Truskawki to przepyszne owoce, na które czeka większość z nas. Owoce te są bardzo delikatne i łatwo się psują. Na krzaczkach często też są atakowane przez szkodniki. Dlatego w ich uprawie zwykle stosuje się pestycydy. Te tzw. środki ochrony roślin mają za zadanie chronić rośliny uprawne przed grzybami, owadami i chwastami. A jak wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez ekspertów z Environmental Working Group, truskawki zawierają najwięcej pestycydów, spośród wszystkich owoców i warzyw. I nie jest to wynikiem dziwnej natury tych owoców, a złych praktyk producentów. Nie przestrzegają oni okresów karencji, często też przesadzają z ilością stosowanych środków. Dlatego warto kupować truskawki od zaufanych producentów i z ekologicznych gospodarstw.
Na czym polega szkodliwe działanie pestycydów?
Pestycydy to środki ochrony roślin dopuszczone do stosowania w rolnictwie. Prawidłowo stosowane nie powinny być dla nas szkodliwe, bo rozkładają się po jakimś czasie. Jednak jeśli pozostaną w produktach, które zjemy, mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim pestycydy wykazują działanie rakotwórcze, mogą też uszkadzać układ nerwowy i powodować silne zapalnie skóry. Zaburzają także gospodarkę hormonalną i enzymatyczną. Mogą też uszkadzać płód i powodować choroby układu pokarmowego oraz oddechowego.
Jak w prosty sposób pozbyć się pestycydów z truskawek?
Przed spożyciem truskawki zawsze powinniśmy umyć. W ten sposób usuniemy z nich piasek, ale też część niechcianych pestycydów. Jednak samo przepłukanie owoców pod wodą z kranu często nie jest wystarczające. O wiele bardziej skuteczna jest kąpiel truskawek w wodzie z dodatkiem popularnego, kuchennego produktu. Jest nim soda oczyszczona. By zminimalizować pozostałości środków ochrony roślin w owocach, truskawki należy umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem tego proszku. Na 1 l wody wystarczy wsypać 1 łyżkę sody oczyszczonej i całość wymieszać. Owoce należy wsypać do roztworu i pozostawić je w nim na ok. 10 minut. Dzięki temu ok. 90% szkodliwych związków przejdzie do płynu. Po takim moczeniu, truskawki należy opłukać w czystej wodzie.
Kiedy usuwać szypułki z truskawek?
A gdy jesteśmy już w temacie mycia i moczenia truskawek, warto poruszyć kwestię szypułek. Wiele osób zastanawia się bowiem, czy usuwać je przed, czy po myciu owoców. Sprawa jest bardzo prosta – szypułki usuwamy z już umytych truskawek. Nie należy tego robić wcześniej, bo może dojść do zabrudzenia miąższu owoców. Spotkaliście pewnie takie truskawki, w których po usunięciu szypułki pozostaje w środku owocu dziura. Wyobraźcie sobie, że wniknie w nią piasek, który znajdował się na powierzchni owocu. W ten sposób do środka truskawki mogą też dostać się inne, niewidoczne gołym okiem zanieczyszczenia. Dlatego truskawki najpierw myjemy, a potem oczyszczamy z szypułek.
Czytaj też:
Szybkie ciasto na maślance to prosty przepis. Upiecz od razu 2 blachy, bo znika błyskawicznieCzytaj też:
Do truskawek dodaję jeden nieoczywisty składnik. Uwielbiam to sezonowe połączenie smaków