To superczekoladowe ciasto mogę jeść bez końca. Robię je do weekendowej kawy

To superczekoladowe ciasto mogę jeść bez końca. Robię je do weekendowej kawy

Dodano: 
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Moja rodzina uwielbia ciasta czekoladowe. A to ze słodką masą na wierzchu w szczególności. Zajadają się nim dzieci i ja z mężem też. Jest idealne na deser i do popołudniowej kawy.

W sumie to ciasto mogłoby się nazywać kakaowym, bo do masy nie dodaję czekolady, tylko ciemne kakao. Jednak po upieczeniu ma czekoladowy smak, który dopełnia jeszcze niezwykłe wykończenie. W jego skład wchodzi już najprawdziwsza czekolada, która dodaje deserowi głębokiego smaku.

Ciasta czekoladowe ma wiele walorów

Ciasto czekoladowe jest jednym z najwartościowszych. Podobnie zresztą, jak czekolada wśród słodyczy. To zasługa kakao, które wzbogaca te smakołyki w cenne składniki. Zawiera m.in.:

  • magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego i mięśni i zwalcza stres;
  • żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek;
  • polifenole – silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na serce;
  • teobrominę, która poprawia nastrój i koncentrację;
  • cynk wspomagający odporność i dobrze wpływający na stan skóry;
  • tryptofan – aminokwas wspierający produkcję tzw. „hormonu szczęścia”.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z piankową masą?

Przygotowanie tego wybornego ciasta wcale nie jest trudne. Masę na ciasto robi się prosto, łącząc ze sobą składniki mokre i suche. Dopiero po upieczeniu ciasto zamienia się w wyjątkową słodycz. To dlatego, że dobrze ciepły wypiek posypuję piankami marshmallows, a gdy się rozpuszczą, całość polewam roztopioną czekoladą. Deser zachwyca wyglądem i niezwykłym smakiem.

Przepis: Ciasto czekoladowe z pianką

Ciasto czekoladowe udekorowane słodką pianką i polewą czekoladową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g ciemnego kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g mini pianek marshmallows lub zwykłych pokrojonych w małe kostki

Na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj roztopione masło z cukrem, jajkami i wanilią. Dodaj kakao, mąkę, sól, krótko wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 40 minut w 175-180 stopniach Celsjusza.
  3. Dodawanie pianekOd razu po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto równomiernie posyp piankami. Wstaw na 3–5 minut z powrotem do ciepłego piekarnika, tak by pianki lekko się rozpuściły. Wyjmij ciasto z piekarnika, piankową masę równomiernie rozprowadź po powierzchni ciasta.
  4. Polewanie ciastaŚmietankę dobrze podgrzej. Dodaj do niej kawałki czekolady, odstaw na kilka minut, a gdy zmiękną, całość wymieszaj. Polewą polej ciepłe ciasto z masą piankową. Schłodź je, podawaj krojone w kostkę.

Inne pomysły na wykończenie ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe możecie też wykończyć w klasyczny sposób, czyli polać je polewą czekoladową. Możecie sięgnąć po gotową z torebki lub przygotować ją samodzielnie. Wystarczy roztopić czekoladę z odrobiną masła lub gorącej śmietanki. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać posiekanym orzechami, spłatkowanymi migdałami lub kawałkiem pokruszonego ciasta.

Czytaj też:
To szybkie ciasto na Dzień Matki rozczuli każdego. W życiu nie jadłem nic lepszego
Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustach