Choć na truskawki z polskich pól trzeba jeszcze chwilę poczekać, to w sklepach już są truskawki z cieplejszych regionów Europy i przyznam, że nie potrafię się im oprzeć. Wykorzystuję je między innymi do deseru, który jest nawiązaniem do klasycznego tiramisu. To pyszne warstwy z biszkoptów i kremu na bazie serka mascarpone, ale to truskawki są tu gwiazdą. Koniecznie zapisz przepis na później, bo kiedy na dobre zacznie się sezon na truskawki i będzie można kupić dojrzałe, świeże owoce z polskich plantacji, truskawkowe tiramisu będzie jeszcze lepsze.
Jak zrobić tiramisu z truskawkami?
Truskawkowe tiramisu to nic innego, jak warstwy nasączonych biszkoptów przekładane kremem i truskawkami. W tym przypadku nie używam kawy do nasączania, jak przy klasycznym deserze, ale herbaty z likierem Amaretto. Tu jednak od razu uwaga: możesz pominąć alkohol, jeśli deser mają jeść dzieci (wówczas można dać do herbaty kropelkę lub dwie olejku migdałowego). Likier Amaretto w tym deserze można też zastąpić innymi likierami, które świetnie podbiją smak truskawek. Może to być np. limoncello, a dla odważnych, likier miętowy, który sprawi, że deser będzie miał oryginalny i świeży smak.
Krem do przełożenia to prosty krem na bazie mascarpone i śmietanki. Ważne, aby oba produkty były dobrze schłodzone. Ilość cukru pudru w kremie możesz dostosować do własnych preferencji. Jeśli krem jest gotowy, pozostaje już tylko ułożenie warstw.
Rada: górną warstwę truskawek możesz ułożyć na deserze dopiero przed samym podaniem.
Przepis: Tiramisu z truskawkami
Truskawkowy deser bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 775 w każdej porcji
Składniki
- 400 g truskawek
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 24 podłużne biszkopty
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 30 ml likieru Amaretto
- listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMascarpone ubij ze śmietanką i cukrem na sztywny krem. Truskawki pokrój w plasterki. Herbatę wymieszaj z likierem.
- Układanie warstwZanurzaj biszkopty w herbacie i układaj w foremce. Na biszkopty wyłóż krem i plasterki truskawek, na to biszkopty, krem i grubą warstwę truskawek, która będzie jednocześnie dekoracją. Dodatkowo ozdób deser listkami mięty. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Inne pomysły na tiramisu z truskawkami
Ten prosty deser bez pieczenia możesz zrobić też w nieco inny sposób, a wystarczy zmienić jedną rzecz. Czasem dodaję truskawki bezpośrednio do kremu. Można owoce zmiksować z kremem (wówczas do kremu warto dodać dla stabilizacji odrobinę żelatyny namoczonej wcześniej w wodzie i dobrze rozpuszczonej), ale ja lubię, kiedy kawałki owoców są wyczuwalne i widoczne. Wystarczy truskawki pokroić np. w kosteczkę, i dorzucić do kremu.
Czytaj też:
Zrób ten aksamitny krem z rabarbaru z przepisu mamy. Rodzina poprosi o dokładkęCzytaj też:
Rabarbar zapiekany pod chrupiącą kołderką smakuje obłędnie. Wreszcie mogę go przygotować