Zrobiłem ten wielkanocny sernik bez spodu. Nie uwierzysz, co sprawiło, że jest tak kremowy

Zrobiłem ten wielkanocny sernik bez spodu. Nie uwierzysz, co sprawiło, że jest tak kremowy

Dodano: 
Sernik na Wielkanoc
Sernik na Wielkanoc Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Z pozoru zwykły sernik, ale po pierwszym kęsie wiedziałem, że to coś wyjątkowego. Zrobiłem go na Wielkanoc, a sekretem okazał się nietypowy składnik. Sprawił on, że masa serowa wyszła obłędnie kremowa, delikatna jak pianka. Zdradzam, co dodałem i jak to zrobić krok po kroku.

Sernik wielkanocny bez spodu to tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Wśród wielu przepisów na ten deser znalazłem wyjątkową perełkę. Sernik bez spodu z dodatkiem maślanki to prawdziwa poezja smaku. Masa serowa jest po upieczeniu lekka jak chmurka i rozpływa się w ustach.

Jak zrobić lekki, puszysty sernik, który nie opada?

Jeżeli nie masz wprawy w pieczeniu serników, to musisz wiedzieć, że konsystencja masy serowej oraz wygląd sernika po upieczeniu zależą od ilości powietrza wtłoczonego do masy serowej podczas ubijania, a także sposobu pieczenia i studzenia ciasta. Serniki naszych babć przeważnie wychodziły wysokie, nie pękały i nie opadały po upieczeniu, bo bardzo często były przygotowywane bez użycia miksera – masę serową ucierano drewnianą pałką w makutrze, więc nie była mocno napowietrzona. Miksowanie sera z pozostałymi składnikami nie powinno trwać zbyt długo.

Żeby sernik nie opadł, piekę ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a następnie zostawiam w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia (możesz pozostawić ciasto w piekarniku nawet na całą noc).

Jak zrobić kremowy sernik wielkanocny bez spodu? Przepis krok po kroku

Poniższy przepis na wielkanocny sernik uwzględnia dodanie aż 3 szklanek maślanki. Maślanka sprawia, że masa serowa jest naturalnie spulchniona i przypomina konsystencją delikatną piankę.

Składniki sernika wielkanocnego bez spodu powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i maślankę z lodówki na 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.

Ciasto przygotowuję w trzech miskach. W jednej miksuję jajka z cukrem, w drugiej twaróg sernikowy w wiaderku (możesz również użyć trzykrotnie zmielonego białego sera w kostce), a w trzeciej mieszam maślankę z budyniami bez cukru o smaku śmietankowym (możesz zastąpić budyniami waniliowymi). Przygotowane składniki łączę w jedną masę i od razu wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm oraz wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Przepis: Sernik wielkanocny bez spodu

Temu obłędnie puszystemu sernikowi nikt się nie oprze. Jest niezwykle kremowy i ma bardzo delikatny smak.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
322 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 3 szklanki maślanki
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie twarogu sernikowegoPrzełóż twaróg do miski, dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Ubijanie jajek z cukremCałe jajka, żółtka i cukier ubij na jasną, puszystą i gęstą masę.
  3. Mieszanie maślanki z budyniemDo maślanki stopniowo dodawaj budyń i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Łączenie składnikówDo miski z twarogiem dodaj masę jajeczną, roztopione masło (wystudzone) oraz maślankę z budyniem. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
  5. PieczeniePrzelej masę serową do wyłożonej papierem tortownicy i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę. Sernik jest gotowy, gdy brzegi lekko odchodzą od formy. Początkowo środek jest miękki (może wydawać się niedopieczony), ale ciasto stężeje podczas studzenia. Pozostaw upieczony sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jak ciasto całkiem wystygnie, to wstaw je na 2 godziny do lodówki.

Czytaj też:
Miksuję ser z wiaderka i proste dodatki. Pyszny czekoladowy sernik jest gotowy w godzinę
Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą