Podjadam go i chudnę. Ten owoc reguluje apetyt, wspomaga trawienie i dodaje energii

Podjadam go i chudnę. Ten owoc reguluje apetyt, wspomaga trawienie i dodaje energii

Dodano: 
Różowy grejpfrut
Różowy grejpfrut Źródło: Unsplash / Neringa Skorupskiene
Owoce są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. A niektóre wyjątkowo dobrze dbają o naszą sylwetkę. Warto więc je podjadać, bo dużo z tego korzyści. Dziś przedstawię wam jeden z takich owoców, po który sama bardzo chętnie sięgam.

Owoce i warzywa to produkty, po które powinniśmy sięgać pięć razy dziennie. Możemy je jeść na przekąskę, kłaść na kanapki, przerabiać na surówki, dodawać do różnych potraw. Jak się okazuje, niektóre sprzyjają też odchudzaniu. Przekonałam się o tym sama na przykładzie różowych grejpfrutów. Lubię je podjadać, a efekty widać gołym okiem.

Wartość odżywcza różowych grejpfrutów

Różowe grejpfruty to duże owoce cytrusowe odznaczające się orzeźwiającym smakiem i soczystością. Są mniej gorzkie, niż grejpfruty białe, ale też mniej słodkie od pomarańczy. Pod pomarańczowo-różową skórką kryje się biała, gąbczasta warstwa, białe błony i różowy miąższ.

Owoc ten jest niskokaloryczny. 100 g dostarcza tylko 35-40 kcal. Jest za to bogaty w błonnik, który doskonale reguluje przemianę materii, a także w witaminę C, beta-karoten i likopen. Składniki te wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a witamina C także wzmacnia odporność. Poza tym grejpfrut stanowi też doskonałe źródło potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca.

Jak działają różowe grejpfruty?

Różowe grejpfruty mają gorzkawy smak, który świetnie orzeźwia i hamuje apetyt. Jednak korzyści z jedzenia tych owoców jest znacznie więcej. Szczególnie jeśli chodzi o wpływ na naszą sylwetkę. Zawarty w grejpfrucie błonnik podkręca przemianę materii, a przy okazji daje uczucie sytości i reguluje apetyt. Obniża też indeks glikemiczny posiłku.

Poza tym wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że grejpfruty doskonale chronią przed stresem oksydacyjnym, wspierają zdrowie serca, skóry i odporność. Poza tym obniżają poziom złego cholesterolu we krwidziałają przeciwzapalnie.

Jak jeść różowe grejpfruty?

Różowe grejpfruty z powyższych powodów świetnie nadają się na przekąskę. Można je też jeść rano, dodawać do owsianek, jogurtów, sałatek, koktajli, deserów fit, a także wody i napojów.

Najlepiej dziennie zjadać pół lub cały grejpfrut. Sok jest mniej sycący i bardziej kaloryczny, więc lepiej wybierać miąższ. Owoc ten warto też zjeść przed wysiłkiem fizycznym, np. przed treningiem. Daje bowiem zastrzyk energii, a nie obciąża żołądka.

Czytaj też:
Małe, chrupiące i potężne. Rano zjadam kilka i nie mam problemu z cukrem, a serce na tym zyskuje
Czytaj też:
Jedz 2 łyżki dziennie. Te drobinki uspokajają nerwy, wzmacniają serce i poprawiają wygląd skóry

Źródło: smaki.pl