Przepis na mus czekoladowy bez użycia jajek dostałem od koleżanki, która jest z zawodu cukierniczką. Udoskonaliła ona tradycyjny przepis, zastępując surowe jajka śmietanką kremówką. Poznaj przepis na intensywnie czekoladowy i bardzo aksamitny deser.
Jak zrobić mus czekoladowy bez jajek?
Podstawę pysznego musu czekoladowego stanowi wysokiej jakości czekolada. Ja robię mus z dodatkiem czekolady gorzkiej do gotowania (możesz zastąpić ją inną czekoladą gorzką lub czekoladą mleczną). Za idealną konsystencję musu czekoladowego odpowiada ubita na sztywno śmietanka kremówka. Charakteru intensywnie czekoladowemu deserowi dodaje natomiast odrobina naturalnego ekstraktu pomarańczowego i skórka otarta z pomarańczy.
Porada: zanim przystąpisz do robienia musu, pamiętaj, że śmietanka kremówka i naczynie, w którym będzie ubijana, powinny być mocno schłodzone.
Przepis: Mus czekoladowy bez jajek
Mus z tego przepisu jest bardzo puszysty. Najlepiej smakuje schłodzony.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 240 ml śmietanki kremówki 36%
- 240 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego
- 1 mała pomarańcza
Sposób przygotowania
- Ubijanie śmietanyWlej mocno schłodzoną śmietankę kremówkę do zimnego naczynia (najlepiej ze stali nierdzewnej lub szkła). Rozpocznij ubijanie od niskich obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj obroty miksera do momentu, aż śmietanka zacznie gęstnieć. Do gęstniejącej śmietanki dodawaj stopniowo cukier. Miksuj na wysokich obrotach po każdym dodaniu cukru – cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Ubitą na sztywno śmietanę kremówkę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Topienie czekoladyGorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do miski, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Dodaj ekstrakt pomarańczowy. W rondelku zagotuj wodę. Ustaw miskę z połamaną czekoladą i ekstraktem pomarańczowym na rondelku z delikatnie gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z roztopioną czekoladą z garnka i pozostaw do ostudzenia. W czasie studzenia mieszaj czekoladę.
- Łączenie składnikówWyjmij bitą śmietanę z lodówki. Przełóż 3-4 łyżki śmietany do miski z przestygniętą czekoladą i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Gdy masy się połączą, możesz przełożyć je do naczynia z resztą bitej śmietany i wymieszać mikserem, stopniowo zwiększając obroty.
- Chłodzenie musuPrzełóż mus czekoladowy do pucharków lub np. małych filiżanek. Każdą porcję przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Możesz zwiększyć lub zmniejszyć proporcje składników. Mus będzie miał idealną konsystencję, jeżeli użyjesz śmietanki kremówki i czekolady w proporcji 1:1.
Wskazówka: jeżeli chcesz, aby mus czekoladowy miał ciemniejszy kolor, to możesz dodać 1-2 łyżki naturalnego kakao.
Jak podawać mus czekoladowy?
W czasie schładzania musu czekoladowego dokładnie wyszoruj skórkę pomarańczy oraz sparz ją wrzątkiem. Podawaj mus czekoladowy udekorowany skórką pomarańczową oraz ćwiartkami pomarańczy.
Zachęcam do eksperymentowania z powyższym przepisem. Do musu czekoladowego możesz dodać odrobinę chili, kardamon, cynamon, mielone goździki, orzechy, migdały, ekstrakt cytrynowy i skórkę otartą z cytryny, ekstrakt rumowy oraz inne dodatki. Wyśmienicie smakuje również mus czekoladowy z dodatkiem liofilizowanych malin lub truskawek, który przed podaniem zostanie udekorowany świeżymi owocami.
Jak zmodyfikować mus czekoladowy bez jajek do indywidualnych potrzeb?
Jeżeli stosujesz dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego, to możesz przygotować mus czekoladowy z dodatkiem roślinnej śmietanki kremówki lub wody z ciecierzycy w puszce. Zachowaj proporcje składników 1:1. Śmietankę roślinną ubij zgodnie z powyższymi wskazówkami. Wodę z cieciorki ubijaj do momentu, aż powstanie piana. Możesz teraz rozpocząć stopniowe dodawanie cukru. Do sztywnej piany zacznij dodawać ostudzoną czekoladę, delikatnie mieszając silikonową szpatułką.
Mus czekoladowy na bazie roślinnej śmietanki kremówki lub wody z ciecierzycy schładzaj około 1 godzinę.
Możesz również przygotować mus czekoladowy z dodatkiem czekolady mlecznej, czekolady białej lub czekolady karmelowej. Mus czekoladowy w wersji tradycyjnej i w wersji wegańskiej możesz nie tylko podawać w pucharkach, ale także wykorzystać do przełożenia tortu lub jako dodatek do ciast bez pieczenia.
Czytaj też:
Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!Czytaj też:
Miksuję 2 składniki i dodaję trzeci. Te domowe lody są tańsze i zdrowsze niż ze sklepu