Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszną babkę marmurkową, czyli dwukolorowe ciasto, to dzielę się najprostszą recepturą, jaką znam. Nie ma wiele pracy, a efekt jest smaczny i ładny. Taka babka doskonale sprawdzi się jako ciasto na Wielkanoc.
Jak zrobić babkę marmurkową?
W tym prostym cieście wystarczy tylko zmiksować ze sobą składniki. Warto zacząć od samych jaj z cukrem i miksować je, aż staną się jasne i puszyste. Potem można już dodać resztę składników. Cały sekret babki marmurkowej tkwi w tym, że surowe cisto dzieli się na dwie części i do jednej dodaje kakao. Potem wystarczy już tylko przełożyć oba ciasta do formy.
Można to zrobić na wiele sposobów i każdy da ładny efekt. Jeśli zależy ci na charakterystycznej zebrze, wylewaj warstwy na środek foremki na zmianę: jasna, ciemna, jasna ciemna. Ale możesz też wylać najpierw masę jasną, potem ciemną (jest cięższa ze względu na dodatek kakao). W tej wersji dobrze jest delikatnie przemieszać ciasto patyczkiem. Taki prosty zabieg sprawi, że uzyskasz ładny efekt marmurkowego ciasta.
Babka z tego przepisu jest też dobra jako ciasto do koszyczka ze święconką. Można część ciasta upiec od razu w mniejszej foremce, albo odkroić kawałek ciasta i włożyć do koszyka.
Przepis: Babka marmurkowa
Pyszna i prosta dwukolorowa babka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 246 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj olej, mleko, miksuj krótko na wolnych obrotach, a na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i wymieszaj z kakao.
- Pieczenie ciastaFormę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na zmianę jasne i ciemne ciasto. Możesz je potem lekko zamieszać patyczkiem, dzięki temu powstanie marmurkowy wzór. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka).
Jak udekorować babkę marmurkową?
Babka marmurkowa jest pyszna sama w sobie, można ją przed podaniem jedynie oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Jeśli jednak szykujesz to ciasto na Wielkanoc, można nieco bardziej poszaleć z dekoracją. Babkę można wówczas oblać polewą czekoladową albo lukrem. Nim te zastygną, można ciasto posypać kolorową posypką, ułożyć na nim cukrowe jajeczka bądź wielkanocne ozdoby z czekolady. W tym przypadku możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.
Czytaj też:
Zrobiłem ten wielkanocny sernik bez spodu. Nie uwierzysz, co sprawiło, że jest tak kremowyCzytaj też:
W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut