Zamiast jabłek wrzucam zupełnie inny owoc. Teraz moje racuchy smakują wybitnie

Zamiast jabłek wrzucam zupełnie inny owoc. Teraz moje racuchy smakują wybitnie

Dodano: 
Racuchy z ananasem
Racuchy z ananasem Źródło: Shutterstock / Sveta Y
Te proste i puszyste racuchy są lepsze niż tradycyjne. Odkryłam je przypadkiem, a teraz wracam do nich z ochotą. Smakują doskonale dzięki słodkiemu owocowi.

Klasyczne racuchy z jabłkami w moim domu pojawiają się dość często. Niedawno jednak gdy naszła nas ochota na te puszyste placki, w domu nie było żadnych świeżych owoców. Na szczęście w zakamarkach szafki znalazłam zapomnianą puszkę ananasów w syropie. Były jeszcze w terminie, więc dodałam je do ciasta i usmażyłam złociste racuchy. Wszyscy zajadali się nimi z przyjemnością.

Jak zrobić nietypowe racuchy?

Racuchy z ananasem są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Łączę ze sobą suche składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia i nieco soli, a potem mieszam je z ubitymi z cukrem i mlekiem jajkami. W takiej masie zanurzam pokrojone na niewielkie kawałki ananasy i smażę złociste, puszyste placki. Jest równie prosto, co w przypadku racuchów tradycyjnych, ale dzięki dodatkowi egzotycznego owocu smak jest bardziej orzeźwiający.

Przepis: Racuchy z ananasem

Puszyste placki z dodatkiem słodkiego owocu, które smakują lepiej niż tradycyjne racuchy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówAnanasa odcedź z zalewy. Pokrój go w niewielkie kawałki.
  2. Robienie masy na racuchyDo miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem i cukrem pudrem. Dodaj je do suchych składników i wymieszaj. Do gładkiej masy wrzuć ananasa. Połącz.
  3. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki układaj niezbyt duże racuchy. Smaż je na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste. Przełóż na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Jak podać puszyste placki z ananasem?

Słodziutkie i lekkie niczym chmurka placki idealnie sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek lub deser. Po usmażeniu i przestudzeniu posyp je odrobiną cukru pudru i udekoruj listkami mięty, a zachwycą cię smakiem oraz wyglądem. Możesz też udekorować je gałką lodów waniliowych lub polać miodem albo syropem klonowym. Świetnym pomysłem będzie również spakowanie tych racuchów do śniadaniówek lub zabranie ich do pracy. Na zimno wcale nie są mniej smaczne.

Inne warianty racuchów

Do masy na puszyste placki z ananasem dodaj przyprawy, a nabiorą charakteru. Możesz wybrać dość bezpiecznie i wsypać cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową. Takie racuchy będą wyjątkowo aromatyczne. Jeśli jednak lubisz niestandardowe smaki, wsyp ostrą paprykę, bazylię lub imbir. Rezultaty będą więcej niż dobre, a ty zaskoczysz rodzinę daniem niczym z najlepszej restauracji. Możesz też zrezygnować z dodatku cukru lub zastąpić go słodzikiem np. erytrytolem. W ten sposób zaserwujesz mniej kaloryczne racuchy.

Czytaj też:
Do ulubionych placków wsypałam jedną przyprawę. Racuchy wyszły pyszne i zniknęły błyskawicznie
Czytaj też:
Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodko