Poznaj sekret mojego ciasta kakaowego. Jest delikatne i wilgotne dzięki zdrowemu dodatkowi

Poznaj sekret mojego ciasta kakaowego. Jest delikatne i wilgotne dzięki zdrowemu dodatkowi

Dodano: 
Ciasto kakaowe z kaszy manny
Ciasto kakaowe z kaszy manny Źródło: Shutterstock / Larisa Bakina
To proste kakaowe ciasto smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą lekkostrawnego i zdrowego dodatku – kaszy manny. Polecam prosty przepis na pyszny wypiek.

Ciasto kakaowe z kaszy manny to idealny deser na każdą okazję. W moim rodzinnym domu zajadaliśmy się nim w dzieciństwie. Jego solidna porcja podana ze szklanką mleka była naszym ulubionym podwieczorkiem. To ciasto jest wyjątkowo delikatne. Wszystko dzięki kaszy mannie, która nadaje mu wilgotną strukturę, sprawiając, że jest miękkie i przyjemne w konsystencji. Smakuje wprost fenomenalnie.

Kasza manna, czyli drobno mielona pszenica, jest jednym z najstarszych składników wykorzystywanych w kuchni. Jest znana ze swoich właściwości łatwostrawnych i dobrze przyswajalnych przez organizm, szczególnie dla dzieci i osób starszych. W wielu kulturach, w tym w polskiej, kasza manna była podstawą potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Ciasta z jej dodatkiem były bardzo popularne w okresie PRL-u.

Jak zrobić ciasto kakaowe z kaszy manny?

Rozpocznij od przygotowania kaszy manny. Wsyp ją do miski, zalej wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. aby napęczniała. Jeśli ciasto po wymieszaniu składników jest zbyt gęste, dodaj trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie za rzadkie.

Przepis: Ciasto kakaowe z kaszy manny

Pyszne czekoladowe ciasto. Dodatek kaszy mamy sprawia, że jest ono wyjątkowo wilgotne i delikatne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao szczypta soli

Do dekoracji:

  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Namoczenie kaszy mannyWsyp kaszę manną do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 20 minut, aby kasza wchłonęła wodę i napęczniała.
  2. Przygotowanie ciastaJajka z cukrem ubij na puszystą masę. W dużej misce wymieszaj masę jajeczną z napęczniałą kaszą manną. Dodaj kakao, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Pieczenie ciastaPrzygotuj blachę o wymiarach 17 x 27 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego blachę z ciastem. Piecz około 40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy ciasto jest gotowe, wykonując tzw. test suchego patyczka.
  4. Studzenie i dekorowaniePo upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w formie przez kilka minut, a potem przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta posyp cukrem pudrem.

Po upieczeniu i wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby było bardziej efektowne i jeszcze smaczniejsze, możesz polać udekorować jego wierzch lukrem lub polewą czekoladową.

Co dodać do ciasta kakaowego z kaszy manny?

Smak tego ciasta możesz wzbogacić różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się:

  • orzechy (np. włoskie, laskowe) lub migdały – dodadzą ciastu chrupkości,
  • rodzynki – dla słodkiego kontrastu,
  • kawałki czekolady – sprawią, że ciasto będzie bardziej intensywnie czekoladowe.

Dla bardziej wyrazistego smaku, zamiast zwykłego cukru, możesz użyć miodu, co nada ciastu nieco karmelowy smak i jednocześnie będzie zdrowszą opcją.

Czytaj też:
Tym kruchym ciastem zajada się cała moja rodzina. Jego sekretem jest babciny przepis
Czytaj też:
Niezapomniany smak PRL-u. Poznaj przepis na obłędne kokoski w 20 minut i zrób furorę