Delikatny maślano-śmietankowy smak i idealna kruchość. Te ciasteczka maślane nie mają sobie równych. Smak zawdzięczają dodatkowi budyniu śmietankowego. To ciasteczka idealne do chrupania z kawą czy herbatą.
Jak zrobić ciasteczka maślane?
To tak naprawdę przepis na proste ciasto kruche na bazie masła. Obowiązuje tu najważniejsza zasada przy takich wypiekach: ciasto kruche nie lubi ciepła. Dlatego masło przy zagniataniu powinno być zimne, a ciasto po wyrobieniu dodatkowo schłodzone.
Przyznaję, że wałkowanie zimnego ciasta kruchego bywa uciążliwe i sama niezbyt lubiłam ten etap robienia kruchych ciastek. Ale od jakiegoś czasu stosuję genialny w swojej prostocie patent, który kiedyś podpatrzyłam na warsztatach cukierniczych prowadzonych przez zawodową cukierniczkę. Ona schładzała już rozwałkowane ciasto, a to oznacza, że po wyjęciu z lodówki można z niego od razu wykrawać dowolne kształty. Jeśli ciasto zbyt się klei, można je podsypywać delikatnie mąką.
Aby to zrobić, kawałki ciasta należy rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i na płasko włożyć do lodówki na 20-30 minut. Bardzo ten sposób polecam.
Przepis: Ciasteczka maślane z budyniem
Kruche ciasteczka maślano-śmietankowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 162 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPosiekaj nożem zimne masło z mąką, dodaj żółtko, budyń, cukier i w miarę szybko zagnieć jednolite ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziło.
- Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj i podziel na kwadraty lub wytnij ciasteczka foremką. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka należy dobrze ostudzić, ponieważ zaraz po upieczeniu są tak kruche i delikatne, że mogą kruszyć się w dłoniach.
Jak podawać kruche ciasteczka maślane?
Ciasteczka maślane nie potrzebują żadnych dodatków, ale można je przed podaniem posypać delikatnie cukrem pudrem. Oczywiście, jak każde kruche ciasteczka tego typu, można je także udekorować polewami czekoladowymi lub wykorzystać do dekoracji kolorowy lukier. Gotowe kruche ciasteczka maślane najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, ale gwarantuję: znikają zawsze bardzo szybko.
Czytaj też:
Biorę dwa składniki i w pół godziny mam pyszne ciastka. Patent jest dziecinnie prostyCzytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka