Tym budyniem zrobiłam wrażenie nawet na dzieciach. Był sycący, a nie zawierał grama mleka

Tym budyniem zrobiłam wrażenie nawet na dzieciach. Był sycący, a nie zawierał grama mleka

Dodano: 
Budyń z tofu
Budyń z tofu Źródło:Shutterstock / hiroamano
Nie chcesz lub nie możesz pić mleka, ale tęsknisz za budyniem? Żaden problem, ten pyszny deser możesz zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy, że sięgniesz po aksamitne, pożywne tofu.

Coraz więcej ludzi ma skazę białkową lub nie toleruje laktozy. Z tego powodu rezygnują z picia mleka i jedzenia tradycyjnego nabiału. Na szczęście mleko i jego przetwory można zastąpić produktami roślinnymi, które są lepiej przyswajalne przez człowieka. Jednym z nich jest tofu, czyli tzw. ser sojowy, który można użyć w kuchni na wiele sposobów. Na jego bazie da się nawet przygotować budyń.

Jak robi się tofu?

Tofu to rodzaj sera otrzymywanego z nasion soi. W tym celu nasiona soi moczy się, a potem mieli, miesza z wodą, gotuje i filtruje. Do tak otrzymanego mleka sojowego dodaje się substancję koagulującą, która powoduje ścinanie się białek mleka. Odcedzony, mleczny skrzep formuje się i schładza.

Wartość odżywcza tofu?

Tofu jest dość niskokalorycznym produktem, bo zawiera niewiele tłuszczu. 100 g tego serka dostarcza ok. 80 kcal. To co w tofu najcenniejsze, to białko. Jest ono wartościowe, a w 100 g znajduje się go aż 10 g. Poza tym tofu dostarcza też dużo: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, cynku, żelaza i miedzi. Produkt ten stanowi również dobre źródło witamin z grupy B, a także lecytyny i choliny. Z racji na wysoką wartość odżywczą, tofu jest często stosowane w dietach wegańskiej i wegetariańskiej. W dużym stopniu jest bowiem w stanie zastąpić mięso i jego przetwory.

Jak zrobić budyń z tofu?

Tofu występuje w kilku odmianach. Jednak do przygotowania budyniu najlepsze będzie tofu jedwabiste (silken). Jest ono miękkie, ma delikatny smak i aksamitną konsystencję.

Przepis: Budyń z tofu

Bezmleczny, aksamitny budyń na bazie tofu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. owsianego, migdałowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTofu osącz, włóż do miski. Dodaj połowę mleka roślinnego, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Zblenduj na gładką masę, połącz z pozostałym mlekiem roślinnym.
  2. Gotowanie budyniuMasę przelej do rondelka. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystarczy ok. 5 minut gotowania, bo budyń gęstnieje w czasie schładzania. Budyń zdejmij z ognia, nałóż do miseczek, wystudź.

Wskazówka: Po zdjęciu budyniu z ognia, możesz do niego dodać trochę kakao czy skórki startej z cytryny. Dzięki temu deser nabierze wyrazistego smaku. Budyń z tofu podaj np. z sosem czekoladowym, posypany suszonymi owocami goi.

Do czego jeszcze warto użyć tofu?

Tofu, w zależności od rodzaju, można stosować podobnie, jak twardy ser lub jak kremowy twarożek. Miękkie tofu wykorzystuje się do przygotowania deserów, np. koktajli, serników, lodów, kremów. Na jego bazie można też zrobić różne sosy i pasty. Twarde tofu doskonale nadaje się do marynowania i jedzenia na przekąskę. Można je też smażyć, dodawać do sałatek, zup, a nawet robić z niego burgery i kotlety.

Czytaj też:
Przepis na superzdrowy i smaczny budyń jaglany. Domowy deser bije na głowę ten z torebki
Czytaj też:
Ryż zapiekany z jabłkami to zapomniany przysmak dzieciństwa. Zrób lekkostrawną kolację dla całej rodziny

Źródło: smaki.pl