Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużej

Nalewka z forsycji to hit wiosny. Pozwoli zachować cenne kwiaty na dłużej

Dodano: 
Nalewka z forsycji
Nalewka z forsycji Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Nalewka z forsycji to nalewka z kwiatów popularnego krzewu. My proponujemy, aby zrobić ją z dodatkiem miodu i nutką cytryny.

Żółtych kwiatów forsycji nie da się pomylić z niczym innym. Obsypane kwiatami krzewy są wszechobecne na osiedlach, działkach czy w parkach. Kwiaty forsycji są jadalne i bardzo zdrowe. Można z nich zrobić forsycjówkę, czyli nalewkę z forsycji.

Ważne: Nalewka z forsycji to napój na bazie alkoholu, a więc przeznaczony tylko dla dorosłych. Nalewki nie wolno podawać dzieciom, ani innym osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu (m.in. kobietom w ciąży).

Jak zrobić nalewkę z forsycji?

Nalewka z forsycji jest bardzo łatwa do zrobienia. W najprostszej wersji to nalewka jedynie z samych kwiatów i alkoholu (wówczas po prostu wystarczy zalać kwiaty alkoholem, odstawić a po 3 tygodniach przecedzić). My proponujemy, aby dla smaku dodać do niej miód oraz skórkę z cytryny. Najlepiej wybrać tu delikatny miód wielokwiatowy, ewentualnie miód lipowy, jeśli lubisz jego smak. Słoikiem lub butelką z nalewką należy co jakiś potrząsać.

Przepis: Nalewka z forsycji

Nalewka forsycjowa z dodatkiem miodu i cytryny

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 szklanka płatków kwiatów forsycji
  • 3 łyżki miodu
  • skórka z połowy cytryny
  • 500 ml wódki

Sposób przygotowania

  1. Robienie nalewkiPłatki forsycji, miód i skórkę z cytryny (tylko żółtą część) zalej wódką. Odstaw na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie przecedź nalewkę i odstaw na ok. miesiąc.

Inspiracja: zamiast miodu i skórki z cytryny do forsycjówki można też dodać słodki likier limoncello. Nalewkę można także dosłodzić samym cukrem (wtedy najlepiej kwiaty zalać spirytusem i dodać do nich tyle samo syropu cukrowego zrobionego z wody i cukru).

Co jeszcze można zrobić z forsycji?

Kwiaty forsycji są jadalne na surowo, ale można z nich robić także lecznicze napary (zarówno ze świeżych, jak i suszonych kwiatów). Żółte płatki można dodawać do sałatek, owsianek, omletów, koktajli i używać ich jako jadalną dekorację potraw.

Forsycja jest naturalnym źródłem rutyny. Jest polecana na wzmocnienie odporności i wsparcie przy chorobach naczyniowych oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. Jest ceniona ze względu na działanie przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwnowotworowe czy przeciwalergiczne.

Czytaj też:
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny
Czytaj też:
Ogrodnicy go nienawidzą, a to prawdziwy skarb. Podagrycznik jest idealny na wiosenny detoks

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl