Sernik to ciasto idealne na co dzień i od święta. Na moim stole gości bardzo często w różnych odsłonach. Jedną z nich jest sernik z brzoskwiniami, który zachwyca aksamitną konsystencją masy serowej, chrupkością ciasta i wykończeniem w postaci owoców. Charakteru dodaje mu piana z białek, do której możesz dodać 1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego, by podkreślić smak sernika. Ja w swoim przepisie wykorzystuję brzoskwinie z puszki, ale jeżeli nie chcesz dodawać owoców w tej postaci, bo są zbyt słodkie, możesz zastąpić je pokrojonymi w cienkie plasterki świeżymi brzoskwiniami, a nawet morelami, nektarynkami lub gruszkami.
Przepis: Sernik z brzoskwiniami i pianką
Składniki w tym przepisie na sernik z brzoskwiniami i pianką są policzone na tortownicę o średnicy 26 cm. Pamiętaj, że brzoskwinie możesz zamienić na inne owoce.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
- sól
Na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 1/2 kostki masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na pianę:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaMąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj drobny cukier oraz cukier z wanilią i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. W mące zrób wgłębienie i dodaj 2 żółtka, a białka pozostaw w temperaturze pokojowej – wykorzystasz je do przygotowania pianki pod kruszonkę. Dodaj pokrojone nożem zimne masło i szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulę. Podziel ciasto na dwie równe części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika. Ciasto włożone do zamrażalnika szybciej się schłodzi.
- Przygotowanie masy serowejW dużej misce ubij jajka z drobnym cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj stopione i ostudzone masło, miksując na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Wsypuj stopniowo proszek budyniowy, ciągle mieszając. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy (opcjonalnie wykorzystaj ziarenka wanilii). Miksuj do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg i miksuj na niskich obrotach do momentu, aż masa serowa będzie miała jednolitą konsystencję. Możesz na koniec dodać do masy serowej smażoną skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką lub silikonową szpatułką.
- Przygotowanie do pieczeniaWyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Rozwałkuj połowę schłodzonego ciasta na placek o średnicy odpowiadającej dnu tortownicy i przenieś je na wałku do formy – ciasto nawiń na wałek, a następnie rozwiń w tortownicy. Możesz też równomiernie wylepić spód formy do pieczenia plastrami schłodzonego ciasta. rnGotową masę serową przełóż na przygotowany wcześniej spód z kruchego ciasta. Delikatnie wyrównaj jej wierzch. Na masie serowej ułóż pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie z puszki.
- Przygotowanie piankiBiałka ubij z drobnym cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, możesz opcjonalnie dodać 1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego. Białka z kisielem miksuj na średnich obrotach jedynie przez chwilę. Wyłóż pianę z białek na masę serową i brzoskwinie oraz delikatnie wyrównaj łyżką lub silikonową szpatułką. Wyjmij drugą połowę ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto wyłóż na pianę z białek.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę do piekarnika i piecz sernik z brzoskwiniami 50-60 minut. Gotowy
Pieczenie sernika z brzoskwiniami i pianką – wskazówki
Pyszny sernik z brzoskwiniami możesz przygotować z gotowego twarogu mielonego w wiaderku lub samodzielnie zmielić ser. W zależności od rodzaju użytego twarogu trzeba ser do sernika zmielić 2-3 razy. Pamiętaj, aby jajka do kruchego ciasta i sernika oraz twaróg wyjąć wcześniej z lodówki – składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło do kruchego ciasta powinno być dobrze schłodzone.
Wskazówka: kruche ciasto możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Polecam jedną cześć gotowego ciasta (na spód sernika) schłodzić w lodówce, a drugą (na wierzch sernika) w zamrażalniku. Jeżeli nie masz czasu, to schłodź całe ciasto w zamrażalniku.
Czytaj też:
Malinowa chmurka zachwyca smakiem i wyglądem! Przepis na wyjątkowe ciastoCzytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy