Jeśli masz 40 lat i więcej, z pewnością pamiętasz smak domowych wafli przekładanych masą kakaową. Był to prawdziwy rarytas, który rodzice robili, gdy tylko udało im się nabyć potrzebne składniki. Wafelki te może nie były tak chrupiące, jak te dzisiejsze, bo nasiąkały masą, ale smakowały wspaniale. Możesz je przygotować swoim dzieciom – z pewnością im posmakuje nasz smakołyk z lat dzieciństwa.
Z czego robiło się wafle z masą kakaową?
Do przygotowania wafli z masą kakaową potrzebne były suche wafle tortowe, mleko w proszku, ciemne kakao, cukier, masło lub margaryna i trochę wody albo płynnego mleka. Mój tata dodawał do gotowej masy jeszczeposiekane orzechy laskowe. Musiały być dość dobrze rozdrobnione, by nie przeszkadzały w zespoleniu się wafli. Także moje wafle z dzieciństwa były przekładane niemalże słynnym dziś kremem czekoladowo-orzechowym.
Po przełożeniu wafli masą kakaową, całość trzeba było umieścić między dwoma deskami kuchennymi i obciążyć. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce blat waflowy można było pokroić na wafelki. Trzeba przyznać, że znikały w mgnieniu oka. Do dziś pamiętam ich smak i żadne współczesne wafelki nie smakują mi tak, jak tamte.
Jak zrobić wafle kakaowe niczym z PRL-u?
Przepis na te wafle pochodzi z mojego rodzinnego zeszytu z przepisami. Ta strona jest chyba najbardziej poplamiona, co świadczy o jej dużej popularności.
Przepis: Domowe wafle jak z PRL-u
Wafle przekładane masą kakaową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 suchych wafli tortowych
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 8 łyżek wody
- ok. 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Gotowanie masy kakaowejW rondelku umieść masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewaj całość, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Płynną masę gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Zestaw z ognia.
- Wykańczanie masyOrzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Jeszcze ciepłe umieść w ściereczce i otrzyj je z łupin. Potem posiekaj bardzo drobno, możesz użyć blendera. Do lekko przestudzone masy kakaowej wsyp posiekane orzechy i tyle mleka w proszku by otrzymać gęstą masę.
- Przekładanie i krojenie wafliCiepłą masą kakaową przełóż wafle. Umieść je między dwiema deskami kuchennymi i pozostaw do wystygnięcia. Chłodne wafle włóż do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie blat waflowy pokrój na małe wafelki.
Inne wersje domowych wafelków
Gdy sama robisz wafelki, łatwo możesz modyfikować ich smak. Wystarczy, że dodasz do masy trochę kajmaku lub stopionej czekolady. Pokrojone wafle możesz też posmarować polewą czekoladową lub zrobić z niej ozdobne esy-floresy.
Czytaj też:
Ciasteczka z masła orzechowego. Bez grama mąki i bez jajekCzytaj też:
Chrupiące ciasteczka ryżowe bez grama mąki. Pięknie rosną i doskonale smakują