Choć w cukierni czy sklepie można kupić przeróżne ciastka, to jednak nie ma jak domowe. Są świeżutkie, naturalne i idealnie dopasowane do moich potrzeb. Moich i mojej rodziny, bo tak jak ja, uwielbiają domowe wypieki. Lubię testować nowe przepisy na słodkie co nieco, ale mam też kilka sprawdzonych, które przygotowuję od wielu lat. Należą do nich kruche rogaliki. Nadzienie do nich zawsze mam pod ręką, bo jego głównym składnikiem jest popularna przyprawa.
Jak przygotować ciasto, by było kruche i delikatne?
Czasami robimy ciasto z przepisu na ciasto kruche, a wcale takie nie wychodzi. Jest twarde, aż trudno wbić w nie zęby. Czemu tak się dzieje? Prześledźcie poniższe wskazówki, a wasz problem z pewnością się rozwiąże i ciasto wyjdzie delikatne, jak trzeba.
- W cieście kruchym ważne są proporcje składników. Nie można tu ograniczać ilości tłuszczu, bo to on decyduje właśnie o delikatności ciasta. Gdy dodacie do niego zbyt dużo mąki, ciasto wyjdzie twarde. Tłuszcz powinien stanowić 50-60% masy mąki.
- Tłuszcz do ciasta kruchego powinien być dobrze schłodzony. Inaczej ciasto wyjdzie gumiaste.
- Jeśli ciasto jest za mało zwięzłe, warto dodać do niego 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. To jeden z lepszych dodatków, bo nie jest płynny, a kwaśny smak hamuje pęcznienie glutenu.
- Kruche ciasto należy wyrabiać jak najkrócej, by nie upłynnił się tłuszcz, a gluten z mąki nie zaczął się robić kleisty.
- Ciasto przed pieczeniem warto schłodzić. Wystarczy 30 minut w lodówce, by tłuszcz odzyskał pożądaną twardość.
- Kruche ciasto należy piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Temperatura powinna wynosić 180-200 stopni Celsjusza. Niższa sprawi, że tłuszcz zacznie się wytapiać z ciasta.
Jak zrobić kruche rogaliki z cynamonem?
Przygotowanie aromatycznych, kruchych rogalików z cynamonem nie zajmie wam dużo czasu. Ja zwykle kruche ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 15 minut do zamrażarki. To przyspiesza proces schładzania i sprawia, że szybciej możemy cieszyć się chrupiącymi rogalikami.
Przepis: Kruche rogaliki z cynamonem
Rogaliki z ciasta kruchego nadziewane cynamonem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g stopionego masła
Dodatkowo:
- cukier do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, przesiekaj je z mąką. Składniki rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj do nich sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformuj z niego placek, zawiń go w folię, wstaw na 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie nadzieniaW miseczce wymieszaj cukier z mielonym cynamonem. Dodaj stopione masło, wymieszaj.
- Formowanie rogalikówSchłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 4 mm. Pokrój go na 10 równych trójkątów. Każdy posmaruj cynamonowym farszem. Zwiń rogaliki zaczynając od szerszego końca.
- Pieczenie rogalikówPiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp cukrem. Piecz je 15-20 minut, aż będą złociste.
Czym jeszcze można nadziać kruche rogaliki?
Rogaliki z kruchego ciasta doskonale będą też smakować z innymi nadzieniami. Przed zwinięciem można je posmarować np.: marmoladą, powidłami, dżemem czy konfiturą. Najlepiej sprawdzą się przetwory lekko kwaśne w smaku, np. dżem z czarnej porzeczki lub dżem morelowy. Dobrze też będą do nich pasować prażone jabłka, a także krem czekoladowy lub masa orzechowa.
Czytaj też:
Upiekłam ciasto francuskie i przełożyłam je prostym kremem. Ten deser smakował obłędnieCzytaj też:
Proste ciasteczka z twarogu. Przyjemnie chrupią i wprost rozpływają się w ustach