Weź płatki owsiane, banany i jajka. Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz z nich zdrowe śniadanie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Weź płatki owsiane, banany i jajka. Nie uwierzysz, jak szybko zrobisz z nich zdrowe śniadanie

Dodano: 
Banany, płatki owsiane i jajko
Banany, płatki owsiane i jajko Źródło:Shutterstock / Alena_Kos
Płatki owsiane są tak zdrowe, że warto jeść je codziennie. Można z nich robić owsiankę, dodawać je do omletów i ciast. Dziś zmiksujemy je z 2 składnikami i zrobimy z nich zdrowe placuszki śniadaniowe.

Płatki owsiane są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Doskonale nadają się na owsiankę, ale też można nimi wzbogacać przeróżne potrawy. Dziś połączymy je z bananem i jajkiem, po to by otrzymać proste i superzdrowe ciasto na placuszki. Warto je usmażyć na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Płatki owsiane, banany i jajka – co skrywają te superzdrowe produkty?

Płatki owsiane są przede wszystkim doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, a więc energii dla naszego organizmu. Poza tym dostarczają mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii, a także witamin z grupy B, fosforu, magnezu, manganu i żelaza. Banany stanowią źródło naturalnych cukrów, błonnika, potasu, magnezu, manganu, cynku, witamin z grupy B i witaminy C. Jajka są pokarmem doskonale zbilansowanym, bo zawierają wszystkie składniki odżywcze.

Każdy z tych produktów sam w sobie jest bardzo odżywczy. Pomyślcie więc proszę, co się stanie, gdy połączymy te 3 składniki w jednej potrawie. Nie ma wyjścia, będzie niezwykle pożywna i wartościowa.

Jak przygotować superzdrowe placuszki śniadaniowe?

Tak naprawdę, by przygotować ciasto na placuszki z płatków owsianych, bananów i jajek, wystarczy wszystko razem zmiksować. Jednak ważne są proporcje składników, a także sposób przygotowania, bo dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Przepis: Placuszki śniadaniowe

Placuszki z płatków owsianych, bananów i jajek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaBanany obierz, podziel na kawałki, wrzuć do miski. Dodaj jajka, zblenduj na gładką, puszystą masę. Dodaj do niej płatki owsiane, krótko zblenduj, by zbytnio nie rozdrobnić płatków. Możesz je też wymieszać łyżką i wcale nie rozdrabniać. Przygotowane ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Smażenie placuszkówNa patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, by były rumiane z obu stron. Możesz je też smażyć bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką.

Z czym podawać placuszki z płatków owsianych i bananów?

Placuszki bananowo-owsiane są dosyć słodkie, warto więc nieco przełamać ich smak i zaserwować je np. z jogurtem naturalnym lub kwaśnym dżemem, np. z czarnej porzeczki. Można je też jednak oprószyć cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym, a także podać z ulubionym dżemem lub konfiturą.

Czytaj też:
Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa
Czytaj też:
Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut