Bezy to jedne z łatwiejszych i mniej skomplikowanych ciastek, jakie znam. Robi się je prosto i szybko, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach, a wyjdą lepsze niż z cukierni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bez ze smakowym dodatkiem, przetestujcie te z czekoladą. Wyglądają bardzo malowniczo i mają doskonały smak.
Jaką czekoladę dodać do masy na bezy?
Do masy na bezy najlepsza będzie czekolada gorzka lub deserowa. Dobrze by miała duży dodatek kakao, bo dzięki temu będzie zdrowsza, ale też przyjemnie gorzkawa. Dzięki temu doskonale przełamie słodki smak bezowej masy. Czekoladę przed wymieszaniem z masą należy roztopić w gorącej kąpieli wodnej i po przestudzeniu delikatnie połączyć ją ze słodką pianą. Można też zetrzeć ją na tarce i wymieszać z masą bezową.
Jak zrobić czekoladowe bezy?
Przygotowanie czekoladowych bez nie różni się zbytnio od klasycznych. Gdy już masa będzie sztywna i lśniąca trzeba do niej dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i całość delikatnie wymieszać szpatułką. W ten sposób powstanie piękny, marmurkowy wzorek.
Przepis: Czekoladowe bezy
Ciastka bezowe z dodatkiem gorzkiej czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 45 w każdej porcji
Składniki
- 4 białka jaj
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 50 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyOddziel białka od żółtek. Białka ubij do białości i dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo drobny cukier. Masę miksuj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsta, lśniąca piana.
- Łączenie z czekoladąCzekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce i wstaw do ją do gorącej kąpieli wodnej. Rozpuszczoną przestudź, a potem dodaj do masy białkowej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Masę połącz z kakao.
- Suszenie bezPiekarnik rozgrzej do 120 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do szprycki lub rękawa cukierniczego. Wyciskaj ją małymi porcjami na blachę, zachowując między ciastkami odstępy. Bezy susz ok. 90 minut przy lekko uchylonym piekarniku.
Jakie inne składniki można dodać do masy bezowej?
Jeśli chcecie odmienić smak klasycznych, białych bez możecie do ciasta bezowego dodać też inne dodatki. Dobrze sprawdzi się tu drobno zmielona kawa, a także drobno zmielone orzechy. Można sięgnąć po orzechy laskowe, włoskie czy arachidy. Jeśli orzechy mają skórkę, warto wcześniej podprażyć je na suchej patelni, po to, by łatwo było ją usunąć. Orzechy najlepiej zblendować na miałki proszek. Do ciasta bezowego można też dodać odrobinę syropu np. malinowego, wiśniowego czy jagodowego. Dzięki temu ciastka uzyskają ciekawy kolor i smak.
Czytaj też:
To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje boskoCzytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnik