Miksuję 2 składniki i dodaję trzeci. Te domowe lody są tańsze i zdrowsze niż ze sklepu
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Miksuję 2 składniki i dodaję trzeci. Te domowe lody są tańsze i zdrowsze niż ze sklepu

Dodano: 
Domowe lody Oreo
Domowe lody Oreo Źródło:Shutterstock / Oksana Mizina
Gdy zrobiło się ciepło, wszystkich naszła ochota na lody. Mnie też. Nie pobiegłam jednak do sklepu, a do kuchni. Zmiksowałam 2 składniki, dodałam ciasteczka i powstał deser lepszy niż z cukierni.

Lody to deser idealny na ciepłe dni. Na dodatek wydaje się, że jest całkiem zdrowy. Dostarcza bowiem dużo białka i wapnia. Jak jednak pokazuje ostatni raport, wiele lodów jest oszukanych i niskiej jakości. Zamiast więc przepłacać za lody z cukierni albo kupować byle jaki deser po niższej cenie, lepiej przygotować go domowym sposobem. Przynajmniej będzie wiadomo, co zawiera. Można zrobić lody z dwóch składników, jednak dzisiaj polecam deser z dwóch składników, wzbogacony trzecim – na który właśnie ma się ochotę. Mnie naszło ostatnio na lody z dodatkiem popularnych ciasteczek.

Jak zrobić lody z 3 składników?

Przygotowanie domowych lodów jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować dwa składniki, dodać trzeci i całość zamrozić. Masę na lody najlepiej przelać do pojemnika do zamrażania. Można też wykorzystać pojemnik po kupnych lodach. By masa śmietankowa zamieniła się w mroźny deser potrzeba zwykle 5-7 godzin trzymania jej w zamrażarce.

Przepis: Domowe lody ciasteczkowe

Lody śmietankowe z dodatkiem ciasteczek Oreo

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2-3 ciasteczka Oreo

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówSchłodzoną śmietankę ubijaj mikserem, aż będzie sztywna. Dalej ubijaj, wlewając do niej stopniowo schłodzone, skondensowane mleko. Powinna wyjść puszysta, gładka masa.
  2. Dodawanie ciasteczek i zamrażaniePrzygotowaną masę przełóż do pojemnika do zamrażania. Dodaj do niej pokruszone ciasteczka, całość zamieszaj łyżką. Pojemnik zamknij, wstaw na 5-7 godzin do zamrażarki.

Wskazówka: Przed podaniem lody możecie polać np. rozpuszczoną czekoladą, karmelem, sosem owocowym czy udekorować świeżymi owocami.

Jak nadać lodom ulubiony smak?

Trzeci składnik w moich lodach nadaje deserowi pożądanego smaku. Tym razem zrobiłam lody ciasteczkowe, jednak w prosty sposób można przygotować lody o zupełnie innym smaku. Wystarczy przed zamrożeniem wymieszać masę ze składnikiem, na który właśnie ma się ochotę. Mogą to być podprażone, posiekane orzechy np. laskowe, ziemne, włoskie albo zmiksowane owoce, np. jagody, truskawki, maliny czy też rozpuszczona i przestudzona czekolada.

Lody śmietankowe otrzymacie z podstawowej wersji przepisu, czyli z 2 składników. Gdy zaś chcecie zrobić lody waniliowe, zmiksujcie śmietankę z cukrem waniliowym lub z posiekaną laską wanilii. Macie ochotę na miętowe lody? Nic prostszego. Zblendujcie trochę listków świeżej mięty, polejcie nimi masę śmietankową i delikatnie wymieszajcie szpatułką. Jak widzicie, z tego przepisu możecie przygotować tak naprawdę dowolne, śmietankowe lody.

Czytaj też:
Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis
Czytaj też:
Banany smażone w cieście to słodki hit. Masz 15 minut? Zrób je koniecznie