Przygotowanie domowego budyniu jest łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy 5 tanich składników

Przygotowanie domowego budyniu jest łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy 5 tanich składników

Dodano: 
Domowy budyń
Domowy budyń Źródło: Shutterstock / Gulsen Ozcan
Moja rodzina uwielbia budyń. Jednak nie taki z torebki, a domowej roboty. Robię go raz-dwa z kilku prostych, tanich i wartościowych składników. Słodki budyń doskonale sprawdzi się jako podwieczorek, deser, a nawet lekka kolacja.

Słowo „budyń” większości osób kojarzy się z niewielką torebką wypełnioną proszkiem. Na jej bazie można szybko zrobić ciepły, lekki deser. Ja jednak rzadko sięgam po ten gotowy produkt, bo za podobne pieniądze i podobnie szybko przyrządzam domowy budyń. Jest pyszny, odżywczy i w pełni naturalny.

Z jakich składników robi się domowy budyń?

Domowy budyń można zrobić na bazie mleka lub napoju roślinnego. By powstała gęsta masa, potrzebna jest skrobia ziemniaczana. Gęstości i aksamitności dodadzą też żółtka. Deser najlepiej dosłodzić cukrem waniliowym lub dodać trochę cukru zwykłego i esencji lub pasty waniliowej. Ja zwykle dodaję też odrobinę masła, które podnosi smak deseru.

Jak zrobić domowy budyń waniliowy?

Domowy budyń można zrobić podobnie, jak ten z torebki. A więc w rondelku zagotować część mleka, a resztę mleka rozmieszać z pozostałymi składnikami i wlać je do gorącego mleka. Można też żółtka wymieszać z częścią zimnego mleka i cukrem, a po podgrzaniu dodać do nich skrobię rozmieszaną z pozostałym mlekiem oraz trochę masła. Po połączeniu wszystkich składników, całość należy podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Najlepiej do tego celu wykorzystać rózgę lub ręczny blender.

Przepis: Domowy budyń

Domowy budyń z dodatkiem wanilii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru zwykłego i trochę esencji waniliowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPołowę mleka zagotuj z masłem. Pozostałe mleko rozmieszaj z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
  2. Łączenie składnikówGorące mleko zestaw z ognia i ciągle mieszając, wlewaj do niego przygotowaną miksturę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj powoli, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Z czym podać domowy budyń?

Gotowy, lekko ciepły budyń najlepiej smakuje podany np. ze świeżymi owocami jagodowymi albo polany sokiem malinowym. Można też do niego dodać trochę dżemu lub konfitury, ewentualnie zmiksowane owoce lub sos czekoladowy.

Czytaj też:
Kruche ciasto z rabarbarem piekę w mniej niż godzinę. Sekretny przepis zdradziła mi mama
Czytaj też:
Miksuję 5 składników i w 15 minut mam mus lekki jak chmurka. Zobacz, jak łatwo możesz go zrobić