Banany smażone w cieście to słodki hit. Masz 15 minut? Zrób je koniecznie

Banany smażone w cieście to słodki hit. Masz 15 minut? Zrób je koniecznie

Dodano: 
Banany w cieście
Banany w cieście Źródło:Shutterstock / vm2002
Marzy ci się chrupiąca, słodka przekąska? A co powiesz na banany smażone w cieście? Jeśli jeszcze ich nie jadłaś, koniecznie musisz spróbować. Przygotowanie tego deseru jest proste i zajmie kwadrans.

Choć na deser można zjeść herbatnik czy batonik, to jednak nie ma, jak domowe słodkości. Może to być np. kawałek puszystego ciasta, orzeźwiająca galaretka z owocami, ciepły budyń, chrupiące racuchy czy banany smażone w cieście. Ta ostatnia propozycja nie jest u nas zbyt popularna, za to smakuje rewelacyjnie. Zwłaszcza, gdy ciastu nada się kokosowy posmak.

Jak zrobić banany smażone w cieście?

Na ten deser najlepiej nadają się średnio dojrzałe, żółte banany. Przygotowanie deseru należy rozpocząć od rozmieszania ciasta. Przed smażeniem powinno ono bowiem odpocząć 10-15 minut.

Przepis: Banany smażone w cieście

Banany smażone w słodkim cieście naleśnikowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 3 banany
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • ok. 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoMąkę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, jajko i tyle mleka, by otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, by napęczniało.
  2. Krojenie bananówBanany obierz ze skórki. Każdy przekrój na dwie części, a potem każdą część przekrój wzdłuż na połowę. W ten sposób otrzymasz 12 kawałków banana.
  3. Smażenie bananów w cieścieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Banany zanurzaj w cieście naleśnikowy, a gdy jego nadmiar spłynie, kładź je na rozgrzany olej i smaż, aż ciasto będzie rumiane. Usmażone banany zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Ciasto możesz też rozmieszać zwykłym mlekiem i dodać do niego 2 łyżki wiórków kokosowych. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego nieco więcej mąki.

Jak smażyć banany w cieście, by nie chłonęły dużo tłuszczu?

Banany w cieście są smaczne, jednak dość kaloryczne. Wszystko przez tłuszcz, na którym są smażone. By ograniczyć chłonięcie tłuszczu przez ciasto, trzeba smażyć banany na dość dobrze rozgrzanym oleju. Warto też wybrać olej o wysokiej temperaturze dymienia i dość neutralny w smaku. Może to być np. olej rzepakowy, kokosowy czy masło klarowane.

Do ciasta naleśnikowego warto też dodać łyżeczkę spirytusu lub czystej wódki. Alkohol wyparuje w czasie smażenia i nie będzie wyczuwalny w deserze, ale sprawi, że ciasto wchłonie mniej tłuszczu. Po usmażeniu, banany w cieście należy dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Z czym podać banany smażone w cieście?

Banany smażone w cieście doskonale smakują z przeróżnymi, słodkimi dodatkami. Można je udekorować bitą śmietaną, polewą czekoladową, kremem czekoladowo-orzechowym czy kulką lodów. Doskonale będą też smakować polane syropem klonowym, miodem albo zmiksowanymi owocami, np. truskawkami.

Czytaj też:
Najlepsze domowe lody robię w kilka minut. Miksuję dwa składniki i gotowe
Czytaj też:
Weź płatki owsiane, banany i jajka. Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz z nich zdrowe śniadanie

Źródło: smaki.pl