Przepis na te kruche rogaliki mam od znajomego cukiernika. Ich smak podbija jedna przyprawa

Przepis na te kruche rogaliki mam od znajomego cukiernika. Ich smak podbija jedna przyprawa

Dodano: 
Kruche rogaliki z cynamonem
Kruche rogaliki z cynamonem Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Uwielbiam szybkie, domowe ciastka. Przepis na jedne z nich dostałam o zaprzyjaźnionego cukiernika i od lat zachwycam się ich smakiem. Są proste do zrobienia, aromatyczne i szybko znikają z talerzyków.

Choć w cukierni czy sklepie można kupić przeróżne ciastka, to jednak nie ma jak domowe. Są świeżutkie, naturalne i idealnie dopasowane do moich potrzeb. Moich i mojej rodziny, bo tak jak ja, uwielbiają domowe wypieki. Lubię testować nowe przepisy na słodkie co nieco, ale mam też kilka sprawdzonych, które przygotowuję od wielu lat. Należą do nich kruche rogaliki. Nadzienie do nich zawsze mam pod ręką, bo jego głównym składnikiem jest popularna przyprawa.

Jak przygotować ciasto, by było kruche i delikatne?

Czasami robimy ciasto z przepisu na ciasto kruche, a wcale takie nie wychodzi. Jest twarde, aż trudno wbić w nie zęby. Czemu tak się dzieje? Prześledźcie poniższe wskazówki, a wasz problem z pewnością się rozwiąże i ciasto wyjdzie delikatne, jak trzeba.

  • W cieście kruchym ważne są proporcje składników. Nie można tu ograniczać ilości tłuszczu, bo to on decyduje właśnie o delikatności ciasta. Gdy dodacie do niego zbyt dużo mąki, ciasto wyjdzie twarde. Tłuszcz powinien stanowić 50-60% masy mąki.
  • Tłuszcz do ciasta kruchego powinien być dobrze schłodzony. Inaczej ciasto wyjdzie gumiaste.
  • Jeśli ciasto jest za mało zwięzłe, warto dodać do niego 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. To jeden z lepszych dodatków, bo nie jest płynny, a kwaśny smak hamuje pęcznienie glutenu.
  • Kruche ciasto należy wyrabiać jak najkrócej, by nie upłynnił się tłuszcz, a gluten z mąki nie zaczął się robić kleisty.
  • Ciasto przed pieczeniem warto schłodzić. Wystarczy 30 minut w lodówce, by tłuszcz odzyskał pożądaną twardość.
  • Kruche ciasto należy piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Temperatura powinna wynosić 180-200 stopni Celsjusza. Niższa sprawi, że tłuszcz zacznie się wytapiać z ciasta.

Jak zrobić kruche rogaliki z cynamonem?

Przygotowanie aromatycznych, kruchych rogalików z cynamonem nie zajmie wam dużo czasu. Ja zwykle kruche ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 15 minut do zamrażarki. To przyspiesza proces schładzania i sprawia, że szybciej możemy cieszyć się chrupiącymi rogalikami.

Przepis: Kruche rogaliki z cynamonem

Rogaliki z ciasta kruchego nadziewane cynamonem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g stopionego masła

Dodatkowo:

  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, przesiekaj je z mąką. Składniki rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj do nich sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Uformuj z niego placek, zawiń go w folię, wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Przygotowanie nadzieniaW miseczce wymieszaj cukier z mielonym cynamonem. Dodaj stopione masło, wymieszaj.
  3. Formowanie rogalikówSchłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 4 mm. Pokrój go na 10 równych trójkątów. Każdy posmaruj cynamonowym farszem. Zwiń rogaliki zaczynając od szerszego końca.
  4. Pieczenie rogalikówPiekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp cukrem. Piecz je 15-20 minut, aż będą złociste.

Czym jeszcze można nadziać kruche rogaliki?

Rogaliki z kruchego ciasta doskonale będą też smakować z innymi nadzieniami. Przed zwinięciem można je posmarować np.: marmoladą, powidłami, dżemem czy konfiturą. Najlepiej sprawdzą się przetwory lekko kwaśne w smaku, np. dżem z czarnej porzeczki lub dżem morelowy. Dobrze też będą do nich pasować prażone jabłka, a także krem czekoladowy lub masa orzechowa.

Czytaj też:
Upiekłam ciasto francuskie i przełożyłam je prostym kremem. Ten deser smakował obłędnie
Czytaj też:
Proste ciasteczka z twarogu. Przyjemnie chrupią i wprost rozpływają się w ustach