Charakterystyczny wzór, powstały z połączenia warstw klasycznej masy serowej i masy z dodatkiem naturalnego kakao, sprawia, że każdy kawałek lekkiego jak chmurka sernika jest małym dziełem sztuki. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej mam pewność, że ciasto równomiernie wyrośnie i nie opadnie podczas studzenia.
Jak upiec idealny sernik marmurkowy?
Połączenie dwóch mas serowych bywa problematyczne, ale mam swoje sposoby na nierówne wyrastanie i pękanie sernika. Po pierwsze i najważniejsze – klucz do idealnie puszystego sernika tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników. Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej.
Nie mniej ważna jest technika pieczenia – sernik marmurkowy zawsze wkładam do naczynia z gorącą wodą. Dodanie kakao do części masy serowej sprawia, że jest ona nieco cięższa, ale dzięki parze wodnej deser nie pęka i zachowuje swoją puszystość, nawet po wystygnięciu.
Jaki ser jest najlepszy na sernik z kąpieli wodnej?
Najlepszy na sernik marmurkowy jest twaróg sernikowy w wiaderku o naturalnym składzie (bez dodatku masła, cukru i innych składników np. konserwantów). Dobrze sprawdzi się również twaróg w kostce, który trzeba trzykrotnie zmielić. Ważne, żeby ser był suchy i twardy – nadmiar wilgoci może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta, sprawiając, że masa serowa nie będzie stabilna po upieczeniu.
Jak przygotować marmurkowy sernik z kąpieli wodnej?
Masę serową przygotowuję z niezawodnego przepisu, który uwzględnia tylko kilka składników, a następnie dzielę ją na pół, do jednej części dodaję naturalne kakao i krótko mieszam. Klasyczną masę serową i masę z kakao wlewam do formy naprzemiennie, a następnie lekko mieszam patyczkiem do szaszłyków, żeby powstał marmurkowy wzór. Tak przygotowany sernik wkładam do naczynia żaroodpornego z gorącą wodą i piekę.
Gotowe ciasto pozostawiam w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut (jeżeli nie masz w planach ponownego korzystania z piekarnika, to polecam pozostawić sernik w jego wnętrzu do całkowitego ostygnięcia).
Przepis: Marmurkowy sernik z kąpieli wodnej
Ten sernik rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 324 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 8 dużych jajek
- 200 g roztopionego masła
- 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 1 szklanka drobnego cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 5 łyżek naturalnego kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników masy serowejTwaróg przełóż do dużej miski. Dodaj roztopione masło (ostudzone), proszek budyniowy, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksuj na małych obrotach jedynie do połączenia się składników.
- Ubijanie jajek z cukremJajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę.
- Łączenie składnikówZa pomocą silikonowej szpatułki lub rózgi kuchennej delikatnie połącz masę serową z masą jajeczną. Odłóż połowę masy serowej do osobnej miski. Do odłożonego sera dodaj kakao i wmieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową łopatką.
- Przekładanie do formyOwiń formę o wymiarach 24 x 24 cm z wierzchu folią aluminiową, a wewnątrz wyłóż papierem do pieczenia. Wlej jednocześnie lub naprzemiennie dwie masy serowe, a następnie lekko je wymieszaj patyczkiem do szaszłyków.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wypełnij dużą formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne gorącą wodą i wstaw do niego sernik (woda powinna sięgać do połowy wysokości masy serowej). Piecz do suchego patyczka – 80-90 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Gotowy sernik pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut i wystudź. Zimny sernik wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Czytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię ten obłędny deser. Bez żelatyny i bez pieczeniaCzytaj też:
To ciasto 2 w 1 podbija każdy stół. Czekoladowo-sernikowy hit przygotujesz w 30 minut