Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię ten obłędny deser. Bez żelatyny i bez pieczenia

Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię ten obłędny deser. Bez żelatyny i bez pieczenia

Dodano: 
Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Uwielbiam desery bez pieczenia, szczególnie w ciepłe dni. A te z truskawkami biją wszystkie inne na głowę.

Choć na truskawki z polskich pól trzeba jeszcze chwilę poczekać, to w sklepach już są truskawki z cieplejszych regionów Europy i przyznam, że nie potrafię się im oprzeć. Wykorzystuję je między innymi do deseru, który jest nawiązaniem do klasycznego tiramisu. To pyszne warstwy z biszkoptów i kremu na bazie serka mascarpone, ale to truskawki są tu gwiazdą. Koniecznie zapisz przepis na później, bo kiedy na dobre zacznie się sezon na truskawki i będzie można kupić dojrzałe, świeże owoce z polskich plantacji, truskawkowe tiramisu będzie jeszcze lepsze.

Jak zrobić tiramisu z truskawkami?

Truskawkowe tiramisu to nic innego, jak warstwy nasączonych biszkoptów przekładane kremem i truskawkami. W tym przypadku nie używam kawy do nasączania, jak przy klasycznym deserze, ale herbaty z likierem Amaretto. Tu jednak od razu uwaga: możesz pominąć alkohol, jeśli deser mają jeść dzieci (wówczas można dać do herbaty kropelkę lub dwie olejku migdałowego). Likier Amaretto w tym deserze można też zastąpić innymi likierami, które świetnie podbiją smak truskawek. Może to być np. limoncello, a dla odważnych, likier miętowy, który sprawi, że deser będzie miał oryginalny i świeży smak.

Krem do przełożenia to prosty krem na bazie mascarpone i śmietanki. Ważne, aby oba produkty były dobrze schłodzone. Ilość cukru pudru w kremie możesz dostosować do własnych preferencji. Jeśli krem jest gotowy, pozostaje już tylko ułożenie warstw.

Rada: górną warstwę truskawek możesz ułożyć na deserze dopiero przed samym podaniem.

Przepis: Tiramisu z truskawkami

Truskawkowy deser bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
775 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 24 podłużne biszkopty
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 30 ml likieru Amaretto
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMascarpone ubij ze śmietanką i cukrem na sztywny krem. Truskawki pokrój w plasterki. Herbatę wymieszaj z likierem.
  2. Układanie warstwZanurzaj biszkopty w herbacie i układaj w foremce. Na biszkopty wyłóż krem i plasterki truskawek, na to biszkopty, krem i grubą warstwę truskawek, która będzie jednocześnie dekoracją. Dodatkowo ozdób deser listkami mięty. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Inne pomysły na tiramisu z truskawkami

Ten prosty deser bez pieczenia możesz zrobić też w nieco inny sposób, a wystarczy zmienić jedną rzecz. Czasem dodaję truskawki bezpośrednio do kremu. Można owoce zmiksować z kremem (wówczas do kremu warto dodać dla stabilizacji odrobinę żelatyny namoczonej wcześniej w wodzie i dobrze rozpuszczonej), ale ja lubię, kiedy kawałki owoców są wyczuwalne i widoczne. Wystarczy truskawki pokroić np. w kosteczkę, i dorzucić do kremu.

Czytaj też:
Zrób ten aksamitny krem z rabarbaru z przepisu mamy. Rodzina poprosi o dokładkę
Czytaj też:
Rabarbar zapiekany pod chrupiącą kołderką smakuje obłędnie. Wreszcie mogę go przygotować