Marzysz o domowym torcie, który zachwyci wszystkich gości? Ten przepis na czekoladowy biszkopt z kremem maślanym i owocami pozwala przygotować ciasto jak z najlepszej cukierni. Oglądając torty, wydaje się, że ich przygotowanie jest bardzo trudne. Oczywiście, wymaga doświadczenia, dzięki któremu powstają m.in. misterne dekoracje, ale upieczenie pysznych blatów biszkoptowych i przygotowanie kremu nie jest bardzo pracochłonne i nie wymaga użycia specjalistycznych akcesoriów oraz wyjątkowych umiejętności.
Poniższy przepis na czekoladowy biszkopt z kremem maślanym sprawi, że bez żadnego problemu upieczesz tort urodzinowy oraz przygotujesz efektowne ciasto na inne okazje i to za ułamek ceny gotowego tortu.
Jak zrobić czekoladowy biszkopt z kremem?
Czekoladowy biszkopt z kremem przygotowuję dzień przed podaniem i przechowuję w lodówce. Wcześniejsze zrobienie tortu gwarantuje, że blaty równomiernie zmiękną. Lekki, czekoladowy biszkopt piekę, korzystając z wysokiego rantu cukierniczego, który ustawiam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ale możesz użyć wysokiej tortownicy, którą dodatkowo warto wyłożyć papierem (papier powinien sięgać 4-5 cm powyżej rantu formy) – z poniższych proporcji składników upieczesz biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, z którego wykroisz 3 grube lub 4 cieńsze blaty do tortu.
Po pokrojeniu nasączam blaty ciasta ponczem z wody i soku z cytryny. Do ponczu możesz również dodać odrobinę likieru czekoladowego, wiśniowego lub wódki.
Blaty przekładam klasycznym kremem maślanym, którego smak możesz modyfikować, dodając różne aromaty, zmielone orzechy, wiórki kokosowe i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Krem maślany doskonale sprawdza się również do tynkowania ciasta i robienia dekoracji za pomocą rękawa cukierniczego z różnymi końcówkami.
Przepis: Czekoladowy biszkopt z kremem
To genialny sposób na pyszny i elegancko domowy tort.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 563 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 6 jajek
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 180 g cukru
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki oleju
Na krem:
- 300 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na poncz:
- 100 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
Do dekoracji:
- świeże figi
- maliny
- jeżyny
- borówki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników czekoladowego biszkoptuMąkę i kakao przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek.
- UbijanieUbijaj białka mikserem, stopniowo zwiększając obroty, aż powstanie niezbyt gęsta piana. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru i ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do gęstej, stabilnej piany dodawaj po 1 żółtku i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie wlej do ciasta cienką strużką olej i krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- Dodanie suchych składnikówDo powstałej masy stopniowo dodawaj mąkę z kakao i wmieszaj suche składniki szpatułką lub rózgą kuchenną. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw upieczony biszkopt na 20 minut w ciepłym piecu, a następnie wyjmij i ostudź.
- Krojenie biszkoptu i nasączanieW małej miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny. Przekrój wystudzony biszkopt na 3 lub 4 blaty i każdy równomiernie zwilż ponczem. Ułóż blaty jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: do zwilżania ciasta doskonale sprawdza się spryskiwacz kuchenny, dzięki któremu można szybko nanieść płyn na całą powierzchnię blatów.
- Przygotowanie kremuCukier puder przesiej przez drobne sitko. W małej miseczce ubij śmietankę kremówkę. Miękkie masło przełóż do dużej miski i ubij mikserem, stopniowo zwiększając obroty, aż powstanie jasny (niemal biały), puszysty krem. Do masła stopniowo dodawaj cukier i miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj ubitą śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- WykonanieOdłóż 5-6 łyżek kremu do osobnej miseczki, a resztą przełóż blaty biszkoptowe. Pozostałym kremem pokryj wierzch i boki tortu – do tynkowania ciasta najlepiej użyć długiej szpatułki.
Przykryj gotowy tort kloszem lub miską i wstaw do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić minimum 6 godzin. Czekoladowy biszkopt z kremem przed podaniem dekoruję. Na wierzch tortu kładę na przykład pokrojone figi, malin i jeżyny oraz borówki.
Czytaj też:
Odkryj mój patent na lekkie ciasto oszczędnościowe. Zrobisz je szybko z prostych składnikówCzytaj też:
Obłędnie kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki. Odkryj sekret prostego przepisu od mojej koleżanki z Niemiec