Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis

Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis

Dodano: 
Chałwa
Chałwa Źródło:Shutterstock / New Africa
Chałwa to pyszna przekąska, która najczęściej powstaje z ziaren sezamu. Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a tak łatwo zrobić ją w domu. Poznaj przepis na pyszną domową chałwę sezamową.

Jestem fanem chałwy. Do niedawna kupowałem ten słodycz w sklepach. Jednak po mojej ostatniej wizycie u znajomych z Białegostoku, którzy zabrali mnie do Kruszynian do Tatarskiej Jurty, miałem okazję jeść domową chałwę. Pomyślałem wtedy, że też muszę spróbować którejś z receptur. Tym bardziej, że sklepowe słodycze zawierają często zbędne dodatki m.in. utwardzone tłuszcze, które nie służą zdrowiu.

Okazało się, że przepis na chałwę jest banalnie prosty i zawiera jedynie 3 składniki!

Jak zrobić pyszną domową chałwę?

Domową chałwę możesz przygotować w foremce keksówce, w małych foremkach silikonowych do batonów lub w foremkach do innych słodyczy (opcjonalnie w foremkach do lodu), które są dostępne w różnych kształtach. Poniżej znajdziesz sprawdzony przeze mnie przepis na tradycyjną chałwę waniliową oraz chałwę kakaową, Jeżeli połączysz obie masy sezamowe, to przygotujesz chałwę marmurkową.

Przepis: Chałwa

W różnych kulturach chałwa przybiera różne formy i smaki. Według tego przepisu zrobisz klasyczną chałwę waniliową i kakaową.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na chałwę waniliową:

  • 200 g białego sezamu
  • 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 2 laski wanilii

Na chałwę kakaową:

  • 200 g białego sezamu
  • 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 4 łyżeczki naturalnego kakao

Sposób przygotowania

  1. PrażenieZiarenka sezamu upraż na suchej patelni. Sezam powinien delikatnie się podsuszyć, ale nie może się zrumienić lub przypalić, bo będzie gorzki w smaku. Podczas prażenia sezamu ustaw małą moc palnika. Najlepiej prażyć sezam na dużej patelni z grubym dnem, cały czas mieszając.
  2. MielenieOstudzone ziarna sezamu zmiel w malakserze, blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Możesz również skorzystać z innych urządzeń z funkcją rozdrabniania. Miel ziarna sezamu do momentu, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli będziesz mielić sezam zbyt długo, to zacznie wytrącać się tłuszcz – taki sezam nie nadaje się do przygotowania chałwy. Podziel masę sezamową na pół.
  3. Dodanie miodu i wanilii do chałwy waniliowejDo połowy zmielonego sezamu dodaj płynny miód oraz ziarenka z 2 lasek wanilii (opcjonalnie możesz użyć 4-6 łyżeczek ekstraktu waniliowego). Wymieszaj składniki silikonową szpatułką.
  4. Dodanie miodu i kakao do chałwy kakaowejDo drugiej połowy zmielonego sezamu dodaj płynny miód oraz 4 łyżeczki naturalnego kakao. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką.
  5. WyrabianieZałóż rękawiczki i wyrób dłonią składniki chałwy – sezam z dodatkami powinien być plastyczny. Jeżeli masa sezamowa jest bardzo sucha i się kruszy, to możesz dodać 1-2 łyżki wody.
  6. FormowanieGotową chałwę przełóż do formy keksówki lub silikonowych foremek. Możesz też przełożyć masę sezamową na papier do pieczenia, uformować wałek i zawinąć końce papieru. Jeżeli chcesz zrobić chałwę marmurkową, to połącz obie masy i wyrabiaj do momentu, aż powstanie marmurkowy wzór.
  7. ChłodzenieChałwa powinna chłodzić się przez minimum 2 godziny.

Chałwę podawaj jako deser lub przekąskę. Możesz pokroić ją na małe kawałki i serwować z kawą lub herbatą. Natomiast pokruszona chałwa to świetny dodatek do lodów, szczególnie tych o smaku waniliowym, pistacjowym czy karmelowym. Wznosi deser lodowy na wyższy poziom. Jeśli chcesz przełamać intensywną słodycz chałwy, polecam serwowanie jej z owocami. Idealnie komponuje się z truskawkami, figami, gruszką czy jabłkiem. Ja domową chałwę wykorzystuję również jako nadzienie do kruchych minibabeczek. Polecam również wypróbować pokruszoną chałwę jako dodatek do owsianki.

Z czego jeszcze można zrobić domową chałwę?

Domową chałwę możesz również przygotować z uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika – chałwa słonecznikowa jest delikatniejsza w smaku.

Do chałwy sezamowej i chałwy słonecznikowej możesz dodać posiekane orzechy (moim zdaniem najlepiej pasują prażone, niesolone, orzechy pistacjowe), migdały oraz suszone owoce np. daktyle, rodzynki. Ponadto domowa chałwa doskonale smakuje udekorowana gorzką czekoladą.

Czytaj też:
Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorek
Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia Snickers smakuje, jak uwielbiany batonik. Ten przepis pokochają duzi i mali