Z płatków owsianych i wiórków kokosowych piekę obłędne ciastka. Prosty przepis bez mąki

Z płatków owsianych i wiórków kokosowych piekę obłędne ciastka. Prosty przepis bez mąki

Dodano: 
Ciastka owsiano-kokosowe
Ciastka owsiano-kokosowe Źródło: Shutterstock / Anastasiia Kulikovska
Ciastka owsiano-kokosowe to lekka, smaczna i pełna składników odżywczych przekąska, którą lubią u mnie wszyscy. Zrobisz je raz-dwa z zaledwie 4 składników.

Mój przepis na obłędne ciastka owsiano-kokosowe powstał przypadkiem – moja rodzina miała ogromną ochotę na klasyczne kokosanki, ale zabrakło wiórków kokosowych, więc dodałem płatki owsiane. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania, bo ciasteczka wyszły nie tylko pyszne, ale także bardzo chrupiące i lekkie.

Dlaczego warto upiec ciastka owsiano-kokosowe?

Ciastka owsiano-kokosowe to słodka, ale zdrowa przekąska, która pasuje nie tylko do kawy i herbaty. Świetnie sprawdza się również jako przegryzka na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na podwieczorek. Smak tradycyjnych kokosanek w połączeniu z płatkami owsianymi pozwala szybko zaspokoić ochotę na coś słodkiego oraz zapewnia długie uczucie sytości, bo ciastka zawierają mnóstwo błonnika.

Inne przepisy na ciastka owsiano-kokosowe zawierają długą listę składników i wymagają dodania np. mąki pszennej, mleka, całych jajek oraz masła lub innego tłuszczu. Moje kokosanki z płatkami owsianymi są mniej kaloryczne, a samo przygotowanie ciasta banalnie proste.

Jak zrobić ciastka owsiano-kokosowe?

Przygotowanie „ciasta” na ciastka owsiano-kokosowe wymaga jedynie chwili wolnego czasu. Z surowych białek z dodatkiem soli ubijam lekką pianę (jak piana w wannie), a następnie stopniowo dodaję cukier (możesz zastąpić biały cukier cukrem brązowym lub zamiennikiem cukru, który można poddawać obróbce termicznej np. ksylitolem). Do gęstej, sztywnej i śnieżnobiałej piany dodaję płatki owsiane górskie (możesz nieco rozdrobnić płatki blenderem) oraz wiórki kokosowe i mieszam.

Wskazówka: do ciastek owsiano-kokosowych możesz również dodać rozdrobnione migdały lub orzechy oraz ekstrakt waniliowy, migdałowy bądź rumowy.

Porada: do formowania ciastek możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego z szeroką końcówką – ciastka formowane za pomocą rękawa cukierniczego mają ładniejszy kształt, ale wymagają wydłużenia czasu pieczenia do 15 minut.

Przepis: Ciastka owsiano-kokosowe

Są pyszne, zdrowe i obłędnie chrupiące.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
131 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki białka jaja kurzego
  • 1/2 szklanki cukru
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie białekBiałka ubij ze szczyptą soli na niezbyt gęstą pianę. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj białka z cukrem, aż powstanie gęsta, śnieżnobiała piana.
  2. Dodanie płatków owsianych i wiórków kokosowychDo miski z pianą dodaj płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wmieszaj suche składniki silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką.
  3. Formowanie ciastekCiastka nie powinny oczekiwać na pieczenie, więc wcześniej nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Nabieraj masę łyżką i formuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika niewielkie, okrągłe ciastka o grubości około 1 cm.
  4. PieczeniePiecz ciastka owsiano-kokosowe przez 10 minut – powinny się przyrumienić.

Czytaj też:
Biorę płatki owsiane, czekoladę i jeszcze kilka składników. Raz-dwa robię pyszne, zdrowe ciasteczka
Czytaj też:
Te kruche ciasteczka są pyszne i zdrowe. Robię je szybko z kilku prostych składników