshmallows lub zwykłych pokrojonych w małe kostki
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj roztopione masło z cukrem, jajkami i wanilią. Dodaj kakao, mąkę, sól, krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 40 minut w 175-180 stopniach Celsjusza.
- Dodawanie pianekOd razu po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto równomiernie posyp piankami. Wstaw na 3–5 minut z powrotem do ciepłego piekarnika, tak by pianki lekko się rozpuściły. Wyjmij ciasto z piekarnika, piankową masę równomiernie rozprowadź po powierzchni ciasta.
- Polewanie ciastaŚmietankę dobrze podgrzej. Dodaj do niej kawałki czekolady, odstaw na kilka minut, a gdy zmiękną, całość wymieszaj. Polewą polej ciepłe ciasto z masą piankową. Schłodź je, podawaj krojone w kostkę.
Inne pomysły na wykończenie ciasta czekoladowego
Ciasto czekoladowe możecie też wykończyć w klasyczny sposób, czyli polać je polewą czekoladową. Możecie sięgnąć po gotową z torebki lub przygotować ją samodzielnie. Wystarczy roztopić czekoladę z odrobiną masła lub gorącej śmietanki. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać posiekanym orzechami, spłatkowanymi migdałami lub kawałkiem pokruszonego ciasta.
Czytaj też:
To szybkie ciasto na Dzień Matki rozczuli każdego. W życiu nie jadłem nic lepszegoCzytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustach