Pamiętam, kiedy pierwszy raz postawiłem ten deser na stole. Było to spontaniczne rodzinne spotkanie, a ja nie miałem chęci na tradycyjny, długo piekący się sernik. Postawiłem wtedy na kremową masę z kawałkami ciastek i intensywnie czekoladowym spodem. To połączenie od razu zostało okrzyknięte „Ciasteczkowym rajem”. Teraz to nasz ulubiony przepis na różne okazje. I choć listopad bywa kapryśny, to na ten deser zawsze jest idealna pogoda.
Jak przygotować sernik bez pieczenia „Ciasteczkowy raj”
Tajemnica tego deseru tkwi w kontraście smaków i tekstur: chrupiący spód i kremowa, delikatna masa serowa z kawałkami ciastek. Spód robię z pokruszonych ciastek (najlepiej czekoladowych z kremem, aby masa była stabilna i intensywna w smaku), a resztę chrupiących kawałków dodaję do kremu. Wszystkie składniki na masę serową muszą być mocno schłodzone – to klucz do puszystości. Deser powinien spędzić w lodówce minimum 3 godziny, by odpowiednio się zestalić i jego krojenie było czystą przyjemnością.
Przepis: Sernik bez pieczenia „Ciasteczkowy raj”
Deser idealny do popołudniowej kawy czy po prostu... kiedy dopadnie was ochota na coś naprawdę słodkiego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 512 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g ciemnych ciasteczek (np. kakaowych z kremem)
- 70 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (pełnotłustego)
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru pudru (lub do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 g żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 150 g ciemnych ciasteczek (pokruszonych na większe kawałki)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiasteczka przełóż do blendera i zmiksuj na drobny piasek. Wymieszaj zmiksowane ciasteczka z roztopionym masłem, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy (o średnicy ok. 20-22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż równomiernie na dnie, dociskając ją mocno. Wstaw spód do lodówki.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do lekkiego przestudzenia. W dużej misce połącz twaróg sernikowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników. W oddzielnej misce ubij na sztywno kremówkę. Wlej przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę do masy serowej, energicznie mieszając. Delikatnie, ale dokładnie wmieszaj ubitą śmietankę do masy serowej za pomocą szpatułki. Na koniec dorzuć pokruszone na większe kawałki ciasteczka i wymieszaj.
- Formowanie i chłodzenieMasę serową przełóż na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj wierzch. Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch sernika resztkami pokruszonych ciasteczek. Wstaw sernik do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby żelatyna dobrze zastygła.
Schłodzony sernik pokrój na kawałki i podawaj.
Inne dodatki zamiast ciasteczek do tego sernika bez pieczenia
Piękno tego typu deserów tkwi w ich elastyczności, Sernik bez pieczenia jest doskonałą bazą do eksperymentowania z dodatkami, dzięki czemu za każdym razem możesz zaserwować coś nowego, ale równie prostego. Co możesz dorzucić do kremowej masy serowej, aby wzbogacić jej smak i teksturę?
- Owoce – świeże maliny, truskawki czy borówki lekko wmieszane do masy lub ułożone na wierzchu tuż przed zastygnięciem dodadzą kwaśnej świeżości. Możesz też dodać przetarte maliny zamiast ekstraktu waniliowego, aby uzyskać owocowy, różowy krem.
- Orzechy i bakalie – posiekane orzechy włoskie, migdały w płatkach, a nawet kandyzowana skórka pomarańczowa wprowadzą przyjemny element chrupkości.
- Inne smaki – kilka łyżeczek masła orzechowego dodanych do masy sprawi, że sernik nabierze słonego, orzechowego posmaku. Dla fanów kokosa wystarczy dodać wiórki kokosowe. Jeśli lubisz cytrynę, zamiast wanilii dodaj startą skórkę i sok z jednego owocu – otrzymasz orzeźwiającą wersję.
Czytaj też:
Zrobiłam skyrnik z chia lepszy niż ten z Biedronki. Zdrowszy, tańszy i bez chemiiCzytaj też:
Ścieram skórkę cytryny i dodaję do jogurtu. Obłędnie smaczne ciasto robię bez miksera
