Wafle z masą kakaową rodem z PRL-u. Mój tata zawsze dodawał do nich ten zdrowy składnik

Wafle z masą kakaową rodem z PRL-u. Mój tata zawsze dodawał do nich ten zdrowy składnik

Dodano: 
Domowe wafle
Domowe wafle Źródło:Shutterstock / ragophotos
Wafle z masą kakaową kojarzą się z dawnymi czasami, gdy półki sklepowe świeciły pustkami. Jednak nie można im odmówić smaku i naturalności. Dlatego dziś proponujemy wrócić do smaków z dzieciństwa.

Jeśli masz 40 lat i więcej, z pewnością pamiętasz smak domowych wafli przekładanych masą kakaową. Był to prawdziwy rarytas, który rodzice robili, gdy tylko udało im się nabyć potrzebne składniki. Wafelki te może nie były tak chrupiące, jak te dzisiejsze, bo nasiąkały masą, ale smakowały wspaniale. Możesz je przygotować swoim dzieciom – z pewnością im posmakuje nasz smakołyk z lat dzieciństwa.

Z czego robiło się wafle z masą kakaową?

Do przygotowania wafli z masą kakaową potrzebne były suche wafle tortowe, mleko w proszku, ciemne kakao, cukier, masło lub margaryna i trochę wody albo płynnego mleka. Mój tata dodawał do gotowej masy jeszczeposiekane orzechy laskowe. Musiały być dość dobrze rozdrobnione, by nie przeszkadzały w zespoleniu się wafli. Także moje wafle z dzieciństwa były przekładane niemalże słynnym dziś kremem czekoladowo-orzechowym.

Po przełożeniu wafli masą kakaową, całość trzeba było umieścić między dwoma deskami kuchennymi i obciążyć. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce blat waflowy można było pokroić na wafelki. Trzeba przyznać, że znikały w mgnieniu oka. Do dziś pamiętam ich smak i żadne współczesne wafelki nie smakują mi tak, jak tamte.

Jak zrobić wafle kakaowe niczym z PRL-u?

Przepis na te wafle pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu z przepisami. Ta strona jest chyba najbardziej poplamiona, co świadczy o jej dużej popularności.

Przepis: Domowe wafle jak z PRL-u

Wafle przekładane masą kakaową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 suchych wafli tortowych
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 8 łyżek wody
  • ok. 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie masy kakaowejW rondelku umieść masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewaj całość, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Płynną masę gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Zestaw z ognia.
  2. Wykańczanie masyOrzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Jeszcze ciepłe umieść w ściereczce i otrzyj je z łupin. Potem posiekaj bardzo drobno, możesz użyć blendera. Do lekko przestudzone masy kakaowej wsyp posiekane orzechy i tyle mleka w proszku by otrzymać gęstą masę.
  3. Przekładanie i krojenie wafliCiepłą masą kakaową przełóż wafle. Umieść je między dwiema deskami kuchennymi i pozostaw do wystygnięcia. Chłodne wafle włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie blat waflowy pokrój na małe wafelki.

Inne wersje domowych wafelków

Gdy sama robisz wafelki, łatwo możesz modyfikować ich smak. Wystarczy, że dodasz do masy trochę kajmaku lub stopionej czekolady. Pokrojone wafle możesz też posmarować polewą czekoladową lub zrobić z niej ozdobne esy-floresy.

Czytaj też:
Ciasteczka z masła orzechowego. Bez grama mąki i bez jajek
Czytaj też:
Chrupiące ciasteczka ryżowe bez grama mąki. Pięknie rosną i doskonale smakują

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl