Delikatne w smaku placki, aromatyczny farsz orzechowy i sos czekoladowy tworzą wyjątkową kompozycję smaków. Przygotowanie potrawy nie jest bardzo pracochłonne, a gotowe danie na pewno trafi w gusta wielbicieli słodkości. Naleśniki Gundel to potrawa kuchni węgierskiej. Tradycyjnie podawane są w formie tortu z cieniutkich placków z orzechowym farszem, który polany jest aksamitnym sosem czekoladowym.
Jak zrobić naleśniki à la Gundel?
Naleśniki à la Gundel, czyli przełożone farszem i złożone w trójkąty placki polane czekoladą, nie wymagają szczególnych umiejętności. Potrawę przygotuje każdy, kto choć raz robił tradycyjne naleśniki. Ciasto naleśnikowe robię, miksując wszystkie składniki, ale możesz również połączyć mleko, wodę, mąkę i jajka, korzystając z rózgi kuchennej. Wodę gazowaną możesz zastąpić zwykłą wodą lub zrobić ciasto jedynie z dodatkiem mleka.
Ważne jest, aby na chwilę odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Składniki ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Placki smażę na delikatnie natłuszczonej olejem patelni do naleśników, ale dobrze nada się również tradycyjna patelnia z cienkim dnem.
Porada: do smażenia naleśników możesz wykorzystać nie tylko olej roślinny, ale także smalec lub klarowane masło. Wyśmienicie smakują również naleśniki smażone bez tłuszczu lub z dodatkiem niewielkiej ilości oleju/masła wymieszanego z ciastem.
Nadzienie robię ze zmielonych na pył orzechów włoskich z dodatkiem m.in. rumu. Możesz pominąć dodanie alkoholu oraz zastąpić ten składnik aromatem rumowym lub rumem bezalkoholowym. Smak nadzienia wzbogacam skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Odpowiednią konsystencję farszu zapewnia dodanie śmietanki kremówki 36%, którą możesz zastąpić śmietanką 30%.
Przepis: Naleśniki à la Gundel
Cienkie naleśniki pełne orzechowego smaku i czekolady.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 645 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 3 jajka
- sól
Na nadzienie:
- 250 g orzechów włoskich
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 4 łyżki rodzynek
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 100 ml rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na sos:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta naleśnikowegoJajka wybij do wysokiego naczynia i dodaj mleko. Miksuj, aż składniki się połączą i lekko spienią. Dodaj wodę gazowaną, mąkę oraz szczyptę soli i miksuj do połączenia się składników. Odstaw ciasto, żeby odpoczęło.
- Przygotowanie farszuOrzechy włoskie zmiel na pył. Rodzynki zalej wrzątkiem, namaczaj przez 15 minut pod przykryciem, a następnie odcedź na sitku i lekko odciśnij z nadmiaru płynu w ściereczce lub papierowym ręczniku. W niewielkim rondelku lekko podgrzej śmietankę kremówkę i dodaj orzechy. Podgrzewaj 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj cukier, skórkę z pomarańczy, rum, ekstrakt waniliowy, cynamon i rodzynki. Podgrzewaj 3-4 minuty cały czas mieszając.
- Smażenie naleśnikówNa mocno rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, nakładaj porcje ciasta i usmaż cienkie placki. Gotowe naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz.
- WykonanieNa letnie naleśniki nakładaj farsz i złóż placki w trójkąty (opcjonalnie zwiń w rulon), a następnie obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
- Przygotowanie sosu czekoladowegoCzekoladę połam i przełóż do rondelka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Naleśniki à la Gundel podaję gorące. Przełożone na talerze porcje polewam ciepłym sosem czekoladowym.
Czytaj też:
Naleśniki z tym nadzieniem to u mnie hit tej zimy. Smakują obłędnie i poprawiają nastrój całej rodzinieCzytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus