Z gotowych pyz zrobisz obłędną zapiekankę. Każdy będzie prosił o dokładkę

Z gotowych pyz zrobisz obłędną zapiekankę. Każdy będzie prosił o dokładkę

Dodano: 
Zapiekane pyzy
Zapiekane pyzy Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Gotowe pyzy ziemniaczane, które można kupić w każdym markecie, zwykle podaje się okraszone cebulką czy skwarkami. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: zrób zapiekankę z pyz.

Mrożone pyzy ziemniaczane to sposób na szybki, awaryjny obiad. Wystarczy mieć opakowanie w zamrażarce i sycący posiłek jest gotowy w kwadrans. Ale takie pyzy mogą być też bazą do dania, które wielu może zaskoczyć: to pełna smaku, mocno serowa zapiekanka z pyz. Taki obiad jest idealny, kiedy potrzebujesz naprawdę sycącego posiłku.

Jak zrobić zapiekankę z pyz?

Do zapiekanki można wykorzystać zarówno pyzy z mrożonki, jak i ugotowane już pyzy kupione na stoisku garmażeryjnym. Jeśli robisz samodzielnie pyzy, zapiekanka to pomysł na wykorzystanie tych, które zostały. Do zapiekanki najlepiej wykorzystać zwykłe pyzy ziemniaczane, chociaż będą się tu nadawały także te z nadzieniem mięsnym.

Gotując pyzy do zapiekanki, możesz odrobinę skrócić czas gotowania podany na opakowaniu, pyzy dojdą w piekarniku. Część sera i kawałki smażonego boczku możesz wykorzystać do posypania zapiekanki przed włożeniem jej do piekarnika.

Przepis: Pyzy zapiekane z serem

Pomysł na nietypowe wykorzystanie gotowych pyz.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
638 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mrożonych pyz ziemniaczanych
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 plasterki boczku
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPyzy ugotuj według przepisu na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i poczekaj, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dorzuć cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki i chwilę smaż (do odparowania wody, którą mogą puścić pieczarki). Dodaj masło, dopraw wszystko solą i pieprzem.
  2. Robienie zapiekankiW naczyniu żaroodpornym ułóż pyzy. Smażone pieczarki z cebulą i boczkiem wymieszaj ze śmietaną i żółtym serem. Masę przełóż na pyzy, dodaj gałązki rozmarynu i zapiekaj, aż danie nabierze złotego koloru.

Gotowe danie możesz posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Zapiekankę z pyz można także zrobić w wersji wegetariańskiej. Po prostu pomiń wtedy dodatek boczku. Do masy serowej możesz dodać inne ulubione dodatki: wtedy na patelnię razem z cebulką dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię, albo rozdrobniony szpinak. Możesz też poeksperymentować z rodzajami sera i np. do sera żółtego dodać część intensywnego sera pleśniowego albo słonej fety.

Jeśli chcesz odrobinę odchudzić to bardzo kaloryczne danie, a nie chcesz rezygnować z dodatku mięsa, zastąp boczek kawałkami szynki.

Masa serowa z tego przepisu nadaje się także do zrobienia innych zapiekanek. Zamiast pyz możesz wykorzystać zwykłe, gotowane ziemniaki, ale też gotowe kopytka. Jeśli nie zjesz od razu całej zapiekanki, danie można odgrzać w mikrofalówce albo na patelni.

Czytaj też:
Ten dodatek do młodej kapusty wszystkich zaskakuje. Błyskawiczna sałatka do obiadu lub na kolację
Czytaj też:
Biorę gotowe kopytka i dodaję dwa składniki. Rewelacyjny obiad w 10 minut

Źródło: smaki.pl