Ten wyjątkowy sernik jadłam we Włoszech. Przywiozłam przepis, którego sekretem są dwa sery

Ten wyjątkowy sernik jadłam we Włoszech. Przywiozłam przepis, którego sekretem są dwa sery

Dodano: 
Włoski sernik waniliowy
Włoski sernik waniliowy Źródło: Shutterstock / hlphoto
Włoski sernik pachnie wanilią i jest niesamowicie kremowy. Z przepisem przywiezionym z serca Italii zawsze mi wychodzi, a każdy znajomy chce pójść w moje ślady.

Pierwszy raz sernika waniliowego spróbowałam podczas wakacji we Włoszech. Deser był niesamowicie delikatny i kremowy, a podano mi go z miodowymi w smaku świeżymi malinami. Spodobał mi się już od pierwszego kęsa i wyprosiłam u kucharza przepis. Teraz co wakacje przypominam sobie tamten przyjemny czas, piekąc włoski sernik samodzielnie. Wykonanie nie jest skomplikowane.

Jak zrobić włoski sernik waniliowy?

Najważniejsze w tym serniku są składniki. Muszą mieć wysoką jakość, więc kupuję je we włoskich delikatesach. Chcę mieć pewność, że nie trafię na niezbyt udane podróbki ricotty i mascarpone. Te dwa sery budują smak deseru i tu nie może być mowy o zastąpieniu ich czymkolwiek innym.

Do masy dodaję też prawdziwą wanilię, której ziarenka samodzielnie wydobywam bezpośrednio przed wrzuceniem do masy. Słodzę oczywiście cukrem, najlepiej tym drobnym, który łatwo w masie rozprowadzić i który bez trudu rozpuszcza się w wysokiej temperaturze. Zwartą konsystencję deserowi natomiast zapewniam, dodając jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wbrew pozorom powstaje sprawnie. Większość pracy wykonuje za mnie czas.

Przepis: Włoski sernik waniliowy

Kremowe i niesamowicie smaczne ciasto z dwóch rodzajów włoskich serów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka ricotta
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na sernikLaskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wyodrębnij ziarenka. Przełóż je do większej miski, a następnie dodaj ricottę, mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Pieczenie włoskiego sernikaMasę serową wylej do zabezpieczonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej odrobiną masła formy. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  3. Studzenie deseruSernik ze złocistym wierzchem powoli ochładzaj, otwierając drzwiczki urządzenia stopniowo. Blachę z ciastem wyjmij, dopiero gdy będzie chłodna. Przenieś do lodówki na minimum godzinę.

Jak podać włoski sernik?

Sernik waniliowy zazwyczaj dekoruję świeżymi malinami i serwuję do czarnej kawy. Jeśli jednak nie mam pod ręką świeżych owoców, stawiam na lekko kwaśne musy np. z porzeczek czy wiśni. Przyjemnie kontrastują one z wanilią, nadając sernikowi nieco odświeżającego charakteru. Na lato taki dodatek też jest w sam raz. Możesz też zawsze po prostu oprószyć przestudzone ciasto cukrem pudrem lub słodkim sproszkowanym kakao.

Wskazówki dotyczące włoskiego sernika

Deser z dwóch rodzajów sera koniecznie rób z ciepłych składników. Wtedy o wiele prościej będzie je połączyć i prędko uzyskasz pożądaną kremową konsystencję. Najlepiej wyjmij je z lodówki na 2-3 godziny przed planowanym pieczeniem.

Nie wyjmuj gorącego sernika z pieca. W ten sposób utracisz efekt puszystości zbudowany przez wytrwałe miksowanie składników. Nie chcesz podać deseru, który oklapł przez twój pośpiech.

Czytaj też:
To mój deser na specjalne okazje. Poznaj sekret idealnego sernika z rosą
Czytaj też:
Bratowa dała mi przepis na sernik baskijski. To prawdziwy hit w moim domu

Źródło: Smaki.pl