Mus czekoladowa chmurka to doskonałe połączenie prostoty i wyrafinowanego smaku. Świetnie sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska na co dzień, jak i elegancki deser na uroczyste przyjęcia. Dzięki delikatnej konsystencji i intensywnemu aromatowi czekolady na pewno podbije serca oraz podniebienia wszystkich łasuchów.
Dlaczego warto zrobić na deser lekki mus czekoladowy?
Ogromną zaletą musu czekoladowa chmurka jest krótki, naturalny skład i prosty sposób przygotowania – deser jest gotowy do chłodzenia w zaledwie kilkanaście minut. Co więcej, pomimo słodkiego smaku, ma wysokie wartości odżywcze – stanowi m.in. źródło cennego białka, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, witaminy A, witaminy B12 i witaminy D.
Jak przygotować mus czekoladowa chmurka?
Mus czekoladowa chmurka przygotowuję, łącząc śmietankę kremówkę, serek mascarpone, gorzką i mleczną czekoladę oraz delikatny w smaku miód lipowy (możesz zastąpić miód cukrem pudrem, a także pominąć ten składnik, jeżeli używasz samej mlecznej czekolady lub wolisz desery o umiarkowanie słodkim smaku). Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie studzę i miksuję z serkiem mascarpone. Na koniec dodaję ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Gotowy mus przekładam do szklanek lub pucharków i wstawiam do lodówki.
Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając gorzką i mleczną czekoladę w różnych proporcjach lub zastępując te składniki naturalnym kakao, czekoladą białą, czekoladą karmelową, kajmakiem, a także sosem lub kremem czekoladowym. Ze smakiem musu czekoladowego świetnie komponują się również m.in. posiekane i zmielone orzechy np. pistacje, migdały oraz świeże owoce np. maliny, jagody. Możesz także przygotować deser w kilku smakach, dzieląc bazę ze śmietanki, serka mascarpone oraz miodu i dodając do każdej porcji inne dodatki. Porada: nie miksuj śmietanki zbyt długo, bo powstanie masło.
Przepis: Mus czekoladowa chmurka
Obłędnie lekki deser
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 571 w każdej porcji
Składniki
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 125 g mlecznej czekolady
- 125 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
Do dekoracji:
- 20 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzekoladę gorzką i mleczną połam na małe kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby ostygła. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj z miodem. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
- WykonanieDo miski z serkiem mascarpone stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę i miksuj na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj śmietankę kremówkę i wmieszaj ją za pomocą rózgi kuchennej lub silikonowej szpatułki. Gotowym musem napełnij szklanki lub pucharki. Wskazówka: polecam podczas nakładania musu użyć rękawa cukierniczego z szeroką końcówką.
- ChłodzeniePrzykryj porcje deseru folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Mus czekoladowa chmurka podaję mocno schłodzony. Przed podaniem dekoruję wierzch deseru posiekanymi orzechami. Wskazówka: do dekoracji możesz również użyć np. czekoladowych kropelek, naturalnego kakao, startej na tarce czekolady, pokruszonych ciastek pełnoziarnistych lub biszkoptów, a także listków mięty lub melisy.
Wskazówka: możesz zastąpić śmietankę kremówkę 36% śmietanką 30%, jednak pamiętaj, żeby bardzo mocno ją schłodzić przed ubijaniem. Śmietanka o wyższej zawartości tłuszczu nie musi być mocno schłodzona – nie będzie sprawiała problemów podczas ubijania, nawet jeżeli będzie miała temperaturę zbliżoną do temperatury pokojowej.
Czytaj też:
Ten marmurkowy sernik wygląda jak z cukierni. A zrobisz go szybciej, niż myśliszCzytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię ten obłędny deser. Bez żelatyny i bez pieczenia