Te drożdżówki z jabłkami zawsze wychodzą. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni

Te drożdżówki z jabłkami zawsze wychodzą. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni

Dodano: 
Drożdżówki z jabłkiem
Drożdżówki z jabłkiem Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Drożdżówki z jabłkami to mój jesienny must have. Są idealne na słodkie śniadanie, można je zabrać do pracy, szkoły lub na weekendową wycieczkę.

Drożdżówki wymagają nieco czasu, ale bardzo polecam zrobić je o poranku, kiedy masz więcej czasu. To idealny pomysł na leniwe sobotnie czy niedzielne poranki, bo nie ma moim zdaniem nic lepszego, niż zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia cały dom. A i drożdżówki najlepiej smakują, kiedy są świeże, wręcz jeszcze delikatnie ciepłe. Te z jabłkami smakują rewelacyjnie i są idealne na jesienne dni.

Jak zrobić ciasto na drożdżówki?

Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Dlatego odrobina cierpliwości jest tu niezbędna – zarówno do wyrobienia ciasta (tu sprawę ułatwi robot), jak i oczekiwania na to, aż ciasto wyrośnie.

Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, poświęć na to 15-20 minut. Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało nieco więcej czasu, niż w przepisie, aby odpowiednio wyrosnąć.

Jak zrobić drożdżówki z jabłkami?

Sekretem tych drożdżówek jest słodka masa jabłkowa z cynamonem. Jabłka trzeba przesmażyć, aby lekko się rozpadły. Ja lubię dosłodzić je sporą ilością miodu, ale można ją zmniejszyć lub zastąpić miód innym słodzidłem. Do drożdżówek można wykorzystać także jabłka ze słoika na szarlotkę.

Jeśli nie masz ochoty na dodawanie cynamonu: śmiało go pomiń. Do jabłek będzie pasować także wanilia czy kardamon, ale jeśli lubisz bardziej orzeźwiające smaki, dodaj do nich skórkę z cytryny lub odrobinę likieru pomarańczowego.

Do samej kruszonki z kolei można wykorzystać także cukier brązowy, cukier waniliowy albo dodać mąkę migdałową.

Przepis: Drożdżówki z jabłkami

Słodkie bułki z owocami i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

masa jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko wymieszane z odrobiną mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść masło i uszykuj resztę składników.
  2. Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  3. Szykowanie jabłek i kruszonkiJabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć razem z masłem do rondelka i praż, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodaj cynamon oraz miód. Odstaw jabłka do ostudzenia. Składniki na kruszonkę wymieszaj i odstaw do lodówki.
  4. Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj delikatnie, pokrój na kwadraty i układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułeczce (możesz to zrobić, dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij kawałkami rabarbaru. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.

Gotowe drożdżówki możesz oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Te słodkie bułeczki z jabłkami i dużą ilością kruszonki rewelacyjnie smakują z filiżanką dobrej kawy albo ze szklanką mleka (także ulubionego mleka roślinnego). Jeśli w weekend wybierasz się na wycieczkę lub np. na grzyby, koniecznie spakuj te drożdżówki jako prowiant – w plenerze smakują jeszcze lepiej.

Czytaj też:
Zamiast jabłek wrzucam zupełnie inny owoc. Teraz moje racuchy smakują wybitnie
Czytaj też:
Obieram cytryny i robię najlepszy likier. Jesienią nastawiam cały słoik, a w Boże Narodzenie jest gotowy