Grillowane ziemniaki mają specyficzny smak, zupełnie inny niż te przyrządzane na patelni. Choć nasze danie możesz zrobić także patelni, to jeśli tylko masz możliwość, wrzuć te ziemniaki na ruszt. Ziemniaki z grilla w tej wersji to danie bardzo proste, a całą robotę robi jedna przyprawa.
Jak zrobić grillowane ziemniaki?
Nim wrzucisz ziemniaki na grilla, warto je wcześniej podgotować. Dzięki temu danie zrobisz szybko i bez martwienia się, czy ziemniaki w środku nie są surowe. Możesz też grillować surowe ziemniaki: wówczas warto pokroić je na równe kawałki i grillować przykryte przez jakiś czas folią aluminiową.
Nim jednak ziemniaczki trafią na grilla, trzeba obtoczyć je w gotowej przyprawie do gyrosa. Taką przyprawę bez trudu dostaniesz w marketach, zwykle doprawia się nią mięso, ale rewelacyjnie sprawdza się także jako przyprawa do pieczonych, smażonych czy grillowanych ziemniaków.
My do naszego dania dodajemy jeszcze aromatyczny, wędzony boczek i surową, chrupiącą cebulkę, która doda daniu świeżości i ostrości.
Przepis: Grillowane ziemniaczki z boczkiem i cebulką
Prosty sposób na ziemniaki z rusztu.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 2
 - Liczba kalorii
 - 544 w każdej porcji
 
Składniki
- 500 g ziemniaków
 - 4 plasterki wędzonego boczku
 - 1 czerwona cebula
 - 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa
 - 1 łyżka oliwy
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj, pokrój na ćwiartki, obtocz w oliwie i przyprawie do gyrosa. Boczek pokrój na mniejsze kawałki.
 - Grillowanie ziemniakówZiemniaki wyłóż razem z boczkiem na tackę do grillowania i trzymaj na ruszcie, aż zrobią się złote. Do gotowych ziemniaków dodaj posiekaną cebulkę i wymieszaj.
 
Takie ziemniaczki mogą być samodzielnym daniem. Podaj je z maślanką lub kleksem kwaśnej śmietany i gotowe! Możesz też je podać z ulubioną surówką (na przykład z kiszonej kapusty, mizerią albo surówką z młodej kapusty, albo z marchewki i selera), możesz posypać także ziemniaki świeżymi ziołami: listkami bazylii, posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.
Ziemniaczki będą także rewelacyjnie pasowały do jajek sadzonych. Jeśli ziemniaki zostaną ci na drugi dzień, możesz zrobić z nich śniadanie w skandynawskim stylu, czyli jajecznicę na ziemniakach. Wówczas wrzuć ziemniaki z boczkiem i cebulkę na patelnię, przesmaż, a kiedy będą gorące, wbij na patelnię jajka i wymieszaj. Smaż, aż jajka się zetną.
Czytaj też:
Z gotowych pyz zrobisz obłędną zapiekankę. Każdy będzie prosił o dokładkęCzytaj też:
Kroję mięso i ziemniaki i wrzucam do rękawa. Ten obiad z piekarnika robi się sam
