Sernik wielkanocny bez spodu to tradycyjne ciasto kuchni polskiej. Wśród wielu przepisów na ten deser znalazłem wyjątkową perełkę. Sernik bez spodu z dodatkiem maślanki to prawdziwa poezja smaku. Masa serowa jest po upieczeniu lekka jak chmurka i rozpływa się w ustach.
Jak zrobić lekki, puszysty sernik, który nie opada?
Jeżeli nie masz wprawy w pieczeniu serników, to musisz wiedzieć, że konsystencja masy serowej oraz wygląd sernika po upieczeniu zależą od ilości powietrza wtłoczonego do masy serowej podczas ubijania, a także sposobu pieczenia i studzenia ciasta. Serniki naszych babć przeważnie wychodziły wysokie, nie pękały i nie opadały po upieczeniu, bo bardzo często były przygotowywane bez użycia miksera – masę serową ucierano drewnianą pałką w makutrze, więc nie była mocno napowietrzona. Miksowanie sera z pozostałymi składnikami nie powinno trwać zbyt długo.
Żeby sernik nie opadł, piekę ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza, a następnie zostawiam w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia (możesz pozostawić ciasto w piekarniku nawet na całą noc).
Jak zrobić kremowy sernik wielkanocny bez spodu? Przepis krok po kroku
Poniższy przepis na wielkanocny sernik uwzględnia dodanie aż 3 szklanek maślanki. Maślanka sprawia, że masa serowa jest naturalnie spulchniona i przypomina konsystencją delikatną piankę.
Składniki sernika wielkanocnego bez spodu powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i maślankę z lodówki na 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Ciasto przygotowuję w trzech miskach. W jednej miksuję jajka z cukrem, w drugiej twaróg sernikowy w wiaderku (możesz również użyć trzykrotnie zmielonego białego sera w kostce), a w trzeciej mieszam maślankę z budyniami bez cukru o smaku śmietankowym (możesz zastąpić budyniami waniliowymi). Przygotowane składniki łączę w jedną masę i od razu wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24-26 cm oraz wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Przepis: Sernik wielkanocny bez spodu
Temu obłędnie puszystemu sernikowi nikt się nie oprze. Jest niezwykle kremowy i ma bardzo delikatny smak.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 322 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 3 szklanki maślanki
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Miksowanie twarogu sernikowegoPrzełóż twaróg do miski, dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
- Ubijanie jajek z cukremCałe jajka, żółtka i cukier ubij na jasną, puszystą i gęstą masę.
- Mieszanie maślanki z budyniemDo maślanki stopniowo dodawaj budyń i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Łączenie składnikówDo miski z twarogiem dodaj masę jajeczną, roztopione masło (wystudzone) oraz maślankę z budyniem. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
- PieczeniePrzelej masę serową do wyłożonej papierem tortownicy i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę. Sernik jest gotowy, gdy brzegi lekko odchodzą od formy. Początkowo środek jest miękki (może wydawać się niedopieczony), ale ciasto stężeje podczas studzenia. Pozostaw upieczony sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jak ciasto całkiem wystygnie, to wstaw je na 2 godziny do lodówki.
Czytaj też:
Miksuję ser z wiaderka i proste dodatki. Pyszny czekoladowy sernik jest gotowy w godzinęCzytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą