Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z dziurką. Mój przepis jest prosty i zawsze wychodzi

Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z dziurką. Mój przepis jest prosty i zawsze wychodzi

Dodano: 
Kluski ślaskie
Kluski ślaskie Źródło:Shutterstock / robert6666
Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie. Tzw. kluski z dziurką robi się z gotowanych ziemniaków i podaje m.in. z roladą wołową i czerwoną kapustą. Tradycyjny przepis na kluski śląskie zawiera tylko dwa składniki. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto.

Kluski śląskie (kluski białe, gumiklyjzy, kluski z dziurką) to tradycyjne polskie kluski, które robi się z gotowanych ziemniaków, a serwowane są m.in. z roladą wołową i czerwoną kapustą. W 2006 roku kluski śląskie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i województwa śląskiego. Od dawna jest to popisowe danie na Górnym i Dolnym Śląsku, które stanowi dodatek do mięsa i sosów.

Ja robię kluski śląskie według sprawdzonego przepisu, który zawsze wychodzi. To klasyczna wersja ciasta bez jajka. Według tej receptury kluseczki z dziurką wychodzą mięciutkie i elastyczne. Można je jeść same lub jako dodatek do obiadu. Pod przepisem znajduje się rada, kiedy do ciasta na kluski śląskie można dodać jajko.

Przepis: Kluski śląskie

Klasyczne ciasto na kluski śląskie zawiera tylko dwa składniki. To tradycyjne danie mączne robi się w bardzo prosty i szybki sposób. Podaję przepis na ok. 50 klusek z dziurką.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • kg ziemniaków
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziemniakiZiemniaki na kluski śląskie obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, żeby ich nie rozgotować.
  2. Przygotuj masę z ziemniakówJeszcze ciepłe ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę, ewentualnie zmiel w maszynce. Masę z ziemniaków przełóż do niskiego garnka, miski lub na talerz. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę.
  3. Połącz składniki w odpowiednich proporcjachPrzestudzone ziemniaki lekko uklep i podziel na 4 części. Uwaga: aby kluski śląskie miały idealną konsystencję, ugotowane ziemniaki musisz podzielić na równe części. Jedną część ziemniaków wyjmij i wsyp w jej miejsce skrobię ziemniaczaną (powinna ona całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach). Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki i sól do smaku (o ile ziemniaki nie są wystarczająco słone) i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto na kluski śląskie powinno być miękkie i sprężyste.
  4. Uformuj kluski z dziurkąZ gotowego ciasta na kluski śląskie uformuj wałeczek. Następnie odkrawaj z niego niewielkie porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz również nabierać porcje ciasta bezpośrednio z naczynia, w którym było przygotowywane. Kulki śląskie spłaszczaj i rób w nich palcem niewielkie wgłębienia na środku.
  5. Ugotuj kluski śląskieWrzucaj uformowane kluski do osolonej wody. Woda do gotowania klusek śląskich nie powinna wrzeć – przed rozpoczęciem gotowania zmniejsz ogień lub moc palnika. Jeżeli wrzucaj klusek śląskich do intensywnie gotującej się wody, ponieważ zaczną się pienić, szybko napęczniają i zrobią się zbyt miękkie. Klusek nie możesz też gotować za długo. Wyciągnij je z wody po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kluski śląskie z jajkiem czy bez jajka?

Aby zrobić kluski śląskie w wersji tradycyjnej, potrzebujesz jedynie ugotowane ziemniaki i mąkę ziemniaczaną oraz sól. Niektóre przepisy uwzględniają również jajko, jednak nie jest ono obowiązkowym składnikiem klusek śląskich. Co ważne – aby dobrać idealne proporcje składników, nie potrzeba wagi.

Kluski śląskie – kcal i inne wartości odżywcze

100 g klusek śląskich (około 5 sztuk) dostarcza do organizmu 155 kcal. 2 g białka i 37 g węglowodanów.

Białe i czarne kluski śląskie

Jak już pisałem kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań kuchni śląskiej. Białe kluski śląskie przygotowywane są z gotowanych ziemniaków – jak w moim przepisie, jednak można także przygotować kluski śląskie z dodatkiem surowych, startych ziemniaków (bez skrobi ziemniaczanej). Wtedy mówimy, że są to czarne kluski śląskie (czorne kluski).

Kluski śląskie mają charakterystyczny wygląd. Powstają z ziemniaczanego ciasta, z którego formowane są kulki wielkości orzecha włoskiego. Po rozpłaszczeniu kulki ciasta powstaje około 4-centymetrowa kluska, która ma w środku wgłębienie. Robione palcem małe wgłębienie w kluskach śląskich zapobiega spływaniu z nich sosu lub omasty np. stopionego masła. Kluski śląskie wyróżniają się nie tylko kształtem, ale także ziemniaczano-maślanym smakiem i miękką konsystencją.

Z czym podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie tradycyjnie serwowane są z roladą, sosem i surówką, ale można podawać je z różnymi potrawami mięsnymi (np. gulaszem, bitkami), samym sosem (np. sosem grzybowym) i jedynie z omastą (np. polane masłem, posypane skwarkami lub usmażoną cebulką). Jeżeli nie jemy mięsa, to możemy podać kluski śląskie również z warzywną potrawką.

Kluski śląskie nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?

Kluski śląskie to szybkie, sycące i smaczne danie, które może stanowić urozmaicenie jadłospisu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Trzeba jednak pamiętać, że jest to potrawa, która składa się z ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej, co sprawia, że szybko podnosi poziom glukozy we krwi i nie jest zalecana m.in. dla osób chorujących na cukrzycę.