Ekspresowa babka marmurkowa jest idealna na Wielkanoc. Mało pracy, a efekt zachwyca

Ekspresowa babka marmurkowa jest idealna na Wielkanoc. Mało pracy, a efekt zachwyca

Dodano: 
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa Źródło: Shutterstock / 8H
Babka to dla mnie obowiązkowe ciasto na Wielkanoc. Mam wiele przepisów, ale po ten na prostą babkę marmurkową lubię sięgać nie tylko od święta.

Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszną babkę marmurkową, czyli dwukolorowe ciasto, to dzielę się najprostszą recepturą, jaką znam. Nie ma wiele pracy, a efekt jest smaczny i ładny. Taka babka doskonale sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc.

Jak zrobić babkę marmurkową?

W tym prostym cieście wystarczy tylko zmiksować ze sobą składniki. Warto zacząć od samych jaj z cukrem i miksować je, aż staną się jasne i puszyste. Potem można już dodać resztę składników. Cały sekret babki marmurkowej tkwi w tym, że surowe cisto dzieli się na dwie części i do jednej dodaje kakao. Potem wystarczy już tylko przełożyć oba ciasta do formy.

Można to zrobić na wiele sposobów i każdy da ładny efekt. Jeśli zależy ci na charakterystycznej zebrze, wylewaj warstwy na środek foremki na zmianę: jasna, ciemna, jasna ciemna. Ale możesz też wylać najpierw masę jasną, potem ciemną (jest cięższa ze względu na dodatek kakao). W tej wersji dobrze jest delikatnie przemieszać ciasto patyczkiem. Taki prosty zabieg sprawi, że uzyskasz ładny efekt marmurkowego ciasta.

Babka z tego przepisu jest też dobra jako ciasto do koszyczka ze święconką. Można część ciasta upiec od razu w mniejszej foremce, albo odkroić kawałek ciasta i włożyć do koszyka.

Przepis: Babka marmurkowa

Pyszna i prosta dwukolorowa babka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
246 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mleko, miksuj krótko na wolnych obrotach, a na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i wymieszaj z kakao.
  2. Pieczenie ciastaFormę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na zmianę jasne i ciemne ciasto. Możesz je potem lekko zamieszać patyczkiem, dzięki temu powstanie marmurkowy wzór. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).

Jak udekorować babkę marmurkową?

Babka marmurkowa jest pyszna sama w sobie, można ją przed podaniem jedynie oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Jeśli jednak szykujesz to ciasto na Wielkanoc, można nieco bardziej poszaleć z dekoracją. Babkę można wówczas oblać polewą czekoladową albo lukrem. Nim te zastygną, można ciasto posypać kolorową posypką, ułożyć na nim cukrowe jajeczka bądź wielkanocne ozdoby z czekolady. W tym przypadku możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.

Czytaj też:
Zrobiłem ten wielkanocny sernik bez spodu. Nie uwierzysz, co sprawiło, że jest tak kremowy
Czytaj też:
W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut