Dlaczego sernik pęka w czasie pieczenia? Zwykle winne są nagłe skoki temperatury, ale zdarza się również, że problem związany jest z nadmiernym napowietrzeniem masy serowej. Z poniższym przepisem upieczesz lekki jak chmurka, delikatny w smaku i rozpływający się w ustach sernik, na którym na pewno nie powstaną pęknięcia.
Co zrobić, żeby sernik nie pękał w czasie pieczenia?
Pęknięcia na cieście nie wpływają na smak, jednak sprawiają, że sernik nie ma efektownego wyglądu. Oczywiście można przykryć je polewą z czekolady lub lukrem, ale łatwiej jest zapobiegać, niż późnej głowić się, jak zamaskować niedoskonałości wypieku. Sernik nie powinien pękać, jeżeli składniki będą miały temperaturę pokojową, powstrzymasz się od długiego i bardzo intensywnego ubijania żółtek/białek i mieszania składników masy na wysokich obrotach miksera oraz obniżysz temperaturę pieczenia. Częściej pękają serniki pieczone w wyższej temperaturze.
Jak zrobić kremowy sernik, który nie pęka?
Kremowy sernik, który nie pęka, przygotujesz ekspresowo. Co najlepsze – do przygotowania masy serowej nawet nie potrzebujesz miksera (możesz połączyć składniki za pomocą rózgi kuchennej). Sernik z poniższego przepisu przygotowuję na bardzo cienkim spodzie z herbatników i masła (możesz też użyć ciastek pełnoziarnistych). Jeżeli chcesz, żeby sernik miał grubszy spód, to podwój ilość składników.
Smak sernika wzbogacam ekstraktem waniliowym oraz skórką i sokiem z cytryny (możesz też użyć skórki i soku z pomarańczy i limonki). Piekę lekki, kremowy sernik w formie kwadratowej o wymiarach 22 x 22 cm.
Sernik piekę w temperaturze 160 stopni Celsjusza, dzięki czemu równomiernie, powoli wyrasta i ma wyjątkowo kremową konsystencję.
Przepis: Kremowy sernik, który nie pęka
To sernik wprost idealny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 416 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 100 g herbatników
- 50 g masła
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 6 średnich jajek
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z całej cytryny
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduMasło roztop i połącz ze zmielonymi na pył herbatnikami. Wymieszaj składniki, wylep masą dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowanie masy serowejMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg sernikowy wymieszaj rózgą kuchenną lub zmiksuj, żeby powstała jednolita masa. Wbij do miseczki jajka i roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną, a następnie wlej do sera. Dodaj też masło, cukier, ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną – masa powinna być jednolita.
- PieczenieWlej masę serową na schłodzony spód i piecz w 160 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw sernik w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut lub do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe ciasto możesz udekorować polewą z czekolady, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, ale brak pęknięć sprawia, że aż żal jest przykrywać jego wierzch dekoracją. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladąCzytaj też:
To najlepsze kruche ciasteczka na Wielkanoc. Można je zrobić już teraz, a dekorować przed świętami