Najlepsze domowe lody robię w kilka minut. Miksuję dwa składniki i gotowe
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Najlepsze domowe lody robię w kilka minut. Miksuję dwa składniki i gotowe

Dodano: 
Lody z mrożononych bananów
Lody z mrożononych bananów Źródło:Shutterstock / JRP Studio
Rzadko kupuję gotowe lody, bo w zamrażarce zawsze mam jeden składnik, który jest najlepszą bazą domowych lodów. Dzięki temu pyszny deser mam gotowy w kilka minut.

Moje domowe lody to lody z bananów. To najzdrowszy, najtańszy i najszybszy sposób na pyszne lody. Potrzebne są tylko mrożone banany i jeden dowolny składnik, który nada lodom ulubiony smak.

Jak mrozić banany na lody?

Aby zrobić domowe, lody potrzebujesz mrożonych bananów. Owoce mrozi się obrane ze skórki i pokrojone w plasterki, dzięki temu łatwo i szybko się zmiksują, nawet przy użyciu niezbyt silnego blendera. Do mrożenia można wykorzystać bardzo dojrzałe banany – takie owoce bardzo często można kupić w mocno obniżonej cenie. Ja najczęściej mrożę banany już rozdzielone na porcje, jakich zwykle używam, ale można też zamrozić kawałki bananów na tackach i potem wsypać do woreczka lub pojemnika (dzięki temu nie będą posklejane).

Jak zrobić lody z mrożonych bananów?

Tak naprawdę wystarczy zmiksować mrożone banany blenderem i już można zajadać się aksamitnymi lodami. Ja jednak zawsze dodaję do nich jeszcze jakiś składnik. Proporcje najlepiej dobrać samemu: ja zwykle na jednego banana dodaję kopiastą łyżkę masła orzechowego albo ok. pół szklanki jagód. Dodatkowy składnik po prostu należy zblendować z mrożonymi bananami.

Co dodać do mrożonych bananów? Oto przetestowane przeze mnie opcje:

  • dowolne masło orzechowe – to jedna z moich ulubionych wersji lodów, mają niezwykle kremową konsystencję,
  • gotowy krem czekoladowy – to opcja, którą kochają dzieci fani czekolady, można tu też dorzucić garść czekoladowych wiórków,
  • jogurt grecki i odrobina miodu – to sposób na lekkie i bardzo przyjemne w smaku lody,
  • sok z cytryny i skórka z cytryny – uwielbiam to połączenie, lody mają świeży posmak i mocno cytrynowy zapach,
  • mrożone lub świeże jagody – jeśli kochasz lody owocowe, koniecznie spróbuj tego połączenia, ja w sezonie jagodowym jestem wręcz od niego uzależniona, ale po sezonie można wykorzystywać mrożone owoce (nie trzeba ich rozmrażać, tylko miksować razem z bananami).

Lody bananowe należy podawać od razu. Deser można udekorować dowolnymi dodatkami.

Czytaj też:
Placuszki bananowe z jogurtem. Pomysł na błyskawiczny posiłek
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja kawy. Postawi na nogi, poprawi humor i pomoże schudnąć