Pierwszy raz spróbowałem go na imprezie andrzejkowej u znajomych. Połączenie gorzkiej czekolady z kawą wydawało mi się zbyt intensywne. A jednak! Ta głębia smaku totalnie mnie zaskoczyła. Teraz to mój popisowy deser na jesień, który z łatwością modyfikuję, by stał się gwiazdą świątecznego stołu.
Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe?
Sekret puszystości tego ciasta tkwi w ubitych na sztywno białkach. To stary, niezawodny sposób mojej mamy na lekkie i napowietrzone wypieki. Dzięki temu ciasto pięknie rośnie, jest delikatne i sprężyste. Dodatek maślanki sprawia, że jest jednocześnie cudownie wilgotne.
Kluczowe jest, by pianę z białek wmieszać do ciasta na samym końcu, bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki. Chodzi o to, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które napowietrzają masę. To one odpowiadają za lekkość i puszystość. Polewa kawowa to kropka nad i jej lekka goryczka idealnie przełamuje słodycz ciasta.
Przepis: Ciasto czekoladowe z polewą kawową
Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, idealne na każdą okazję.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 311 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 50 g gorzkiego kakao
- 10 g proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 200 ml maślanki
Na polewę i dekoracje:
- 150 g cukru pudru
- 45 ml mocnego, gorącego espresso
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż papierem. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka od żółtek.
- Łączenie składnikówDo suchych składników dodaj żółtka, olej i maślankę. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. W osobnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
- PieczenieUbitą pianę dodaj do masy czekoladowej w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
- Przygotowanie polewyCukier puder utrzyj z gorącym espresso na gładką, gęstą polewę. Polej nią wystudzone ciasto. Czekoladę posiekaj na grube kawałki i posyp nią wierzch, zanim polewa zastygnie.
Jak podrasować takie ciasto na święta?
To ciasto to idealna baza do świątecznych eksperymentów. Kilka prostych modyfikacji zamieni je w prawdziwy bożonarodzeniowy hit.
- Dodaj przyprawy korzenne – to najprostszy sposób na świąteczny klimat. Dodaj do suchych składników dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika. Jej ciepły, korzenny aromat idealnie połączy się z czekoladą i kawą, tworząc ciasto o głębokim, świątecznym smaku.
- Przełóż je powidłami – po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty. Przełóż je grubą warstwą gęstych, kwaśnych powideł śliwkowych. Ten prosty zabieg doda ciastu dodatkowej wilgoci i szlachetnego, owocowego smaku, który fantastycznie pasuje do czekolady.
- Zmień polewę na pomarańczową – zamiast espresso, do cukru pudru dodaj świeżo wyciśnięty, gorący sok z pomarańczy i odrobinę startej skórki. Połączenie czekolady i pomarańczy to absolutna klasyka, która zawsze kojarzy się ze świętami.
- Udekoruj bakaliami – zamiast kawałków czekolady, udekoruj wierzch ciasta kandyzowaną skórką pomarańczową, połówkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Będzie nie tylko smaczniej, ale też zyska piękny, świąteczny wygląd.
Czytaj też:
Kolacja na słodko? Czemu nie! Ta będzie smaczna, zdrowa i zagwarantuje dobry senCzytaj też:
Wilgotne i puszyste ciasto migdałowe na maślance. 10 minut pracy, resztę robi piekarnik
