Moja rodzina kocha jeść ciasto z truskawkami i galaretką, a ja lubię je robić, ponieważ nie tylko zawsze się udaje, ale również pasuje na każdą okazję. To doskonała propozycja na co dzień i od święta. W zależności od ilości wolnego czasu możesz upiec do niego lekki jak chmurka domowy biszkopt (polecam przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi) lub zrobić spód z gotowych biszkoptów bądź pokruszonych i wymieszanych z masłem herbatników. Zapraszam do poznania prostego przepisu na obłędnie pyszne ciasto z truskawkami i galaretką.
Jak zrobić ciasto z truskawkami i galaretką
Wskazówka: budyń i masło do kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli budyń będzie letni, to masło zacznie się rozpuszczać, a jeżeli będzie zbyt zimny, to krem może się zważyć. Zwarzony krem budyniowy możesz uratować, dodając do niego nieco ciepłej wody lub mleka.
Przepis: Ciasto z truskawkami i galaretką
Przepis podstawowy na ciasto z truskawkami i galaretką możesz modyfikować, dodając różne owoce i galaretki, dzięki czemu z jednego przepisu wyczarujesz kilka pysznych ciast.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
Na spód biszkoptowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2/3 łyżki wody
Na krem budyniowy:
- 650 ml mleka
- 1 kostka masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 4-5 łyżeczek ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
Do dekoracji:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuOddziel żółtka od białek i przełóż do osobnych miseczek. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo zwiększając obroty miksera. W taki sam sposób ubij żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym i wodą. Z żółtek powinna powstać jasna i bardzo puszysta masa. Do miski z ubitymi żółtkami dodaj sztywną pianę z białek oraz przesiej mąkę pszenną. Delikatnie wymieszaj składniki silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną. Gotowe ciasto biszkoptowe ma jednolitą konsystencję i jest dobrze napowietrzone. Przełóż ciasto biszkoptowe do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz biszkopt do momentu zrumienienia się ciasta (orientacyjny czas pieczenia to 15 minut). Przed wyłączeniem piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, żeby nie opadł.
- Przygotowanie kremu budyniowegoLaskę wanilii przekrój na pół i wydrąż nasiona. Z zimnego mleka odlej 1 szklankę. Resztę mleka przelej do rondelka, dodaj ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie ekstrakt waniliowy), laskę wanilii, która podczas podgrzewania mleka doda mu aromatu, a także 3 łyżki cukru (jeżeli lubisz słodkie kremy, to możesz dodać więcej cukru). Doprowadź mleko do wrzenia. W zimnym mleku rozpuść proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż budyń będzie miał gęstą konsystencję. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Studzenie budyniu możesz przyśpieszyć, wykładając go na duży talerz lub półmisek. Gdy budyń ostygnie, możesz przystąpić do ubijania kremu. Najpierw ubij masło mikserem na wysokich obrotach. Gdy otrzymasz jasną, puszystą masę, rozpocznij dodawanie ostudzonego budyniu. Budyń dodawaj po 1-2 łyżki i cały czas ubijaj krem. Gdy dodasz cały budyń i składniki się połączą, zakończ ubijanie, przykryj naczynie z kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Przygotowanie galaretki2 galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj galaretkę i odstaw do ostudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna, to możesz ją włożyć do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia. Galaretka jest gotowa do wylania na ciasto, gdy ma konsystencję kisielu.
- Przygotowanie truskawekW czasie, gdy galaretka stygnie umyj i obierz truskawki obierz z szypułek, a następnie osusz na sitku. Możesz odsączone z nadmiaru wody truskawki delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszone truskawki pokrój na cienkie plasterki.
- Łączenie składnikówZimny biszkopt przełóż do wyłożonej folią spożywczą (dno i rant) tortownicy. Możesz również przygotować ciasto bezpośrednio na talerzu, korzystając z wysokiego rantu cukierniczego. Na biszkopt wyłóż krem budyniowy. Możesz opcjonalnie nasączyć ciasto wodą z dodatkiem cukru, jednak nie jest to konieczne, bo wyciągnie ono wilgoć z kremu. Na kremie ułóż plasterki truskawek, delikatnie wciskając owoce w krem. Na warstwę owoców wlej tężejącą galaretkę. Powierzchnię galaretki wyrównaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
- ChłodzenieGotowe ciasto z truskawkami i galaretką wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto z truskawkami i galaretką podawaj mocno schłodzone.
Ciasto z truskawkami i galaretką w wersji ekspresowej
Gdy robię to ciasto w tygodniu i nie mam czasu, by upiec biszkopt, przygotowuję je na spodzie bez pieczenia. Możesz zrobić go z okrągłych lub podłużnych biszkoptów oraz herbatników – ciastka wystarczy ułożyć na dnie foremki, w której robisz ciasto. Jeżeli zależy ci, by mieć wyższy spód do ciasta i uniknąć pieczenia, to zmiksuj herbatniki i wymieszaj je ze stopionym masłem. Gdy pokruszone herbatniki będą miały konsystencję mokrego piasku, wyłóż nimi spód tortownicy, uklep i wstaw do lodówki na czas przygotowywania kremu i galaretki.
Krem budyniowy możesz zastąpić kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Polecam sprawdzony przepis na lekki i łatwy w wykonaniu krem z mascarpone.
Czytaj też:
Jak pozbyć się pestycydów z truskawek? Wystarczy woda i ten popularny produktCzytaj też:
Szybkie ciasto na maślance to prosty przepis. Upiecz od razu 2 blachy, bo znika błyskawicznie