Proste ciasteczka z twarogu. Przyjemnie chrupią i wprost rozpływają się w ustach

Proste ciasteczka z twarogu. Przyjemnie chrupią i wprost rozpływają się w ustach

Dodano: 
Ciasteczka twarogowe
Ciasteczka twarogowe Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Masz nadwyżkę twarogu w lodówce? Podpowiem ci, jak słodko go przerobić. Bez większego wysiłku zrobisz z niego chrupiące ciasteczka. Znikną zanim się obejrzysz, bo są naprawdę smaczne.

Co słodkiego można zrobić z twarogu? Przede wszystkim sernik i to w różnych postaciach. Doskonale nadaje się on również na farsz, np. do drożdżowych bułeczek czy rogalików z ciasta francuskiego. Jednak można go też wykorzystać do przygotowania chrupiących ciasteczek. Stanowi wtedy składnik ciasta, któremu nadaje struktury pomiędzy ciastem kruchym, a francuskim. A to oznacza znakomity efekt.

Jaki twaróg jest najlepszy na ciasteczka?

Do przygotowania ciasteczek najlepiej nadaje się twaróg tzw. krajanka czy też klinek. Jednym słowem dość zwarty, z niedużą zawartością wody. Jeśli zaś chodzi o zawartość tłuszczu, to najbezpieczniej jest wybrać twaróg półtłusty. Ma on wystarczająco kremową konsystencję, a nie jest tak kaloryczny, jak twaróg tłusty. Chudy twaróg nie będzie najlepszym wyborem, bo zwykle jest dość suchy i mało spójny. Podobnie nie nada się tutaj twaróg sernikowy, ponieważ zawiera zbyt dużo wody.

Jak zrobić proste ciasteczka twarogowe?

Ciasteczka twarogowe robi się bardzo prosto. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, uformować z niego ciasteczka i upiec. Ważne jest jednak, by po zagnieceniu ciasto dobrze schłodzić. Jest bowiem zbyt rzadkie do wałkowania. Można je nawet zostawić w lodówce na całą noc.

Przepis: Ciasteczka twarogowe

Ciasteczka z ciasta twarogowego z cukrem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg wyłóż na stolnicę, rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego starte na dużych oczkach masło. Składniki wymieszaj, dodaj mąkę, jajko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieć szybko w miarę gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki.
  2. Formowanie ciasteczekCiasto podziel na 3-4 kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Każdy złóż na cztery części, formując ciastko.
  3. Pieczenie i dekorowanie ciastekCiasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Jeszcze ciepłe ciastka posyp cukrem i pozostaw je do wystygnięcia.

Czym podkręcić smak ciasteczek twarogowych?

Do ciasteczek twarogowych wystarczy dodać cukier wanilinowy, by miały przyjemny smak. Jednak ciasto na tę przekąskę można też wzbogacić np. mielonym cynamonem czy imbirem. Oryginalnego smaku nada mu także starta z cytryny skórka czy zmielone migdały, którymi najlepiej zastąpić część mąki.

Czytaj też:
Szybkie ciasteczka owsiane z 5 składników. Ta słodka przekąska wyjdzie ci na zdrowie
Czytaj też:
Ekspresowe ciastka zrobisz w mniej niż godzinę, a ich smak zachwyci wszystkich. Poznaj mój przepis