Ciasto z wiśniami robię bez proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje

Ciasto z wiśniami robię bez proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje

Dodano: 
Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami Źródło: Shutterstock / Zdjęcie — twórca sweet marshmallow
Czy można zrobić puszyste ciasto bez proszku do pieczenia? Jak najbardziej! Ten przepis na ciasto z wiśniami nie zawiera żadnych spulchniaczy, tylko naturalne i proste składniki.

Postanowiłam do babki cytrynowej, którą zwykle piekę na święta dodać wiśnie. Efekt okazał się wprost rewelacyjny! To ciasto z wiśniami bez proszku do pieczenia jest bardzo proste do zrobienia, choć wymaga nieco uwagi (dlatego przed pieczeniem, przeczytaj dokładnie cały przepis). Długie ucieranie masła z cukrem i żółtkami oraz ubicie białek z cukrem sprawia, że ciasto pięknie wyrasta. To po prostu tradycyjne ciasto piaskowe, do którego wystarczy dodać owoce.

Jak zrobić ciasto z wiśniami?

Ciasto piaskowe to inaczej ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, albo po prostu: ciasto ucierane. Dawniej robiono je w makutrach, dziś można sobie pomóc robotem kuchennym lub mikserem. To ciasto ma bardzo prosty skład: tylko jaja, tłuszcz cukier i mąka. Ciasto można zrobić bez proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, wyrasta ono bardzo ładnie, choć jest bardziej zwarte niż ciasto biszkoptowe.

W przepisie ciasto jest aromatyzowane skórką z cytryny, która daje dość intensywny aromat. Zamiast skórki cytrynowej można dodać również cukier waniliowy albo olejek migdałowy (ta ostatnia wersja doskonale pasuje do wiśni).

Do ciasta można dodać wiśnie świeże, albo wiśnie z syropu (możesz zrobić takie owoce korzystając z naszego przepisu na wiśnie w syropie).

Ważne: ciasto piaskowe jest dosyć zwarte i wiśnie nie będą opadać, dlatego jeśli chcesz mieć owoce także w środku ciasta, nakładaj ciasto i wiśnie warstwami – tak, aby część owoców od razu była w środku.

Ciasto możesz upiec w keksówce, albo w małej tortownicy (ja najczęściej wybieram tę drugą opcję).

Przepis: Ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto bez proszku do pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
904 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masy z masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne i puszyste. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
  2. Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru (po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić).
  3. Łączenie składnikówObie mąki przesiej i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciasta
    Pieczenie ciasta
    Przełóż część ciasta do formy. Nałóż połowę wiśni, połóż resztę ciasta i znowu wiśnie. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  5. Serwowanie ciasta
    Serwowanie ciasta
    Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak podawać ciasto z wiśniami?

Ja ciasto posypuję jedynie cukrem pudrem, ale można je polać także lukrem albo polewą czekoladową. Ciasto z wiśniami doskonale smakuje podane z kawą albo szklanką mleka.