Kroję mięso i ziemniaki i wrzucam do rękawa. Ten obiad z piekarnika robi się sam

Kroję mięso i ziemniaki i wrzucam do rękawa. Ten obiad z piekarnika robi się sam

Dodano: 
Mięso i ziemniaki w rękawie do pieczenia
Mięso i ziemniaki w rękawie do pieczenia Źródło: Shutterstock / BestPhotoPlus
Lubię obiady z piekarnika, bo w sumie robią się same. Oczywiście coś trzeba pokroić i przyprawić, ale zajmuje to niewiele czasu. Potem pracę przejmuje piekarnik, więc ja jestem już wolna.

Nie ma to, jak dobry pomysł na szybki obiad. Dziś będzie nim mięso pieczone w rękawie z ziemniakami. Oba składniki kroję na nieduże kawałki, by dobrze się ze sobą połączyły i szybciej upiekły, przyprawiam i wrzucam do foliowego rękawa. Gdy danie się piecze, ja zajmuję się przygotowaniem surówki lub jarzynki. Po godzinie danie jest gotowe do jedzenia. W ten sposób nie tylko oszczędzam czas, ale też energię. Nie muszę bowiem oddzielnie gotować ziemniaków do obiadu.

O czym warto pamiętać, piekąc obiad w rękawie?

Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, by obiad z rękawa wyszedł pyszny.

  • W rękawie do pieczenia możesz umieścić różne składniki obiadu. Dobierz je jednak tak, by wszystkie upiekły się mniej więcej w tym samym czasie. Dzięki temu cały obiad będzie smakował doskonale. Zestawiaj więc mięso np. z warzywami korzeniowymi, które wymagają dosyć długiego pieczenia. Unikaj dodawania np. zielonego groszku, bo ten szybko robi się miękki, w przeciwieństwie do mięsa.
  • Składniki wrzucane do rękawa warto wymieszać z marynatą czy sosem, by były soczyste po upieczeniu. Może to być nawet olej wymieszany z przyprawami.
  • Przed napełnieniem rękawa składnikami, dokładnie zawiąż dolną część rękawa. Tak samo zrób z górną częścią, gdy rękaw zostanie już napełniony.
  • Napełniony rękaw dobrze jest włożyć do brytfanny czy żaroodpornego naczynia, by w razie co, sos nie wylał się na blachę. Unikniesz wtedy przypaleń i zbędnego czyszczenia. Naczynia nie trzeba przykrywać, dzięki czemu składniki szybciej się upieką, a nawet apetycznie zrumienią.

Jak zrobić obiad z rękawa?

Do przygotowania tego obiadu użyłam karkówki wieprzowej. Jednak równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowa łopatka albo mięso z indyczego udźca.

Przepis: Obiad z rękawa

Karkówka pieczona z ziemniakami w rękawie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 600 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • papryka mielona słodka i ostra
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówKarkówkę opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w sporą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  2. Doprawianie składnikówPokrojone mięso i ziemniaki wrzuć do rękawa do pieczenia. Dodaj czosnek, musztardę, olej, trochę papryki słodkiej i ostrej, szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu. Rękaw zawiąż, składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Pieczenie obiaduRękaw z doprawionymi składnikami umieść w brytfannie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę.

Co jeszcze warto wrzucić do rękawa do pieczenia?

Ja w rękawie do pieczenia umieściłam mięso i ziemniaki. Jednak można też dorzucić inne warzywa, które zwiększą wartość odżywczą dania i poprawią jego koloryt. Tu dobrze sprawdzi się marchewka pokrojona np. w krążki lub na większe kawałki, a także piórka cebuli, krążki cukinii, grubo poszatkowana kapusta. Danie dobrze też będzie się komponować z kapustą kiszoną, pieczarkami, a nawet plastrami pomidorów.

Czytaj też:
Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego
Czytaj też:
Wrzucam ją z warzywami do rękawa i wlewam ten płyn. Karkówka jest soczysta i smakuje jak dziczyzna

Źródło: smaki.pl