Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorek
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorek

Dodano: 
Wafle kajmakowe
Wafle kajmakowe Źródło:Shutterstock / Drobot Viktoriia
Masz ochotę na słodkie co nieco? Nie musisz czekać do świąt, by ją zaspokoić. Ten waflowy przysmak zrobisz bowiem w 5 minut, a zachwycą się nim nie tylko łasuchy. Na podwieczorek będzie jak znalazł.

Wszyscy zbierają już pomysły i siły na przygotowanie świątecznych przysmaków. Jednak do tego czasu zostało jeszcze kilka dni, a jeść się chce. Jeśli więc naszła was ochota na coś słodkiego, pozwólcie sobie na małą ucztę i w dzień powszedni. Zwłaszcza że do przygotowania tego deseru potrzeba tylko 5 minut.

Sięgnij po półprodukty i zrób błyskawiczny deser

By przygotować szybkie danie czy deser, wystarczy sięgnąć po gotowe półprodukty. Pozwolą nam one zaoszczędzić sporo czasu, a efekt będzie naprawdę bardzo smaczny. Dziś przygotujemy ekspresowy deser z wykorzystaniem gotowych wafli tortowych. By zamienić je w coś słodkiego, wystarczy przełożyć je słodką masą. My proponujemy użyć masy kajmakowej, która dostępna jest w wielu wersjach smakowych. Jednak oczywiście możecie ją zastąpić gotowym kremem czekoladowo-orzechowym, powidłami czy dżemem.

Jak zrobić szybki, waflowy deser?

Do przygotowania tego deseru potrzebujesz tylko suchych wafli tortowych, puszki masy kajmakowej i 5 minut czasu.

Przepis: Wafle kajmakowe

Wafle tortowe przekładane masą kajmakową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 3 wafle tortowe
  • 1 puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania

  1. Przekładanie wafli masąPierwszy wafel tortowy posmaruj sporą warstwą masy kajmakowej, tak by napełniła ona wgłębienia i wystawała ponad kratkę. Przykryj drugim waflem i dociśnij go. Drugi wafel znów posmaruj obficie masą kajmakową i przykryj trzecim waflem. Wafel dobrze dociśnij.
  2. Schładzanie wafliTak przygotowane wafle umieść między dwoma deskami kuchennymi i wstaw na kilka godzin do lodówki. Złożone wafle możesz przekroić wzdłuż na połowę i ułożyć jeden na drugim, by zajmowały mniej miejsca w lodówce.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by wafelki były wyższe, po przekrojeniu przekładańca na pół, możesz go połączyć za pomocą masy kajmakowej.

Co to jest masa kajmakowa?

Masa kajmakowa to gęsta, smarowna masa o słodkim, karmelowym smaku. Otrzymuje się ją z mleka długo gotowanego z cukrem lub miodem. Trzeba to jednak robić na bardzo małym ogniu, tak by składniki się nie przypaliły. W ten sposób masa uzyskuje karmelowy kolor i smak oraz kremową konsystencję. Dla podniesienia smaku można też do niej dodać trochę słodkiej śmietanki lub masła. Można ją też wzbogacać orzechami, czekoladą czy aromatami. Dzięki czemu uzyska ciekawe nuty smakowe.

Masę kajmakową wykorzystuje się do różnych ciast i deserów. Z jej dodatkiem można zrobić mazurek kajmakowy, przekładać nią torty, smarować naleśniki, gofry, a nawet pieczywo.

Czytaj też:
Wafle z masą kakaową rodem z PRL-u. Mój tata zawsze dodawał do nich ten zdrowy składnik
Czytaj też:
Bez zagniatania i wałkowania. Mazurek cygański jest lekki i mięciutki, jak żaden inny

Źródło: smaki.pl