Obieram cytryny i robię najlepszy likier. Jesienią nastawiam cały słoik, a w Boże Narodzenie jest gotowy

Obieram cytryny i robię najlepszy likier. Jesienią nastawiam cały słoik, a w Boże Narodzenie jest gotowy

Dodano: 
Skórki z cytryny na limoncello
Skórki z cytryny na limoncello Źródło: Shutterstock / Proxima13
Limoncello to włoski klasyk wśród trunków. Robię go co roku, bo to doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Uwielbiam potem w Boże Narodzenie dawać bliskim w prezencie buteleczki z tym przysmakiem.

Jesień to u mnie czas robienia limoncello, wywodzącego się z Włoch słynnego likieru na bazie cytrynowych skórek. To cytrynowy aromat skoncentrowany w butelce, dosłownie: cytrynowość do potęgi. Likier można pić, dodawać do koktajli, ale dla mnie to przede wszystkim doskonały dodatek do deserów i ciast.

WAŻNE: Likier limoncello to napój alkoholowy. Nie mogą po niego sięgać osoby do 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Według najnowszych zaleceń, nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Jak zrobić limoncello w domu?

Oryginalne włoskie limoncello pochodzi z południa Włoch, a dokładnie z Kampanii. Taki likier musi być zrobiony z określonej odmiany cytryn z Sorrento. W domowych warunkach oczywiście możesz wykorzystać inne cytryny. Najważniejsza zasada: wybierz owoce z ekologicznych upraw. W przypadku limoncello nie warto oszczędzać, bo to sama skórka nadaje likierowi smak i charakterystyczny żółty kolor. Dlatego skórka nie powinna być pryskana czy woskowana.

Do zrobienia likieru wykorzystuje się jedynie żółtą część skórki (biała nadałaby likierowi goryczy). Na pierwszym etapie zalewa się skórki spirytusem. Ja trzymam je tak dwa tygodnie, może być krócej, ale nie mniej niż trzy dni. Aby zdążyć ze zrobieniem likieru na święta, należy go nastawić nie później niż na przełomie listopada i grudnia, lepiej jednak zrobić to odrobinę wcześniej. Likier, któremu dasz postać jeszcze około miesiąca, będzie miał lepszy smak.

Przepis: Domowe limoncello

Cytrynowy likier na skórkach z cytryny.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5565

Składniki

  • 12 ekologicznych cytryn
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cytrynCytryny dobrze umyj. Obierz skórkę, ale tylko żółtą część. Skórkę możesz pokroić na mniejsze kawałki. Przełóż do słoika i zalej spirytusem. Odstaw w ciemne miejsce na 14 dni.
  2. Robienie likieruCukier zagotuj z wodą, a następnie odstaw syrop do studzenia. Kiedy ostygnie, dodaj go do skórek cytrynowych ze spirytusem i odstaw całość na minimum 7 dni. Po tym czasie odcedź likier i przelej do butelek.

Do czego wykorzystać limoncello?

Limoncello to napój alkoholowy, ale można go wykorzystać jako dodatek do deserów: wszędzie tam, gdzie chcesz uzyskać naturalny aromat cytryn. Ja dolewam go do ciast, ale też różnego rodzaju kremów, rozcieńczonym likierem można nasączać biszkopt (jeśli te desery będą jeść tylko dorośli). Limoncello można polać lody, ale też dodać likier do herbaty zamiast cytryny (oczywiście również tylko w wersji dla dorosłych).

Czytaj też:
Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka